VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Refinansiere lån med fastrente

Vurderer du å refinansiere gammel gjeld? Renten du får på det nye lånet er avgjørende for hvor mye du sparer på refinansieringen. Ofte får du også valget mellom flytende og fast rente, men hvilket alternativ er mest lønnsomt?

Hva er fastrente?

Med en fastrente vet du alltid hva du skal betale i termingebyr. Flytende rente følger svingningene i markedet og gir ulike terminbeløp, mens du med fastrente vil binde renten på lånet til en fast sum hver måned. 

Å refinansiere et lån med fastrente kan være et trygt og godt alternativ for deg som ønsker stabile utgifter, og har en relativ trang økonomi og ikke tåler større svingninger på rentemarkedet.

Det er vanskelig å forutse om det er mest lønnsomt å binde renten. Hva som er mest lønnsomt handler om riktig timing. Derfor velger man som regel å binde renten på bakgrunn av et ønske om stabilitet i økonomien. Er du flink til å følge med på rentenivået, kan du binde renten like før rentenivået går opp igjen. 

Kvinne skaffer seg oversikt over egen økonomi

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Nominell rente fra 7,9 % – 15,9 %, basert på individuell kredittvurdering.
Priseksempel refinansiering:  115 000 kr over 7 år til effektiv rente 14,88 % = kostnad: 65 781 kr, totalt: 180 781 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 15 år. 
Priseksempel forbrukslån: 65 000 kr over 5 år til effektiv rente 14,94 % = kostnad: 25 755 kr, totalt: 90 755 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 5 år.

Hva skal jeg velge: flytende eller fast rente? 

Fordelen med å refinansiere lån med fastrente er at du alltid har en fast sum å forholde deg til. Dersom du er nyetablert og skal ta opp ditt første boliglån, er økonomien gjerne litt svakere. Førstegangskjøpere har som regel også størst lån, og dermed større behov for å binde renten. 

Fordeler med fastrente:

 • Faste termingebyr
 • Kan endres om man skulle ombestemme seg
 • Du kan binde renten når den er på et lavt nivå
 • Ved å binde renten kan du gi deg selv økonomisk trygghet 

Kanskje vil det være hensiktsmessig å starte lånet med fastrente, mens man over tid går over til flytende rente når økonomien blir bedre. Vanlig bindingstid på fastrente er 3, 5 eller 10 år. 


Fordeler med flytende rente: 

 • Renten følger svingningene i markedet (på godt og vondt)
 • Du får en fleksibel nedbetalingsplan
 • De totale lånekostnadene blir som regel lavere
 • Som regel billigst over tid

Å velge flytende rente forutsetter imidlertid at du har en fleksibel økonomi som tåler eventuelle rentesvingninger. Hvilket alternativ som passer deg best avhenger med andre ord av din personlige økonomi og livssituasjon.

I noen tilfeller er det også mulig å kombinere flytende og fast rente. Dette gjøres ved å binde renten på deler av lånet ditt, men du har likevel fleksibilitet til å endre terminbeløp og betale ned mer på lånet når det er ønskelig. 

Refinansiere lån med fastrente

Å refinansiere lån innebærer å ta opp et lån for å innfri gammel og dyr gjeld. Forutsetningen for at refinansieringen er gunstig er at du får et lån med lavere rente enn den du sitter på i dag.

Leke med barn

Gode grunner til å refinansiere gjeld er:

 • Lavere rente og billigere gjeld
 • Kutte ut unødvendige og doble termingebyrer
 • Samle all gjeld i et felles lån
 • Ta tilbake kontrollen over økonomien
 • Mindre bekymringer i hverdagen

 

Les mer om refinansiering her

Først og fremt vil en refinansiering gi deg billigere gjeld, men det kan også hjelpe deg å rydde opp i en rotete eller uoversiktlig økonomi. Dersom du sitter på flere dyre smålån og kreditter, kan en refinansiering være gull verdt for å ta tilbake kontrollen på økonomien. Å samle all gjeld gjør det også lettere å betale ned på gjelden, og reduserer risikoen for at en faktura blir glemt. Ved å refinansiere lån med fast rente for du i tillegg en forutsigbar nedbetalingsplan. 

Lurer du på om du kan refinansiere lån med fastrente? Ta gjerne kontakt med en av våre kunderådgivere, enten på telefon +47 66 85 86 66 eller gjennom vårt kontaktskjema