VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Sammenlign ulike tilbud på forbrukslån

Før du skal ta opp et forbrukslån, kan det være lurt å sammenligne de ulike tilbudene på markedet for å finne det som er best for deg. Her har vi samlet nyttig informasjon som gjør deg i stand til å sammenligne forbrukslån, og finne det som er best for deg. 

 

Hva er et forbrukslån?

Dersom du vurderer å ta opp et forbrukslån for første gang og ikke er helt sikker på hva det innebærer, kan du lese videre her. Et forbrukslån er et lån som bankene kan gi deg uten at du trenger å stille sikkerhet i bolig eller annen formuesgjenstand. Til sammenligning stiller man sikkerhet i bolig ved et boliglån. 

Siden det ikke stilles krav til sikkerhet, tar bankene på seg en større risiko ved et forbrukslån. Bankene tar igjen for det tapte i form av økt risikopremie, og derfor er et forbrukslån dyrere enn for eksempel et boliglån. Det er likevel billigere enn å ta opp flere smålån og dyre kreditter. 

Det finnes mange forskjellige grunner til å ta opp et forbrukslån. Noen av de vanligste grunnene er:
 • Uforutsette utgifter
 • Oppussing
 • Refinansiering av gjeld
Det kan også være at du har behov for fleksibel økonomi i forbindelse med et prosjekt, eller at du skal kjøpe noe, men ikke har tid til å spare. Eller kanskje du ble invitert med på en ferie i siste liten? Du trenger som regel ikke å oppgi noen spesiell grunn til hvorfor du søker forbrukslån - hva pengene skal gå til er opp til deg. 

 

Individuell vurdering

Har du søkt om forbrukslån, men mottatt et annet tilbud enn du hadde forventet? Det har ingen hensikt å sammenligne seg selv med andre når du søker om lån. Bankene gjør en individuell vurdering i hvert enkelt tilfelle, og gir deg et tilbud basert på blant annet betalingsevne og eksisterende gjeld. Det er altså din personlige økonomi og situasjon som er avgjørende for hvor mye du kan få i lån, og hva lånet vil koste deg.

De fleste banker stiller også noen krav til deg som søker. Disse kan være knyttet til:
 • Alder
 • Betalingsanmerkninger
 • Fast årsinntekt
 • Oppholdssted
Basert på denne informasjonen blir renten satt. Rente betyr kostnad for leie av penger (kapital). Å sammenligne bankenes ulike renter, kan være et godt sted å starte når du skal søke forbrukslån. 

Sammenligne ulike tilbud

Mange banker hevder at de har det beste tilbudet, men her kan det være store forskjeller. I tillegg til å gjøre individuelle vurderinger, har bankene også egne interne rutiner og vilkår som stilles til deg som søker. Derfor er det viktig å sammenligne forbrukslånene som finnes på markedet. Noen spørsmål du kan stille deg selv er følgende:
 • Er den effektive renten lav?
 • Har lånet godt vilkår?
 • Er nedbetalingsplanen realistisk?
 • Er dette en seriøs aktør?
Nominell rente innebærer den årlige renten på et lån. Til sammenligning er effektiv rente den nominelle renten på lånet, pluss alle gebyrer og kostnader. Hvis du vil vite hva lånet faktisk vil koste deg, må du altså se på den effektive renten. 

Du kan bruke en lånekalkulator for å sammenligne ulike forbrukslån. En lånekalkulator er et digitalt verktøy hvor du fyller inn hvor mye du trenger å låne, og hvor lang nedbetalingstid du ønsker. Deretter vil du få et estimert beløp som viser hvor store de månedlige utgiftene dine vil bli, og hvor høy renten er. 

Du kan be om tilbud fra flere banker, for å sammenligne forbrukslån. Tilbudene er uforpliktende, slik at du kan velge det lånet som passer best for deg. 

Dersom du ønsker å lese mer om forbrukslån med best rente, kan du klikke her
 

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Nominell rente fra 7,9 % – 15,9 %, basert på individuell kredittvurdering.
Priseksempel refinansiering:  115 000 kr over 7 år til effektiv rente 14,88 % = kostnad: 65 781 kr, totalt: 180 781 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 15 år. 
Priseksempel forbrukslån: 65 000 kr over 5 år til effektiv rente 14,94 % = kostnad: 25 755 kr, totalt: 90 755 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 5 år.