VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Forbrukslån i bank

Lurer du på hva det vil si å ha et forbrukslån i bank? Da bør vi se på hva definisjonen av en bank er.

Ifølge snl.no er ”bank et økonomisk foretak som har til hovedoppgave å motta og yte kreditt, gjennom innlån og utlån”. Det vil egentlig si at de økonomiske foretakene som har mulighet til å både motta og låne ut penger kan kalle seg for bank. For å kunne etablere et økonomisk foretak i Norge må man få offentlig tillatelse, hvor virksomheten må bli kontrollert av staten, som for eksempel Finanstilsynet

Deretter kan vi se på hva et for brukslån er. Dette er som oftest et lån bankene kan gi deg uten at du trenger å stille med noen form for sikkerhet. Det vil si at du ikke behøver å sette pant i egen eiendom, men på denne måten har ikke banken noen sikkerhet for å få tilbake tapte ressurser i de tilfellene en kunde ikke vil eller har mulighet til å tilbakebetale lånet. Så for å klare å ta igjen for det de eventuelt kan tape, har forbrukslån ofte en høyere rente enn for eksempel et boliglån eller andre typer lån der en kunde må stille med sikkerhet. 

For å kunne være helt sikker, må den det innvilges lån til bli vurdert etter hvilken betalingsevne han eller hun kan vitne om, og det er også slik renten blir satt. Det vil si at man setter inntekt opp mot total gjeld, som ikke bør være mer enn fem ganger brutto årsinntekt, og eventuelle andre faktorer som kan ha noe å si for hvor betalingsdyktig kunden er.

 

Hva bør du tenke på før du søker om forbrukslån? 

Å ta opp et forbrukslån er ikke bare bare. Selv om søknadsprosessen hos de fleste er trygg, enkel og sikker, forutsetter et slikt lån at du har kontroll på din egen økonomi, og at du har en betalingsplan som fungerer for deg og som får endene til å møtes. Det skal ikke være sånn at du nærmest må ta opp et nytt lån for å kunne betjene det gamle. Du bør være sikker på at du har evne og disiplin nok til å betjene et forbrukslån, og dette er noe du og din bank kan se på sammen. Uansett om det kan være befriende med ekstra penger i hverdagen, er det lurt å huske på at det er lånte penger som du må tilbakebetale på etterhvert. Derfor bør du låne en sum som er lik den summen du faktisk har behov for. Det vil si at du bør ikke la deg bli fristet til å låne ”bare litt til i tilfelle” hvis det ikke er nødvendig.

 

Når kan det være lønnsomt å spørre din bank om et forbrukslån?

  • Når du for eksempel ikke har mulighet til eller ikke ønsker å stille med sikkerhet i annen eiendom.
  • Når du har mistet litt oversikt over gjelden din fordi du har mange ulike lån. Da kan det lønne seg å ta opp et refinansieringslån, noe som vil si at du får samlet alt på en faktura, som etterhvert vil gi deg bedre oversikt og en bedre effektiv rente.
  • Når huset eller leiligheten har behov for å bli pusset opp. Oppussing kan nemlig øke verdien på boligen.
  • Når noe uforutsett skjer som kan være et samlivsbrudd, eller at bilen må repareres eller andre uforutsette hendelser.
  • Når du ønsker realisere det du alltid har drømt om. Hvordan er drømmebryllupet? Eller går neste reise til Bora-Bora? Noen ganger ønsker vi at ting skal gå litt fortere, og da kan det være verdt å kjøpe det nå og betale senere.

Ønsker du å vite mer om forbrukslån, og hva vi i Ikano Bank kan tilby kan du lese mer her

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Nominell rente fra 7,9 % – 15,9 %, basert på individuell kredittvurdering. Lånebeløp fra 25 000 til 400 000. Løpetid for forbrukslån er fra 1 til 5 år.
180 000 kr o/5 år, nominell rente 8,9 %, effektiv rente 10,12 %, kostnad 47 785 kr, totalt 227 785 kr.
For å søke om lån må du være over 25 år, ha fast årsinntekt på 200 000 kroner, ha bodd i Norge i 3 år og ikke ha betalingsanmerkninger.