07 august 2023

Slik unngår du betalingsanmerkninger

Hvordan unngå betalingsanmerkning

Å få betalingsanmerkning kan få virkelig store konsekvenser for deg og din hverdagsøkonomi. I verste fall kan en betalingsanmerkning føre til at du blir nektet leiekontrakter, nektet jobb, samt dårligere vilkår for ulike avtaler. I tillegg kan det bli veldig dyrt da det ofte kommer ulike gebyrer i mellomtiden.

Kredittopplysningsbyråer er de som registrerer betalingsanmerkninger på bakgrunn av tvangsinnkrevningstiltak. Dersom tvangsinnkrevningstiltaket fører til betalingsanmerkning, så kan du finne finne ubetalte krav og pant ved å logge deg inn på Min Side hos Statens innkrevingssentral.

De vanligste grunnene til at man får betalingsanmerkninger er som regel ubetalte regninger. Her er noen tips til deg som privatperson om hvordan du kan unngå betalingsanmerkninger:

  • Betal alltid dine regninger innen betalingsfristen / forfallsdatoen.
  • Kontakt bedriften som har sendt deg fakturaen dersom du ikke har mulighet for å betale innen fristen
  • Svar alltid innen fristen på brev fra Statens Innkrevingssentral.

Når er det risiko for å få betalingsanmerkning?

Man kan få betalingsanmerkning når det er registrert lønns- eller trygdetrekk på deg eller dersom det er registrert utleggspant i eiendom, konto eller verdipapirer. Dersom du har rettslig eller tvunget gjeldsordning eller er registrert personlig konkurs er dette også grunn til å få betalingsanmerkning.

Hvordan finne ut om man har betalingsanmerkninger?

Ulike kredittselskaper er de sin har konsesjon fra Datatilsynet til å drive kredittopplysning. Du kan selv gå inn å sjekke dine kredittopplysninger på for eksempel Experian eller Dun&Bradstreet.

Hvem kan gi deg betalingsanmerkning?

Kredittopplysningsbyråer registrerer betalingsanmerkninger på bakgrunn av tvangsinnkrevingstiltak. På Statens Innkrevingssentral finner du oversikt over dine anmerkninger. Dersom du ikke finner de der, men finner betalingsanmerkning fra «namsmyndighet hos kredittopplysningsbyrået, så kan det være at betalingsanmerkningen kommer fra annen namsmann. Andre namsmenn i Norge er:

  • NAV innkreving
  • Skatteetaten
  • Lokal skatteoppkrever (kemner)
  • Alle politi- og lensmannskontor
  • Namsfogden i større byer.

Hvordan vil betalingsanmerkninger påvirke meg?

Om du har betalingsanmerkning kan det få store konsekvenser for deg i hverdagen. I tillegg til å bli nektet jobb og ikke kunne skrive under på enkelte kontrakter, er det mulig at du kan få dårligere vilkår enn andre.

Bedrifter og myndigheter kan be om en kredittrapport på deg før de inngår avtale med deg. I mange tilfeller er de pålagt å gjøre det. Årsaken er at de skal kunne vurdere sannsynligheten eller risikoen for at du ikke kan betale for deg.

Et betalingsvarsel viser at du ikke har administrert dine betalinger på en god måte. Det kan bety at et selskap velger å ikke gi deg tilgang til tjenestene deres eller velger å belaste deg ekstra fordi de tar en større risiko ved å gjøre forretninger med deg. Det kan være vanskelig å tegne mobilabonnement, leie bolig, opprette bankforhold m.m.

Når kan anmerkningen slettes?

Når kravet er oppgjort i sin helhet, utleggspantet slettet eller en gjeldsordningsperiode er avsluttet. Fra Statens innkrevingssentral eller annen namsmann har mottatt oppgjøret, så tar det normalt 1-3 dager før betalingsanmerkningen slettes i Løsøreregisteret.

Ikano Bank

Familieøkonomi


Hold søkeordene enkle.

Benytt flere ord for å begrense søket ditt.