VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Hvordan å refinansiere: søk om et refinansieringslån

Ønsker du å betale ned gammel gjeld som består av ulike lån og kredittkort, men kjenner at det tar litt lenger tid enn antatt samt at det har kommet litt ute av kontroll? Da kan det være at et refinansieringslån kan gi økonomien og sinnet ditt et løft. 

Dersom du ønsker å refinansiere finnes det mange måter å gjøre dette på:
  • Den ene måten er å bake gjelden inn i boliglånet. Dette er nok den rimeligste og tryggeste måten å gjøre det på. 
  • Den andre måten er å gå til banken for å få et lån med sikkerhet i eiendom eller eiendel som for eksempel en hytte eller bil. På denne måten vil du sikre deg en lavere rente. 
  • Den siste måten er å søke om et forbrukslån uten sikkerhet. Her er renten noe høyere på grunn av risikoen slike lån medfører.
Ved å søke om et forbrukslån uten sikkerhet, vil du ikke måtte stille med noe for å få innvilget et lån. Dette lønner seg for den som ikke har mulighet til å stille med noen form for sikkerhet. Her vil kundens betalingsevne spille en større rolle. Det vil si at inntekt, gjeld og betalingshistorikk blir vurdert. Det er også slik renten blir satt. 

Men her bør en være obs på den store jungelen av forbrukslån det finnes der ute. For selv om det er mange som reklamerer med rimelige lån, kan det være kostnader som fører til at lånet blir mye dyrere enn forventet. Her gjelder det å lese prislisten nøye, og vite at den nominelle renten ikke er det samme som den totale kostnaden. Den effektive renten er det samme som hva lånet kommer til å koste da denne forteller deg noe om den nominelle renten i tillegg til alle gebyrer. Det er denne du bør se etter dersom du skal sammenligne refinansieringslån i forskjellige banker. 

 

Hvorfor bør en refinansiere?

I mange tilfeller ved gammel gjeld, kan det være at renten er ”utdatert”, noe som betyr at den renten du ble tilbudt en gang i tiden ikke er like god som dagens rente. På denne måten er det stor sannsynlighet for at du betaler mer enn nødvendig. 

I tillegg til dette er de totale kostnadene av mange ulike smålån og kredittkort ofte høyere. Dette skyldes at alle typer lån kommer med renter og gebyrer som for eksempel fakturagebyr, månedsgebyr og årsgebyr. Derfor vil du med ett lån kunne kutte mange ekstra kostnader, og dette vil igjen føre til en kortere nedbetalingstid. 

Du vil også kunne få en bedre rente på et høyere lån enn et lån på en mindre sum. Dermed vil der derfor lønne seg å samle alle smålånene i ett stort lån, slik at du ikke går glipp av en bedre rente. 

Andre fordeler kan være en økonomisk kontroll når en plutselig får alt samlet under ett. Med bedre vilkår og en oversiktlig nedbetalingsplan vil dette bidra til at det å betale ned den gamle gjelden føles lettere å forholde seg til. Et refinansieringslån kan med andre ord være starten på en ryddig økonomi, og legge gode forutsetninger for fremtiden.

Gjeld kan også ha en påvirkning på søknadsprosessen til et boliglån, og det lønner seg derfor å bli kvitt så mye som mulig til den dagen en skal søke. 
 

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Nominell rente fra 7,9 % – 15,9 %, basert på individuell kredittvurdering.
Priseksempel refinansiering:  115 000 kr over 7 år til effektiv rente 14,88 % = kostnad: 65 781 kr, totalt: 180 781 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 15 år. 
Priseksempel forbrukslån: 65 000 kr over 5 år til effektiv rente 14,94 % = kostnad: 25 755 kr, totalt: 90 755 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 5 år.