VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Låne penger?

Å låne penger kan ofte være nødvendig for mange for å øke livskvaliteten eller for å få sin personlige økonomi til å gå rundt. Uansett hva du trenger penger til, finnes det et hav av banker der ute man kan velge mellom, og det er ikke alltid så lett å vite hvem som tilbyr det beste lånet, eller hvordan en bank eller långiver kommer frem til den beste renten for deg.

Hos Ikano pleier vi å si: ”Vi er her for deg når dine behov oppstår og når de endres underveis. Når noe plutselig skjer. Når en utfordring dukker opp. Når du trenger en bank som forstår viktigheten. Vi kan ikke realisere alle dine drømmer, men trenger du et lån kan vi hjelpe deg.” I denne artikkelen skal vi prøve å hjelpe deg litt på vei hvis du er i tvil om du bør låne penger, og hvordan vi gjør det hos Ikano Bank.

Mor og datter i sommerhagen

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Nominell rente fra 7,9 % – 15,9 %, basert på individuell kredittvurdering. Lånebeløp fra 25 000 til 400 000. Løpetid for forbrukslån er fra 1 til 5 år.
180 000 kr o/5 år, nominell rente 12,8 %, effektiv rente 14,44 %, kostnad 68 857 kr, totalt 248 857 kr.
For å søke om lån må du være over 25 år, ha fast årsinntekt på 200 000 kroner, ha bodd i Norge i 3 år og ikke ha betalingsanmerkninger.

Hva trenger du penger til?

Det første du bør finne ut av er hva og hvorfor du trenger å låne penger, hvor fort du trenger pengene og hva de totale kostnadene er for å betjene lånet. Hvis det ikke er noe som haster, kan du heller vurdere om du klarer å spare opp hele eller deler av beløpet du har behov for selv, for deretter å ta en ny vurdering på hvor stor sum du trenger å låne. 

Livet er ikke alltid så forutsigbart, og av og til trenger økonomien vår litt hjelp. 
Når du har kommet frem til at du har behov for å låne penger, lurer du kanskje på...

Du kan ta en titt på noen av våre sparetips her

Men hvorfor trenger vi å låne penger? Eksempel på grunner:
  • Oppussing av bolig
  • Uventet og endret livssituasjon som for eksempel et nytt familiemedlem, kjæledyr som blir syke, skade på hus eller bil, skilsmisse, eller andre livshendelser som krever litt ekstra av økonomien din.
  • Refinansiering: Å få samlet smålån og/eller kredittkortgjeld på en og samme faktura
  • For å realisere drømmer som ferier eller bryllup
  • Lån til investering

Hvordan kommer banken frem til din rente når du skal låne penger?

Vi tilbyr lån uten sikkerhet. Det vil si at vi ikke tar pant i noen eiendom som for eksempel hus, hytte eller annen formuesgjenstand, og derfor har vi heller ikke noen sikkerhet hvis et lån blir misligholdt. Derfor er det høyere renter på lån uten sikkerhet enn andre type lån, som for eksempel et boliglån. Høyere rente er bankens måte å ta igjen for det tapte.
Par i sofa
For å få innvilget et lån, tar banken en vurdering av din betalingsevne. Da ser man på inntekt, utgifter og den totale gjelden. Det sies at ”kundens gjeld bør ikke utgjøre mer enn fem ganger brutto årsinntekt”. Deretter blir det foretatt en vurdering av hvor høy risiko det er å innvilge et lån, og en rente blir satt basert på dette.

Det anbefales også at lån ikke bør innvilges dersom man ser at kunden ikke er i stand til å dekke normale livsoppholdsutgifter etter at man har kommet frem til kundens rentesats.

Vi i Ikano kan tilby en nominell rente fra 7,9% til 15,9%, og som du nå har forstått blir renten vurdert ut ifra en individuell kredittvurdering.

Hvem får innvilget lån?

Før Ikano kan sende deg et lånetilbud, foretar vi en kredittvurdering av deg som kunde.

noen av kriteriene for å få innvilget et lån er:

  • Du har fylt 25 år
  • Du ikke har noen betalingsanmerkninger
  • Du har minimum 200 000 kr i fast årsinntekt
  • Du har bodd i Norge i minimum 3 å

Lønner det seg å låne penger?

Det lønner seg i hvert fall å være smart når en skal låne penger. Ved nøye planlegging, prioritering og verdivurdering, kan det, for deg, være lønnsomt, enten om det gir deg en viss økonomisk frihet for en liten periode eller om det brukes for å refinansiere gammel gjeld.

Å låne penger behøver ikke nødvendigvis å koste noe. Med et kredittkort kan du betale tilbake de lånte pengene innen en viss periode, ofte 40 dager etter, uten at det koster deg noe. Da kan det være lurt å planlegge bruken i forhold til neste lønning, slik at du får betalt tilbake før fristen. De fleste kredittkort kommer også med fordelsprogrammer, slik at det i noen tilfeller kan lønne seg å bruke det. Hos Ikano kan vi for eksempel tilby kredittkort med fordelsprogram. Les mer om våre kredittkort og fordelsprogrammer her.

Laptop med Ikano kaffekopp