VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake
14 september 2023

Hvordan styre økonomien med en ny baby

Tips til hvordan du håndterer økonomi med baby

Å bli foreldre for første gang er en utrolig og spennende opplevelse. Selv om følelsene oppstår lenge før barnet blir født, er det mye som er nytt og ukjent. Det er helt naturlig å forberede seg og føle seg fullstendig klar til å ta imot barnet med kjærlighet og omsorg. Å bygge rede for vordende foreldre kan være en måte å forberede hjemmet på før babyens ankomst.

Slik håndterer du økonomien med baby

Mange vasker ned huset og ommøblerer, mens andre setter i gang med større renoveringsprosjekter. Å «bygge rede» kan fort ta litt overhånd og resultere i en oppussing av hjemmet med dingser og dippedutter for alle tenkelige formål. Dette kan både være en stressfaktor og en økonomisk felle, spesielt hvis du kjøper alt nytt. Ifølge SIFOs referansebudsjett koster barnet dere 46 840 kroner før det har fylt ett år. Så før hjemmet forvandles til noe som kunne vært hentet ut av en babykatalog er det viktig å gå igjennom noen punkter:

 • Lag en liste over alt du trenger
  Seng, barnevogn, flasker, smokker, tepper, klær osv. Gå igjennom listen og merk av det som må prioriteres. Hva MÅ du ha? Hva er ekstra? Når er det behov for det? Trenger du å kjøpe det nå eller kan det vente?
 • Lån utstyr
  Spør familie, venner og bekjente om de har ting du kan låne, men vær alltid obs på at det må være sikkert og i god stand. På enkelte produkter må du være spesielt oppmerksom på at sikkerheten ivaretas og at det ikke har blitt dårligere med årene.
 • Kjøp utstyr ved behov
  Det er utrolig vanskelig å avgjøre hva som egentlig er nødvendig før barnet blir født, og man ønsker jo alt godt for den lille, så det er fort gjort å kjøpe ting man egentlig ikke trenger. Rådet er; vent med å kjøpe utstyr og ting helt til du vet at du trenger det. Det sparer både lommeboken og miljøet for unødvendige belastninger.
 • Kjøp klær og utstyr brukt
  Markedet for pent brukt utsyr og klær til barn er helt enormt, og mye er knapt brukt. Alt fra ammeputer, klær, senger, barnevogner, lekegrinder og vippestoler får du til en brøkdel av orginalprisen.
 • Ønsk deg babyutstyri gave
  Flere kan gå sammen og bidra til et barnesete til bilen eller den flotte barnevognen dere har sett på. Og i tillegg får du da noe dere virkelig har behov for.
 • Hvorfor eie når du kan leie?
  Bilsete til baby og barn er dyrt, og du trenger minst tre ulike størrelser i løpet av barnets oppvekst. Dette er en utgift som ofte svir ettersom det koster flere tusenlapper hver gang. Flere forsikringsselskaper tilbyr leie av bilsete til barn for en drøy hundrelapp i måneden. Du kan da få markedets sikreste barneseter og bytte det ut etter hvert som barnet vokser, og i noen tilfeller kan du beholde det siste setet etter endt leieperiode.
 • Handle smart.
  Bleier en er stor utgift. Det kan være lurt å sjekke priser og rabattavtaler. Noen butikkjeder gir hver andre bleiepakke gratis.
 • Skaff deg barneforsikring.
  En barneforsikring kan være en økonomisk trygghet ved ulykker og sykdom.

Allerede før babyen kommer kan det være lurt å gå gjennom inntekter og utgifter. Inntektene avtar vanligvis når du tar ut foreldrepermisjon. Skaff deg tidlig oversikt over hva som endres og om ulike tillegg du kan ha rett på. På nettsiden norge.no finner du informasjon og tjenester som er aktuelle ved svangerskap og fødsel.

Ikano Bank

Familieøkonomi