VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Forskjellen på refinansiering, boliglån og forbrukslån

Lurer du på hva som er forskjellen på et refinansieringslån, boliglån og forbrukslån? Forskjellene er større enn du kanskje tror. Hos Ikano Bank kan du få refinansieringslån og forbrukslån uten sikkerhet med en nominell rente fra 7,9%. Dette er ikke det samme som et boliglån, hvor vilkårene og kredittavtalen er en ganske annen. 

Klikk her for å lese om refinansiering og forbrukslån hos Ikano Bank.


Hva er et lån?


Når vi snakker om å ta opp et lån, sikter vi til avtalen mellom to parter hvor den ene stiller kapital (penger) til disposisjon, mens den andre tar på seg en forpliktelse til å betale tilbake lånet i henhold til avtalevilkårene som er inngått. De ulike benevnelsene på lån henviser til hva som er formålet med lånet. Disse kan for eksempel være:
  • Refinansieringslån
  • Boliglån
  • Forbrukslån
  • Billån

Det som først og fremst skiller de ulike lånene fra hverandre, er hvordan de skal betales tilbake. Felles for alle lån er at det medfølger kostnader som tjenes inn av utlåner, i form av renter og gebyrer. Renten beregnes i prosent av utestående gjeld, og oppgis vanligvis som prosent per år eller måned. Nedbetalingen av et lån skjer i form av terminbeløp, som består av en andel kostnad (renter og gebyrer) og en andel avdrag (det du betaler tilbake på selve lånet).


Forskjellen på refinansiering, boliglån og forbrukslån


Et forbrukslån er et lån som du kan få uten å stille med sikkerhet i bolig eller annen fysisk formuesgjenstand. Dette innebærer at banken tar på seg en større risiko, eller sagt med andre ord: usikkerheten for at pengene finner veien tilbake til banken er større. Bankene gjør opp for dette ved å øke risikopremien, og derfor er renten høyere på et forbrukslån enn på et boliglån. Ved et boliglån står boligen som sikkerhet, og risikoen for å tape penger blir mindre for banken. 

Et forbrukslån kan være gunstig dersom du har behov for økonomisk fleksibilitet i hverdagen. Det kan hende at du trenger å stille økonomisk forberedt i forbindelse med et prosjekt i boligen, eller kanskje du trenger å gå til innkjøp av noe, men ikke har tid til å spare. De vanligste grunnene til å ta opp et forbrukslån er:
  • Uforutsette utgifter
  • Oppussing
  • Refinansiering av gjeld

Noen ser på et forbrukslån som raske penger, i motsetning til et boliglån som er en mer omfattende prosess. Hos Ikano Bank oppfordrer vi deg til å ta et forbrukslån like seriøst som et boliglån. Husk at pengene skal betales tilbake, og du må ha kontroll på at du kan håndtere terminbeløpene ved siden av de vanlige regningene dine. Før du signerer avtalen bør du sette deg inn i konsekvensene av hva som kan skje, dersom du får problemer med nedbetalingen. Livet er uforutsigbart, og det kan oppstå situasjoner der økonomien din endrer seg. Hvis du har problemer med å betale tilbake et forbrukslån fra Ikano Bank, så ta kontakt med oss så fort som mulig. Sammen kan vi finne en løsning som passer både oss som bank, og deg som kunde. 

Å refinansiere et lån er nesten det samme som å ta opp et forbrukslån, men med noen vesentlige forskjeller: 
  • Refinansieringslånet har lavere rente
  • Søknadsprosessen er litt annerledes
  • Forutsetning for å få lånet er at pengene skal gå til refinansiering

Hos Ikano Bank kan du få refinansieringslån fra 25 000 og opptil 400 000 kroner uten sikkerhet, med nominell rente fra 7,9%. Vi hjelper deg å bli kvitt gjelden raskere, slik at du kan gjenvinne kontroll over helse og økonomi. 

Her kan du lese mer om refinansiering av kredittkortgjeld. 

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Nominell rente fra 7,9 % – 15,9 %, basert på individuell kredittvurdering.
Priseksempel refinansiering:  115 000 kr over 7 år til effektiv rente 14,88 % = kostnad: 65 781 kr, totalt: 180 781 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 15 år. 
Priseksempel forbrukslån: 65 000 kr over 5 år til effektiv rente 14,94 % = kostnad: 25 755 kr, totalt: 90 755 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 5 år.