VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Lån og refinansiering fra 7,9 % rente

Mange snakker i dag om det å ta opp lån, og om det å refinansiere. Men hva betyr egentlig de to begrepene? Har du spørsmål om lån og refinansiering? Lurer du på hva forskjellen er på et vanlig lån og et refinansieringslån? Det skal vi prøve å forklare i denne artikkelen.

 

Forbrukslån

Forskjellige banker tilbyr ulike typer lån, men i denne artikkelen skal vi først og fremst ta for oss forbrukslån og se på hvordan det fungerer. 

Når banken gir deg et lån uten sikkerhet, er dette en type forbrukslån. Det vil si at banken da ikke har mulighet til å sette pant i noe du eier i tilfelle lånet blir misligholdt. For banken innebærer dette en noe høyere risiko, og de ulike bankene stiller derfor ulike men ofte høye krav til den som søker før lånet blir innvilget. 

Når du søker om et forbrukslån (og lån generelt) foretas det en kredittvurdering av deg, og basert på denne vurderer banken din betalingsevne. I kredittvurderingen ser banken på inntekt, total gjeld, betalingshistorikk og betalingsanmerkninger. Dersom det viser seg at du ikke ser ut til å kunne betjene et lån på den ønskede summen du har bedt om, blir søknaden avslått. 

Det er hovedsakelig to grunner til at banken er nøye med søknadsvurderinger: 
  1. For å ikke sette en husholdning i unødvendig gjeld som ikke kan betjenes (dette kan også være basert på retningslinjer fra Finanstilsynet). 
  2. Lån som ikke blir betalt er tap for banken. En bank er avhengig av nok kapital for å kunne driftes. 
Renten på et forbrukslån blir også satt etter kundens betalingsevne i tillegg til at den er markedsbasert. Dersom det viser seg at kunden ikke har en plettfri betalingshistorikk og gjeld, og ikke fullt så høy inntekt, kan den kunden få en høyere rente enn en kunde som beviser det motsatte. Dette er bankens måte å sikre seg eventuelle tap. Har du allerede et forbrukslån du fikk da du hadde mer gjeld og en lavere inntekt, kan det derfor være en god idé forhøre deg med banken om det er mulig å få en lavere rente dersom inntekten nå er høyere og stabil, og gjelden din er lavere. Og sier banken nei til dette, kan et godt råd være å søke om et refinansieringslån, som vi nå skal ta en titt på.

 

Refinansiering

Formålet med refinansiering er ikke å bli kvitt gammel gjeld, men å bli kvitt unødvendige kostnader samt å få en lavere rente. Det lønner seg spesielt for de med mange smålån og kredittkort å søke om refinansiering, for å få alt samlet på en faktura. 

Men hvorfor blir man kvitt unødvendige kostnader? Fordi:
  1. Alle lån og kredittkort kommer med gebyrer på et tidspunkt. Dette kan være gebyrer som termingebyr, fakturagebyr, purregebyr, forsinkelsesgebyr, etableringsgebyr, årsgebyr osv. Har man kun ett lån å forholde seg til derimot, blir man kvitt alle disse ekstra gebyrene. 
  2. Alle lån og kredittkort kommer med renter. Og de med høyest rente er kredittkort og smålån. Et refinansieringslån vil kunne gi deg en rente til en mye lavere prosent.
Med andre ord erstatter du de lånene du allerede har med et nytt lån til en lavere rente, og langt færre gebyrer. 

Fordelene med et refinansieringslån er mange:
  • Du kan spare tusenlapper fordi du får en bedre rente og færre gebyrer
  • Du får en bedre økonomisk oversikt da du nå kun har et lånebeløp å forholde deg til
  • Du får alt samlet på en faktura noe som betyr du nå har kun en forfallsdato å huske på
  • Du får bedre vilkår
  • Du blir motivert til å betale ned gjelden

 

Ikano Bank tilbyr både refinansieringslån og forbrukslån

Nå som du har fått litt mer informasjon og kunnskap om refinansieringslån og forbrukslån kan det være at du føler at dette er noe for deg

Ønsker du å vite mer om forbrukslån og refinansieringslån og hva vi i Ikano Bank kan tilby, kan du lese mer her
 

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Nominell rente fra 7,9 % – 15,9 %, basert på individuell kredittvurdering.
Priseksempel refinansiering:  115 000 kr over 7 år til effektiv rente 14,88 % = kostnad: 65 781 kr, totalt: 180 781 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 15 år. 
Priseksempel forbrukslån: 65 000 kr over 5 år til effektiv rente 14,94 % = kostnad: 25 755 kr, totalt: 90 755 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 5 år.