VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Du kan føre refinansiering i selvangivelsen

Selvangivelsen kommer hvert år, og det er dessverre mange som ikke sjekker den før de sender den tilbake til Skatteetaten. De aller fleste er interessert i å vite hvor mye penger de vil få tilbake på skatten, men ikke alle er klar over at dette er et beløp som kan påvirkes. 

Dersom du har tatt opp et refinansieringslån i året som har gått, kan du ha krav på fradrag på skatten. Noen ganger er dette ferdig utfylt i selvangivelsen slik at du ikke trenger å foreta deg noe. Men husk at selv om Skatteetaten vet mye om deg, er det også mye de ikke vet. Det anbefales derfor at man sjekker selvangivelsen nøye, og fyller inn det som mangler. Du kan kreve fradrag dersom du har tatt opp lån, byttet bank eller refinansiert. I forbindelse med refinansiering av lån kan du ha krav på fradrag for:
  • Omkostninger ved opptak av lån, inkludert etableringsgebyr
  • Finansieringsomkostninger i forbindelse med konvertering av lån for å få lavere rente, også kostnader til takstmann
Dersom noen av disse utgiftene gjelder deg, kan du føre de i post 3.3.1 i selvangivelsen. Hvis du er usikker kan du prøve Skatteetatens fradragsveileder. Hvis du har tatt opp et refinansieringslån hos Ikano Bank og er usikker på om dette kan føres i selvangivelsen, er du velkommen til å ta kontakt med vår kundeservice. Vi hjelper deg gjerne med spørsmål knyttet til refinansiering og selvangivelse. 

 

Lønner det seg å refinansiere?

Når du refinansierer et lån, innebærer det å ta opp et nytt lån for å slette det gamle lånet. Dette kan være spesielt gunstig for deg som har flere smålån, kreditter og gammel gjeld som du betaler ned på. Ved å refinansiere får du bare et lån å forholde deg til, bedre kontroll over økonomien din og god oversikt over nedbetalingsplanen.

For at refinansieringen skal være lønnsom, må du sørge for at du får en lavere effektiv rente på det nye lånet enn du hadde på det gamle. Renter på et lån betyr kostnaden for å leie penger. Renter og gebyrer er bankens godtgjørelse for å stille kapital (penger) til disposisjon. Renter oppgis vanligvis i prosent per år. Dersom du skal ta opp et refinansieringslån er det to typer renter som du bør kjenne til:

  • Nominell rente
  • Effektiv rente
Nominell rente betyr grunnkostnaden på et lån, og oppgis som prosent per år. Effektiv rente innebærer den nominelle renten på lånet, pluss alle gebyrer og kostnader som følger med. Hvis du ønsker at refinansieringslånet skal lønne seg, må du altså se på den effektive renten. Da får du vite hva lånet virkelig vil koste deg i måneden. 

Når man betaler ned på forskjellige smålån og kreditter eller holder på med nedbetalingsavtaler, er det fort gjort å miste oversikten over utgiftene. Hvis du vil undersøke om et refinansieringslån kan lønne seg for deg, må du først få en oversikt over den samlede gjelden din, og hva du betaler i renter. Når du har kommet fram til et beløp, kan du prøve en rentekalkulator. I kalkulatoren fyller du inn den samlede gjelden din, altså hvor mye du trenger i refinansieringslån, og hvor lang nedbetalingstid du ønsker. Deretter vil du få et estimert svar på hvor mye lånet kommer til å koste deg i måneden, og om det vil lønne seg å refinansiere. 


Refinansiering i selvangivelse

Selv om refinansieringslånet viser seg å bli svært lønnsomt for deg, kan du fortsatt ha krav på fradrag. Dersom du har tatt opp lån, byttet bank eller refinansiert kan du føre det i selvangivelsen. Det kan spare deg for enda mer penger, og gi deg den friheten du trenger til å investere i andre prosjekter. 

Du kan ha krav på fradrag for andre ting også. På Skatteetatens hjemmesider kan du få hjelp til å finne riktig skatt. Husk å sette deg godt inn i det gjeldende regelverket før neste selvangivelse kommer. God sparing! 
 

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Nominell rente fra 7,9 % – 15,9 %, basert på individuell kredittvurdering.
Priseksempel refinansiering:  115 000 kr over 7 år til effektiv rente 14,88 % = kostnad: 65 781 kr, totalt: 180 781 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 15 år. 
Priseksempel forbrukslån: 65 000 kr over 5 år til effektiv rente 14,94 % = kostnad: 25 755 kr, totalt: 90 755 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 5 år.