VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake
31 januar 2023

Hvordan spare penger – 13 tips som forbedrer din hverdagsøkonomi

Par_vardagsekonomi Å spare penger kan være vrient. Og kjedelig. Det blir ikke noe lettere i en tid der prisene galopperer og styringsrenten peker bratt oppover. Kanskje er det likevel nå du skal starte! Med riktige grep kan du få mer ut av det du har, og du kommer kanskje ikke til å kjenne like mye på at vi befinner oss i en dyr tid? Vi har samlet noen av våre beste sparetips, som kan gi deg en kickstart, enten hverdagsøkonomien trenger førstehjelp eller du ønsker å spare til et langsiktig mål, som for eksempel tidenes ferie med kjæresten eller familien.

Våre beste sparetips

1. Samle lån og kreditter

Har du flere små lån og kreditter fordelt på ulike lånegivere og kredittkort kan det fort bli en kostbar affære. Samler du dette til ett lån, enten du refinansierer boliglånet eller tar opp et eget refinansieringslån, så vil du kunne oppnå en langt bedre rente på hele gjelden. Refinansiering vil også spare deg for unødvendige gebyrer.

Les mer om å samle lån

2. Gå gjennom abonnementstjenester 

Hver eneste faste utgift du kan kutte, vil etter hvert utgjøre verdifull sparing. Abonnerer du på blader eller bokklubber? Har du mistet oversikten over alle strømmetjenestene innen tv-serier, lydbøker, musikk og podcast? Skaff deg oversikt, og si opp det du ikke bruker ofte nok til å forsvare månedsprisen. Er dere flere brukere i familien kan dere kanskje spare på å gå over til familieabonnement?

3. Sammenlign priser på lån, forsikring og strøm

Her er det store summer å spare! Start gjerne med eventuelt boliglån eller andre større lån, og se hvilken bank som har markedets laveste for akkurat din type lån. Finner du en god og langsiktig løsning så ordner den nye banken med flytting av lånet ditt. Kontakt også din hovedleverandør av forsikring og be om en gjennomgang av samtlige produkter du har per i dag. Sjekk også hvilke tilbud du kan få gjennom eventuell fagforening, og undersøk dessuten hva du allerede har gjennom arbeidsgiver. Mange av oss har faktisk både dobbel og trippel dekning uten å være klar over det! Når du har oversikt over hva du har, hva du trenger og hvem som tilbyr de beste prisene, så har du et godt utgangspunkt for å spare penger på forsikring. 

4. Bli matsmart

Matsvinnet er enormt i norske husholdninger; enkelte undersøkelser indikerer at minst en tredjedel av maten vi kjører havner i søpla. (Vi får håpe den i det minste blir kildesortert...) Planlegg innkjøpene dine, og vær bevisst på å bruke opp matvarer fra både kjøl, frys og tørrvareskap. Da kan du også trygt fryse ned matrester eller varer som nærmer seg utløpsdato, siden du innen rimelig tid vil komme til å inkludere dem i et måltid. Send middagsrester i matboksen til husets barn og unge; det utgjør kjærkommen variasjon fra brødskiver. Ta med deg rester til egen lunsj; du sparer penger ved å droppe varmlunsj i kantina. 

5. Ukeshandelen 

Du har hørt det før, men det gjelder fortsatt: Ved å planlegge ukens middager og dagligvareinnkjøp sparer du penger du ellers fort ville blitt fristet til å bruke på godbiter i forbindelse med hyppig suppleringshandel på tom mage. For å få dette bekreftet kan du for eksempel ta vare på kvitteringer fra dagligvarenutikken i et par uker. Planlegger du i tillegg middagene etter hvilke varer som er på tilbud, gjerne også i sesong, så oppnår du maksimal sparing. 

6. Treningssenter eller tur i skogen? 

Spesielt i dyre tider bør du gjøre en vurdering av ditt medlemskap på treningssenter. Er du aktivt medlem, og får du nytte og glede av det? Spesielt i sommerhalvåret er det gode muligheter for å røre seg utendørs, enten du liker å gå, løpe, sykle eller trene styrke. Har du senere en mer romslig økonomi, kan du helt sikkert oppnå de samme betingelsene for et nytt medlemskap. 

7. La bilen stå 

Spar penger på drivstoff / lading ved å gå eller sykle til jobb, til butikken eller på besøk til venner. Skal du frakte barna til trening eller bursdag finnes det som regel alltid noen som blir med på samkjøring.

8. Selg det du ikke trenger 

Loft, kjeller, garderobe og garasje. Fellesnevner er at fryktelig mange av oss oppbevarer mengder med ting vi ikke egentlig bruker. Plagg som har ligget bakerst i skapet de siste to årene kommer sannsynnligvis aldri til å bli noen favoritt i din hverdagsgarderobe? Da kan de kanskje bli noen andres favoritter. Bruk finn.no, Tise, Fretex eller andre aktører som effektivt håndterer annenhåndsmarkedet. Ikke bare vil du få inn penger på konto; du vil også føle deg mye lettere til sinns! 

9. Shop smart

Slutt å handle på impuls. Kjøp klær og sko til outlet-priser. Legg julegavehandelen til november og benytt deg av tilbudene rundt Black Friday, i stedet for å stresse desperat rundt etter den passende gaven i dagene rett før jul. Følg digitale tilbudsaviser og tjenester for prissammenligning. Sett som mål å aldri handle artikler på full pris. 

10. Fang energityvene 

Nei, vi tenker ikke spesifikt påå fange tenåringen, som dusjer i 30 minutter hver morgen og etter trening. Der har du imidlertid en ekte energityv. Strømpriser er det snakket mye om, men de utgjør en reell utfordring for mange nordmenn. Kortere dusjer bidrar til redusert fakturabeløp. Lavere innetemperatur og ullsokker på beina sparer deg for betydelige kostnader til oppvarming gjennom vinterhalvåret. Kanskje kan noe av klesvasken tørkes utenfor trommel? (Vær imidlertid obs på luftkvaliteten i rommet der du tøker!) Mange gjør også lønnsomne investeringer i smarthus-teknologi, eksempelvis funksjonalitet som lar deg tidsstyre varmtvannsberederen og panelovnene. Til slike tiltak kan du få kjærkommen støtte fra Enova

11. La "second hand" bli førsthånds

Lær deg til å sonderebruktmaredet, ikke bare når poden skal ha skøyter til 2-3 gangers bruk gjennom vinteren, men når du skal kjøpe klær, møbler, hvitevarer, kjøkkenutstyr og mye annet. Lær deg også til å starte med å sjekke brukt - før du kikker etter nytt.

12. Leie - også de mindre tingene 

Trenger du verktøy til et prosjekt i hus eller hage? Du trenger ikke investere i en ny sag, som deretter blir liggende i garasjen de neste ti årene. Sjekk for eksempel appen Hygglo og se hvor du kan hente nærmeste eksemplar til en rimelig døgnpris.

13. Litt er mye bedre enn ingenting

"Alle monner drar". "Vær tålmodig". Noe så kjedelig! Men likevel: om du klarer å spare 100 kroner i måneden så vil det innen et par år gi deg muligheter du ikke ellers ville hatt råd til! Da øker også motivasjonen til å spare mer. Lykke til!

Sparing

Spare

Personlig økonomi

Forbruker