VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Hvorfor du ikke skal bruke forbrukslån som egenkapital

Er du på jakt etter en bolig, men har innsett at egenkapitalkravene er noe høyere enn det du tok utgangspunkt i da du startet sparingen? Begynner du å bli utålmodig og ser derfor etter alternative måter å få inn siste rest av egenkapitalen? Da kan det kanskje friste med et forbrukslån. Men selv bankene som tilbyr forbrukslån råder kundene sine til å ikke gjøre det på denne måten. Det er i de fleste tilfeller ikke lønnsomt da banken du skal søke boliglån i vil se på dette som ekstra gjeld, og derfor kan det bli vanskeligere å få innvilget et boliglån eller å gi deg som kunde en rimeligere rente. I denne artikkelen skal vi derfor se på alternative måter å få nok egenkapital til din nye bolig.



Bo et sted over en lengre periode

Å bo et sted over en lang periode kan faktisk gi deg en fordel når du skal søke boliglån. På denne måten har du et bevis på at du alltid har betalt inn leien før forfall. I tillegg kan du også legge frem et budsjett med din nåværende husleie samt med alle utgifter og inntekt for å bevise at inntekten og budsjettet ditt tåler et eventuelt rentehopp.


Spar på alle områder

Det viktigste du gjør når du skal opparbeide deg nok egenkapital er å spare. Dette er også en grunn til at et forbrukslån som egenkapital ikke er en god idé da det alltid er bedre rente på et boliglån enn et forbrukslån. Du kommer ikke til å spare på å ta opp et forbrukslån for å få nok egenkapital.

Noen gode tips og råd til sparing kan være:
  • Si opp alle abonnementer du ikke bruker. Dette gjelder for eksempel trening eller streamingtjenester. Eksempel: Et treningsabonnement koster ofte 400 kr i måneden, noe som blir 4800 kr i året. Dersom du ikke benytter deg av dette, bør du revurdere hvor viktig dette er for deg. Kan du for eksempel trene ute?
  • Sett opp et matbudsjett. Spar på alle kvitteringer fra matbutikken for å spore hva du bruker penger på.
  • Dersom du er under 33 år bør du alltid ha som mål å fylle opp BSU-kontoen hvert år. For å klare dette i løpet av ett år, må du sette av 2083 kr i måneden. Dette høres kanskje ut som et høyt beløp, men prioriterer du BSU-sparingen som om det var en viktig regning, får du et helt annet perspektiv på det. Og har du muligheten til å spare mer enn dette, kan du for eksempel sette 1000 kr i måneden inn på en vanlig sparekonto i tillegg, som du da kan sette inn på BSU-kontoen til neste år igjen.


Hva bør du tenke på dersom du ikke har nok egenkapital?

Kravet om 15% i egenkapital er ikke skrevet i stein, og dette betyr at bankene kan gjøre unntak. Det kan for eksempel være om en har mulighet til å stille med kausjon, eller om banken ser at betjeningsevne, jobbutsikter og andre forhold gjør at et boliglån er forsvarlig.

Det kan lønne seg å være to om boliglånet, da det er begges inntekt som blir lagt sammen som en totalinntekt, og det er denne summen som blir utgangspunktet. Men dette gjelder også all gjeld som studielån, forbrukslån og billån. Så selv med to inntekter kan altså den totale gjelden også ha mye å si for om du får eller hvor mye du får innvilget i boliglån. Derfor bør du eller dere fokusere på å betale ned så mye gjeld som mulig samtidig som dere sparer for å øke sjansene. Husk også på at alle betalingsanmerkninger kan bety umiddelbart stopp i lånesøknaden, da dette kan tyde på at en ikke er betalingsdyktig eller disiplinert. Her kan det lønne seg med et refinansieringslån dersom en ser at en ikke har helt kontroll på regningene.

Med dette, kan det være lurt å ta med seg at når det kommer til boliglån og egenkapital, er det å spare opp beløpet det smarteste du kan gjøre. Unngå forbrukslån i slike tilfeller og også aktører som reklamerer for at dette er greit.


Forbrukslån

Likevel kan det i noen tilfeller lønne seg å søke om et forbrukslån dersom en ønsker kapital og hjelp til finansiering av for eksempel en bruktbil, ferie, bryllup eller oppussing. Der en finner flere fordeler og lønnsomheter ved et forbrukslån, er de tilfellene en absolutt kan vurdere et forbrukslån. Her gjelder de samme prinsippene om at en må søke med omhu og nøye planlegging.

Lykke til med boligsparingen!

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Nominell rente fra 7,9 % – 15,9 %, basert på individuell kredittvurdering.
Priseksempel refinansiering:  115 000 kr over 7 år til effektiv rente 14,88 % = kostnad: 65 781 kr, totalt: 180 781 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 15 år. 
Priseksempel forbrukslån: 65 000 kr over 5 år til effektiv rente 14,94 % = kostnad: 25 755 kr, totalt: 90 755 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 5 år.