VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Rente på forbrukslån

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet som kan gi deg økonomisk fleksibilitet når du trenger det. Les mer om forbrukslån og rente på forbrukslån her.


Uforutsette hendelser


En eller annen gang i livet vil de aller fleste oppleve at det skjer noe uventet, som gjør at økonomien ikke strekker helt til. Det kan være at livssituasjoner endrer seg på en uforutsett måte for eksempel ved samlivsbrudd, eller at man får en uventet regning i postkassen. Hva gjør du hvis kjøleskapet og bilen ryker samtidig?

Det er ikke alle som har mulighet til å spare opp en buffer for uforutsette hendelser. Ved slike tilfeller kan det være en løsning å ta opp et forbrukslån. Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet, noe som betyr at du ikke trenger å stille pant i bolig eller eiendom. Dette gjør det lettere for de som ikke sitter på formue å ta opp lån. Samtidig betyr dette at banken tar på seg en større risiko, og derfor er forbrukslån dyrere enn tradisjonelle lån som boliglån. 

Noen vanlige grunner til å ta opp forbrukslån kan være:
  • Uforutsette utgifter
  • Oppussing
  • Refinansiering av gjeld
Les mer om forbrukslån her


Renter


Informasjon om kostnaden på lånet, finner du i renten. Renten innebærer kostnaden for å leie penger (kapital). Dersom du tar opp et lån, dvs. leier kapital av banken, må du betale for leien. Det samme gjelder i motsatt tilfelle. Dersom du setter inn penger i banken (innskudd), gjør du kapital disponibelt for banken. Da er det banken som betaler deg for at du skal ha pengene stående hos dem, i form av renter. 

Renten oppgis normalt som prosent per år av leiebeløpet. 

Det finnes mange forskjellige typer renter. Dersom du skal søke forbrukslån, vil du med størst sannsynlighet måtte forholde deg til disse:
  • Nominell rente
  • Effektiv rente

Den nominelle renten innebærer den årlige renten på et lån. Effektiv rente betyr den nominelle renten, pluss alle gebyrer og kostnader på lånet. Hvis du vil vite hva lånet kommer til å koste deg, må du altså se på den effektive renten. 

Hvis du syns finansielle termer er forvirrende å forholde seg til, kan du prøve en rentekalkulator (lånekalkulator). Dette er et digitalt verktøy hvor du fyller inn hvor mye du ønsker å låne, og hvor lang nedbetalingstid du vil ha. Deretter vil du få et estimert beløp som viser hvor store de månedlige utgiftene vil bli.


Før du søker forbrukslån…


Før du søker forbrukslån, bør du være kritisk med deg selv. Et forbrukslån kan gi deg økonomisk fleksibilitet, men du bør også tenke igjennom hvor stort behov du har for finansiering, og om du har kontroll på nedbetalingen. 

Et forbrukslån uten sikkerhet trenger absolutt ikke å være skummelt. Dersom du for eksempel sitter på smålån og dyre kreditter, kan du spare mange penger ved å refinansiere gjelden i et lån. Les mer om refinansiering her

Dersom du vurderer at et forbrukslån er riktig for deg, kan du undersøke hvilket lån som er best. Mange banker hevder at de har den beste renten og det beste forbrukslånet, men det kan være store forskjeller. Når du søker forbrukslån blir det gjort en individuell vurdering av deg. Denne er blant annet knyttet til
  • Alder 
  • Betalingsanmerkninger
  • Fast årsinntekt
  • Oppholdssted

På bakgrunn av denne informasjonen, samt bankens egne retningslinjer og protokoller, blir renten satt og du vil motta et tilbud. Derfor kan tilbudene variere fra bank til bank. Hvis du trenger forbrukslån er det lurt å be om tilbud fra flere banker, slik at du kan finne den beste renten og det beste forbrukslånet for deg. 

Tilbudene er uforpliktende, og du står fritt til å velge det du syns er best. 

Les mer om den beste renten på forbrukslån her. 

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Nominell rente fra 7,9 % – 15,9 %, basert på individuell kredittvurdering.
Priseksempel refinansiering:  115 000 kr over 7 år til effektiv rente 14,88 % = kostnad: 65 781 kr, totalt: 180 781 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 15 år. 
Priseksempel forbrukslån: 65 000 kr over 5 år til effektiv rente 14,94 % = kostnad: 25 755 kr, totalt: 90 755 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 5 år.