VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Finansiering av båt

Alt du trenger å vite om finansiering av båt


Sommeren er for mange forbundet med fine dager på sjøen. Med riktig finansiering av båt kan også du realisere båtdrømmen. 

De fleste nordmenn velger å ta opp et forbrukslån for å finansiere oppussing. Nummer to på lista går til finansiering av båt og bil. Selv om vi ikke er avhengige av en båt på samme måte som en bil, har vi en stor båtkultur i Norge. Sommeren er for mange synonymt med sol og sosiale båtturer langs kysten. For mange er båt også forbundet med status, noe som har gjort båtkjøp enda mer attraktivt.

Dersom du drømmer om en båt, bør du bruke litt tid på å finne en finansieringsmulighet som passer deg og din økonomi. 


Hvilke finansieringsmuligheter har jeg?

Det er flere måter du kan skaffe finansiering til båt på. Noen aktører tilbyr lån med pant i båten, andre velger å finansiere et båtkjøp med pant i boligen - så fremt du har rom for det i boliglånet. 

Du kan finansiere båten på følgende måter:
 • Utvide boliglånet
 • Ta opp et båtlån med pant i båten
 • Forbrukslån
Renten på boliglån er den laveste på markedet. Det er derfor billigere å finansiere båten med boliglånet, enn å ta opp et eget båtlån. Samtidig krever de fleste banker at du må ha betalt ned minst 60 prosent av lånet for å utvide boliglånet. 

Renten på egne båtlån avhenger av om båten er registrert i et båtregister. For båter over 7 meter skal disse registreres i Skipsregisteret, mens mindre båter skal registreres i Småbåtregisteret. Å registrere i Skipsregisteret koster mellom 2000-3000 kroner, mens det koster 400 kroner å registrere i Småbåtregisteret. Renten vil normalt være halvannen prosent høyere på båter under 7 meter. Et lån med pant i båten vil også kreve egenkapital utenom pant i båten, som regel mellom 20-35 prosent. 

For mange vil ikke disse to finansieringsmulighetene være et alternativ. Dersom du ikke sitter på nok egenkapital eller ikke har betalt ned nok på boliglånet, kan du vurdere å finansiere båten med et forbrukslån. Et forbrukslån vil som regel ha høyere rente enn lån med pant, men her vil også størrelsen på lånet og nedbetalingstid ha innvirkning på hvor dyrt lånet blir totalt. 

Hos Ikano Bank kan du søke om finansiering av båt opptil 400 000, til en nominell rente fra 7,9 prosent. 


Hva må jeg tenke på når jeg bruker forbrukslån som finansiering av båt?


Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Du slipper å stille med pant og kan bruke lånet til akkurat det du ønsker. Siden lånet kommer uten sikkerhet for banken, vil et slikt lån ha høyere rente enn lån med sikkerhet, som boliglånet. Samtidig vil et forbrukslån ha langt lavere rente enn dyre smålån og kreditter. 

Vurderer du et forbrukslån som finansiering av båt? Da bør du ta stilling til følgende:

 • Er renten lav?
 • Har lånet gode vilkår og betingelser?
 • Har lånet en gunstig nedbetalingstid?
 • Er aktøren seriøs?
 • Har jeg råd til å betjene lånet?
Selv om de fleste jakter på et lån med lavest rente, kan det være lurt å merke seg at de andre faktorene også vil ha innvirkning på det totale lånebeløpet. Et lån med lav rente kan ha høye gebyrer, og motsatt. Hvilket lån som passer deg best avhenger derfor av gode lånebetingelser i kombinasjon med egen livssituasjon. Med vår lånekalkulator kan du regne ut hvor mye lånet vil koste deg.
 

Slik søker du om finansiering av båt

 1. Fyll ut vårt søknadsskjema på nett.
 2. Vi foretar en kredittsjekk av deg som avgjør endelig lånerente.
 3. Dersom lånet blir innvilget, må du signere med BankID og sende inn nødvendig dokumentasjon.
 4. Pengene vil normalt være inne på konto i løpet av et par virkedager. 
 5. Sammen med lånet får du en nedbetalingsplan, som du enkelt kan følge med på under Mine sider. 
Har du behov for finansiering av båt? Ta gjerne kontakt med oss, enten på telefon +47 66 85 86 66 eller gjennom vårt kontaktskjema


Hvor mye vil du låne?

kr
år

Nominell rente fra 7,9 % – 15,9 %, basert på individuell kredittvurdering.
Priseksempel refinansiering:  115 000 kr over 7 år til effektiv rente 14,88 % = kostnad: 65 781 kr, totalt: 180 781 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 15 år. 
Priseksempel forbrukslån: 65 000 kr over 5 år til effektiv rente 14,94 % = kostnad: 25 755 kr, totalt: 90 755 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 5 år.