VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Hvordan å finansiere bil: slik kan det gjøres

Det å eie en bil er for mange svaret på uavhengighet og frihet, og står derfor høyt på ønskelisten. Men mange har dessverre ikke mulighet til å spare opp nok egenkapital eller noen form for sikkerhet til at de kan søke om et ordinært billån.

Ønsker du å finansiere et bilkjøp, men mangler egenkapital og sikkerhet, finnes det likevel måter du kan finansiere bilen på. Ved å søke om et forbrukslån vil du ha muligheten til å få nok kapital til en rimeligere bil som for eksempel en bruktbil. Dersom du er disiplinert, har et budsjett, og en god inntekt vil du ha muligheten til å kunne søke om et høyere forbrukslån til en lavere rente. Og med en kort nedbetalingsplan behøver det ikke ta så lang tid og heller ikke koste så mye mer enn et tradisjonelt billån. Vil du vite mer om hva et forbrukslån er og hva du bør tenke på når du skal bruke det til å finansiere din neste bil, kan du lese videre. 

 

Forbrukslån

Et lån banken kan gi deg uten at du behøver å stille med sikkerhet i eiendom er det samme som et forbrukslån. Som navnet tilsier, er dette et lån du søker om for å finansiere et forbruk. Det vil si at et boliglån der en stiller med sikkerhet i boligen ikke er det samme som et forbrukslån, men selve lånet fungerer ofte på samme måte. 

Som oftest er det snakk om et annuitetslån. Dette betyr at kunden betaler like store terminbeløp helt til lånet er nedbetalt, hvor avdragsdelen er i liten i begynnelsen, og rentedelen er stor. Mot slutten av lånet snur dette, og avdragsdelen vil etterhvert stige mens rentedelen blir mindre. På denne måten vil kunden ha en forutsigbarhet og stabilitet gjennom hele låneperioden.

 

Hva bør du tenke på dersom du bruker et forbrukslån til å finansiere bilen?

Renten på et forbrukslån er noe høyere enn tradisjonelle lån, og dette skyldes at banken ikke har noen form for sikkerhet utenom kundens betalingsevne. På denne måten sikrer banken seg på forhånd for eventuelle tap ved å sette renten høyere. Renten kunden får er derfor basert på kundens betalingshistorikk, inntekt og gjeld. Ut ifra denne vurdering , blir det satt en score på kunden som forteller noe om selve betalingsevnen. Dersom det viser seg at kunden viser en høy risiko, vil renten bli høyere. Er det en kunde som derimot har god inntekt, god betalingshistorikk og liten gjeld, er sjansene større for at han eller hun vil få den laveste nominelle renten banken kan tilby. Sjansene vil også øke hvis det er to personer som låner sammen. Da har en to inntekter å vurdere betalingsevnen opp mot. 

I tillegg er den nominelle renten markedsbasert, som vil si at banken ikke vil sette en lavere rente enn det markedet tillater. 

Du vil også få en bedre rente jo høyere lånesummen er, uavhengig av hvor mye du ønsker å betale tilbake. Det betyr at selv om du betaler for eksempel halvparten av lånet kort tid etter, vil du likevel beholde den gode renten på resten av lånet. 

Det er disse punktene du bør tenke på hvis du skal finansiere en bil med et forbrukslån. Slike lån koster noe mer, og før du gjennomfører kjøpet, bør du vurdere om det faktisk er verdt det eller om du burde se etter en annen bil. En bil er den eiendelen som faller raskest i verdi, i motsetning til en bolig, der verdien som regel øker. Derfor vil du nesten alltid tape på å kjøpe en bil. Hvor mye avhenger av bil og pris. Her gjelder det å gjøre gode nok undersøkelser. 

Nå som du har fått noen ekstra punkter å tenke over, er det bare å sette i gang biljakten. Lykke til!
 

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Nominell rente fra 7,9 % – 15,9 %, basert på individuell kredittvurdering.
Priseksempel refinansiering:  115 000 kr over 7 år til effektiv rente 14,88 % = kostnad: 65 781 kr, totalt: 180 781 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 15 år. 
Priseksempel forbrukslån: 65 000 kr over 5 år til effektiv rente 14,94 % = kostnad: 25 755 kr, totalt: 90 755 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 5 år.