VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Hvordan samle smålån?

Dersom du har behov for økonomisk fleksibilitet i hverdagen, kan du vurdere et forbrukslån som den riktige løsningen for deg. Hvis du aldri har tatt opp et lån før, kan det være vanskelig å orientere seg i mylderet av ulike banker, tilbud og vilkår. Ikke minst må du lære deg hva ord som rente, innskudd, kapital, og termin betyr. 

 

Hva betyr rente?

Ordet rente innebærer prisen for å leie penger (kapital). Renten kan forstås som en godtgjørelse for å stille kapital til disposisjon, eller som en risikopremie til utlåneren. 

Banker disponerer kapital som kan leies ut, mot at leietakeren betaler for bruken. En bank er en bedrift, og som alle andre bedrifter eksisterer banken for å tjene penger ved å fylle et behov i samfunnet. I dette tilfellet er behovet ekstra finansiering. Dersom du leier finansiering fra en bank, må du betale banken for tjenesten. 

Når du setter inn penger på en bankkonto (innskudd), er det du som leier ut kapital til banken. Da er det banken som betaler deg for at du skal ha pengene stående hos dem, og betalingen skjer i form av renter.

Renten oppgis normalt som prosent per år av leiebeløpet. Både renten og innskuddet kan forandre seg i løpet av perioden på ett år. For å gjøre det enkelt har vi satt opp følgende eksempel:

 • Du har gjort et innskudd på 10.000 kroner på sparekonto
 • Eieren av sparekontoen (banken) tilbyr deg 5 % i rente
 • Ved slutten av perioden vil du få utbetalt 500 kroner i renter

   

Hva er et forbrukslån?

Et forbrukslån er et lån som bankene kan gi deg uten at du trenger å stille med en form for sikkerhet. Dette står i motsetning til for eksempel et boliglån, hvor boligen fungerer som pant. Dersom du ikke klarer å betale tilbake boliglånet, kan banken kreve at boligen må selges. I verste fall kan hele boligen overdras av banken. Ved et forbrukslån trenger du verken å stille bolig, eiendom eller andre formuesgjenstander som pant. 

Ettersom det ikke stilles krav til sikkerhet, tar bankene på seg en større risiko ved et forbrukslån. Derfor er et forbrukslån dyrere enn et boliglån. Til gjengjeld er et forbrukslån billigere enn å ta opp smålån og dyre kreditter. 

Noen vanlige grunner til å ta opp et forbrukslån kan være:

 • Uforutsette utgifter
 • Oppussing
 • Refinansiering av gjeld

   

Forskjellen på nominell og effektiv rente

Det finnes mange forskjellige typer rente, men her skal vi ta for oss de to typene som du med størst sannsynlighet må forholde deg til: nominell og effektiv rente. 

Nominell rente innebærer den årlige renten på et lån. Den effektive renten betyr den nominelle renten på lånet, pluss alle gebyrer og kostnader på lånet. Hvis du vil vite hva lånet faktisk kommer til å koste deg, må du altså se på den effektive renten. 

Det kan være forvirrende for en forbruker å sette seg inn i bankenes termer. For å gjøre det enkelt kan du benytte deg av en lånekalkulator. En lånekalkulator er et digitalt verktøy hvor du fyller inn hvor mye du trenger å låne, og hvor lang nedbetalingstid du ønsker. Deretter vil du få et estimert beløp som viser hvor store de månedlige utgiftene vil bli. 

 

Best rente på forbrukslån

Når du skal finne det beste lånet for deg, bør du spørre deg selv følgende:

 • Er den effektive renten lav?
 • Har lånet gode vilkår?
 • Er nedbetalingsplanen realistisk?
 • Er dette en seriøs aktør?
Mange banker reklamerer for at de har det billigste lånet, men det kan være store forskjeller. Bankene gjør en individuell vurdering av hver enkelt søker, og derfor vil renten være forskjellig fra tilfelle til tilfelle. For å finne den beste renten, bør du derfor undersøke tilbud fra forskjellige banker.

Her kan du lese mer om forbrukslån med best rente.
 

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Nominell rente fra 7,9 % – 15,9 %, basert på individuell kredittvurdering. Lånebeløp fra 25 000 til 400 000.
Priseksempel: 180 000 kr o/5 år, nominell rente 8,9 %, effektiv rente 10,12 %, kostnad 47 785 kr, totalt 227 785 kr.