VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Hvordan søke forbrukslån?

Forbrukslån kan i mange tilfeller være en hjelpende hånd i mange liv dersom en er disiplinert og ikke låner mer enn en har behov for. Mange bruker forbrukslån til å få kontroll økonomisk eller til å realisere drømmer om ferier, bryllup eller oppussing. Ønsker du å søke om et forbrukslån, men er usikker på fremgangsmåte eller om det lønner seg? Da bør du lese videre. 

 

Hvem får forbrukslån?

Hvem som får forbrukslån kan være veldig individuelt og hver sin bank har hver sine vilkår og betingelser for hvem får innvilget lån. Alt fra alder, betalingshistorikk, livssituasjon, sivilstatus, gjeld og inntekt har en stor betydning. 

En ung student kan for eksempel ofte oppleve å ikke få innvilget en lånesøknad på grunn av inntekt og /eller alder, men det kan også en som har betalingsanmerkninger, men god inntekt også oppleve. For å forstå hvorfor må vi ta en nærmere titt på hva et forbrukslån er. 

 

Hva er forbrukslån?

Forbrukslån er et lån bankene kan gi uten å kreve noen form for sikkerhet. Det vil si at dersom et lån blir misligholdt, vil de ikke ha noen sikkerhet for å kreve inn skyldig beløp på noen annen måte enn at låntaker betaler (med visse unntak). Dermed blir slike lån svært risikofylte for banken, da den, enkelt forklart, behøver kapital for at den skal kunne være i drift. For å sikre seg, er derfor renten på slike lån noe høyere enn på tradisjonelle lån der en stiller med sikkerhet, som for eksempel boliglån.

Banken setter først og fremst renten etter markedet, men også etter kundens individuelle kredittvurdering. Det blir foretatt en kredittvurdering for å vurdere om kunden er betalingsdyktig. Dersom kunden viser til en ustabil betalingshistorikk samt har lav inntekt og høy gjeld, blir renten sannsynligvis noe høyere på grunnlag av det vi begynte dette avsnittet med. Nemlig at banken ønsker å sikre seg slik at de ikke taper kapital. Er det et motsatt tilfelle derimot, der en kunde har høy inntekt, god betalingshistorikk og lav gjeld, er sannsynligheten større for at denne kunden blir tilbudt den laveste renten.

 

Kan et forbrukslån lønne seg?

Det finnes mange tilfeller der et forbrukslån kan lønne seg. Det kan være tilfeller som:
  • Refinansiering: Der en ikke har mulighet til å bake smålån og kredittgjeld inn i et boliglån, kan et rimelig forbrukslån som dekker alle de utgiftene lønne seg. På denne måten får du alt samlet under ett til en bedre rente og du slipper unødvendige gebyrer.
  • Oppussing: Det å pusse opp kan være med på å øke boligens verdi noe som vil lønne seg ved salg eller dersom en ønsker en bedre rente på boliglånet eller høyere boliglån. I tillegg kan oppussing hjelpe på bokomforten.
  • Realisere drømmer: Mange går rundt på store drømmer de aldri får realisert fordi det tar for lang tid å spare. Dermed kan et forbrukslån lønne seg for å realisere disse drømmene litt tidligere.
  • Når man trenger litt økonomisk drahjelp. Noen ganger kommer man i situasjoner der økonomien trenger litt hjelp fra utsiden. 

 

Hvordan går man frem?

Dersom du har bestemt deg for at forbrukslån er noe for deg, har de aller fleste bankene veldig enkle og elektroniske søknadsprossesser. Noen få krever personlig oppmøte for å få lov til å søke, men dette gjelder ytterst få. 

Når du søker elektronisk pleier søknaden ofte å gå ut på at du må fylle inn noen opplysninger om deg selv. Det kan for eksempel være personnummer, telefonnummer, sivilstatus, årlig inntekt, faste utgifter og samlet gjeld. Etter man har sendt inn skjema, tar det ofte kort tid før en får vite om en kan søke eller ikke søke. Basert på de opplysningene du har fylt ut vil banktjenesten automatisk finne ut av om du er egnet til å låne den summen du ber om eller ikke. 

Ved en senere anledning vil du motta et brev i posten om at en kredittvurdering har blitt foretatt av deg. Man er pliktig å oppgi slike opplysninger til den som søker. 
 

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Nominell rente fra 7,9 % – 15,9 %, basert på individuell kredittvurdering.
Priseksempel refinansiering:  115 000 kr over 7 år til effektiv rente 14,88 % = kostnad: 65 781 kr, totalt: 180 781 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 15 år. 
Priseksempel forbrukslån: 65 000 kr over 5 år til effektiv rente 14,94 % = kostnad: 25 755 kr, totalt: 90 755 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 5 år.