VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Slik blir du i stand til å sammenligne forbrukslån

En sammenligning av forbrukslån er det første du bør gjøre når du har behov for fleksibel finansiering. Mange banker og aktører hevder at de har det beste forbrukslånet, men når du søker kan du ende opp med å få et helt annet tilbud enn hva du hadde forventet. Derfor er det lurt å sammenligne forbrukslån for å finne det tilbudet som passer best for deg. Her har vi samlet nyttig informasjon som gjør deg i stand til å sammenligne forbrukslån. 

 

Hvorfor velger noen å ta opp forbrukslån?

Et forbrukslån er et lån som bankene kan gi deg uten at du trenger å stille med sikkerhet i bolig eller annen formuesgjenstand. Til sammenligning står boligen som sikkerhet ved et boliglån. Ved et forbrukslån tar dermed banken på seg en større risiko, og tar igjen for det tapte i form av økt risikopremie. Derfor er et forbrukslån dyrere enn et boliglån. Lånets kostnad finner du i renter og gebyrer. 

Det finnes mange gode grunner til å ta opp et forbrukslån. Det kan tenkes at du har behov for fleksibel finansiering i forbindelse med et prosjekt, eller at du skal kjøpe noe, men ikke har tid til å spare. Dette kan for eksempel være tilfellet hvis kjøleskapet ryker eller det lekker på badet. Slike reparasjoner og utskiftninger kan ikke vente, fordi det potensielt kan medføre større skader og utgifter på boligen din. Andre velger å ta opp et forbrukslån for å bruke pengene på å realisere planer eller dra på ferie - hva pengene skal brukes til er opp til den som søker. 

De vanligste grunnene til å søke forbrukslån hos Ikano Bank er:
 • Oppussing
 • Uforutsette utgifter
 • Refinansiering av gjeld

Ved refinansiering av gjeld er det spesielt viktig å sammenligne ulike forbrukslån. Å refinansiere innebærer å ta opp et nytt lån for å slette den gamle gjelden. Dette kan være spesielt gunstig for de som sitter på flere smålån og dyre kreditter. Ved å refinansiere får du bare et lån å forholde deg til, og en oversiktlig nedbetalingsplan. For at refinansieringen skal være lønnsom, forutsetter det at du får en lavere rente på det nye lånet enn du hadde på det gamle. Det er derfor viktig å sammenligne forbrukslån, for å finne det lånet som vil være mest lønnsomt. 

 

Slik sammenligner du forbrukslån

Når du søker om et forbrukslån gjør bankene en individuell vurdering av din økonomiske situasjon, og andre personlige forhold. Deretter utstedes det et rentetilbud og en kredittavtale tilpasset den individuelle søkeren. De fleste banker og aktører stiller også noen krav til den som søker, og disse kan være knyttet til:
 • Alder
 • Betalingsanmerkninger
 • Fast årsinntekt
 • Oppholdssted
Renter er en godtgjørelse for å stille kapital til disposisjon, altså kostnaden for å leie penger. Å sammenligne ulike rentetilbud er et godt sted å starte for å finne det mest lønnsomme forbrukslånet. I tillegg bør du se på andre forhold, som gebyrer og lånets løpetid. Når du sammenligner forbrukslån kan du stille følgende spørsmål:
 • Er den effektive renten lav?
 • Har lånet godt vilkår?
 • Er nedbetalingsplanen realistisk?
 • Er dette en seriøs aktør?
Du kan også bruke en rentekalkulator for å sammenligne forbrukslån. Dette er et digitalt verktøy hvor du fyller inn hvor mye du trenger å låne, og hvor lang nedbetalingstid du ønsker. Deretter vil du få et estimert svar på hvor mye lånet kommer til å koste deg i måneden. 

Har du søkt om forbrukslån, men mottatt et annet tilbud enn du hadde forventet? Det har ingen hensikt å sammenligne seg selv med andre når man søker forbrukslån. Det er din personlige økonomi og situasjon som avgjør hvor mye du kan få i lån, og hva lånet vil koste deg. I tillegg opererer bankene med forskjellige regler og interne retningslinjer. Når du skal sammenligne forbrukslån, er det derfor lurt å be om tilbud fra flere forskjellige banker. Du sender inn en gratis søknad på nett, og mottar uforpliktende tilbud. Dermed kan du sitte hjemme i din egen stue, og sammenligne forbrukslån i ro og mak. 

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Nominell rente fra 7,9 % – 15,9 %, basert på individuell kredittvurdering.
Priseksempel refinansiering:  115 000 kr over 7 år til effektiv rente 14,88 % = kostnad: 65 781 kr, totalt: 180 781 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 15 år. 
Priseksempel forbrukslån: 65 000 kr over 5 år til effektiv rente 14,94 % = kostnad: 25 755 kr, totalt: 90 755 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 5 år.