VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Refinansiering med medsøker

Dersom du har med en medsøker når du skal søke lån, er sjansene større for at lånet blir innvilget i tillegg til at sannsynligheten for å få en bedre rente øker. Grunnen til dette er fordi begge inntektene blir lagt sammen, og dermed øker også sannsynligheten for at dere er betalingsdyktige. Ønsker du å vite mer om hva et refinansieringslån er og hvorfor det er lettere med en medsøker, bør du lese videre.


Derfor kan det lønne seg med en medsøker


For å forstå hvorfor det lønner seg å ha en medsøker, må vi se på hva det innebærer å søke om et refinansieringslån.

Et refinansieringslån er det samme som et forbrukslån. Dette er et lån bankene kan gi deg uten at du trenger å stille med sikkerhet. Det vil si at banken ikke kan sette pant i noen eiendom, som for eksempel en hytte, bolig eller bil. For de kundene som ikke har noen sikkerhet å stille med for å få lån gjør dette låneprosessen lettere. For bankene derimot er denne måten å låne på veldig risikabel, og for å kunne klare å ta igjen for det de eventuelt kan tape i de situasjonene ikke blir nedbetalt til rett tid, er forbrukslån ofte dyrere enn for eksempel et boliglån eller andre typer lån der man stiller med sikkerhet. 

En annen måte bankene sikrer seg på er å nøye vurdere kunden etter hvilken betalingsevne vitner om at han eller hun har, og det er også slik renten blir satt. Kundens inntekt blir satt opp mot total gjeld, og denne bør ikke være mer enn fem ganger brutto årsinntekt. Eventuelle andre faktorer som kan ha noe å si for hvor betalingsdyktig kunden er vil også bli vurdert. Bankene lar ofte et eksternt selskap sjekke kundens kredittverdighet. 

I tillegg til dette, setter bankene visse minimumskrav før kunden får en godkjent lånesøknad. Disse kravene kan for eksempel være alder og hvor lenge en låntaker har bodd i Norge.

Velger du å søke sammen med for eksempel et familiemedlem, samboer eller venn, vil du kunne øke sannsynligheten for å oppfylle minimumskravene til banken. I mange tilfeller er det inntekten som stopper banken fra å innvilge et refinansieringslån. Derfor vil to inntekter kunne være et godt nok bevis på du har råd til å betale lånet. I tillegg vil to inntekter også øke sannsynligheten for å få en høyere lånesum.

Men selv om det kan høres ut som en god idé å låne sammen med noen, bør dere huske på at å ta opp et forbrukslån forutsetter at dere har kontroll på økonomien, og har en betalingsplan som fungerer for dere begge. Begge bør være sikre på at dere har disiplin nok til å betjene et forbrukslån sammen. Og uansett om det kan være befriende med ekstra penger på konto, er det lurt å huske på at det er lånte penger som skal tilbakebetales. Derfor bør dere bare låne det beløpet dere har behov for. Ikke bli fristet til å låne for mye hvis det ikke er nødvendig.


Ta forholdsregler – skriv kontrakt


For noen kan den største ulempen være at dere begge står ansvarlig for refinansieringslånet, selv om du mener at du har det påtatte ansvaret for selve nedbetalingen. Skulle du få betalings- og gjeldsproblemer, vil det gå utover den andre også. 

Det kan for eksempel være lurt å se på hva slags forsikringer en bank kan tilby i tilfelle uhellet er ute, eller hvis den ene blir syk eller arbeidsledig, eller at noen av dere opplever andre situasjoner som kan forhindre deg eller medsøkeren fra å kunne betale. 

Et annet råd er å sette dere ned og skrive en kontrakt på hvem som er ansvarlig for hva, og hvordan nedbetalingsplanen skal se ut.
 

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Nominell rente fra 7,9 % – 15,9 %, basert på individuell kredittvurdering.
Priseksempel refinansiering:  115 000 kr over 7 år til effektiv rente 14,88 % = kostnad: 65 781 kr, totalt: 180 781 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 15 år. 
Priseksempel forbrukslån: 65 000 kr over 5 år til effektiv rente 14,94 % = kostnad: 25 755 kr, totalt: 90 755 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 5 år.