Forbrukslån: fordeler og ulemper

Søk om Ikano Lånet

Lurer du på hva fordelene og ulempene ved et forbrukslån kan være, bør du sette deg inn i hva et forbrukslån er.

Forbrukslån

Et forbrukslån er i de aller fleste tilfeller et lån bankene kan gi deg uten at du behøver å sette pant i en formuesgjenstand, som for eksempel en bolig eller hytte. Dette gjør det lettere for de kundene som ikke har noe å stille med for å få lån, samtidig som det gjør det mer usikkert for banken å innvilge et lån. Derfor er forbrukslån ofte dyrere enn for eksempel et boliglån eller andre typer lån der man stiller med sikkerhet. 

Dermed blir kunden nøye vurdert etter hvilken betalingsevne han eller hun har, og det er også slik renten blir satt. Her setter banken kundens inntekt opp mot total gjeld, som heller ikke skal være mer enn fem ganger brutto årsinntekt, og eventuelle andre faktorer som kan vitne om hvor betalingsdyktig en kunde er.

 

Hva er fordeler ved et forbrukslån?

Det finnes mange gode grunner til hvorfor noen burde vurdere et forbrukslån. 
Det kan være grunner som:

Refinansiering, hvor en kanskje har mistet litt oversikt over gjelden din fordi du har gjeld hos mange ulike banker, når det da kan lønne seg å ta opp et refinansieringslån. Det vil si at du får samlet alt på en faktura som vil gi deg bedre oversikt og en bedre effektiv rente. Den effektive renten blir påvirket av mange forskjellige gebyrer som for eksempel termingebyrer. Har du alt samlet i et lån, vil du derimot kun få de gebyrene som dette lånet har. Dermed vil du på sikt kunne spare penger. 

Eller der en runde med oppussing kan øke verdien på boligen, og du kan få igjen det du låner når du selger, og derfor kan dette være lønnsomt.

Og av til hender det at noe uforutsett skjer. Det kan være et samlivsbrudd, eller at bilen må repareres, vaskemaskinen har streiket, eller andre uforutsette hendelser. 
Eller til når du vil realisere drømmer litt raskere enn det tar å spare opp. Det kan være et bryllup eller en ferie. Dermed kan et forbrukslån gi deg finansieringshjelp, slik at du kan leve drømmene dine nå og betale senere. 

Med andre ord er den største fordelen ved et forbrukslån fleksibiliteten du oppnår ved å kunne klare å finansiere det du vil her og nå.

 

Hva er ulempene ved et forbrukslån?

Å ta opp et forbrukslån forutsetter at du har kontroll på økonomien, og at du har en betalingsplan som fungerer for budsjettet ditt. Du bør være sikker på at du har evne og disiplin nok til å betjene et forbrukslån. Uansett om det kan være befriende med ekstra penger på konto, er det lurt å huske på at det er lånte penger som du skal betale tilbake på et tidspunkt. Derfor bør din lånesum være lik den summen du har behov for. Det vil si at du bør ikke la deg bli fristet til å låne ”litt ekstra” hvis det ikke er nødvendig. Og det er her mange går i fella ved å tenke ”bare litt til”. For litt til kan ende opp med å koste deg mye fordi du ikke har råd til å tilbakebetale tidsnok. 

Husk på at jo lenger tid du bruker på å tilbakebetale, jo dyrere blir lånet, og dette er kanskje den største ulempen ved å ta opp et forbrukslån.

 

Hva skjer hvis ikke du kan tilbakebetale?

Det er mange banker som tilbyr både lånebeskyttelse og betalingsutsettelse i tilfelle du havner i vanskelige situasjoner i livet. Hos Ikano Bank har vi for eksempel muligheten til å hjelpe deg i de kjipe månedene, slik at du har muligheten til å prioritere annerledes i nødstilfeller. Banker flest krever at du er ærlig i alle opplysninger, og skulle du ha trøbbel med å tilbakebetale, gjelder det å gi beskjed om dette så raskt som mulig, slik at du og banken kan komme til en løsning sammen.

 

Bør du søke om et forbrukslån?

Om du bør ta opp et forbrukslån eller ikke er det kun du selv som kan ta ansvar for. Vi anbefaler deg at du sjekker ut rentemarked, omtaler og totale kostnader før du hiver deg rundt og søker, og kontakter kundeservicen i banken for eventuelle spørsmål.
 

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Mitt lån

180 000 kr o/5 år, effektiv rente 10,12 %, kostnad 47 785 kr, totalt 227 785 kr.
For å søke om lån må du være over 25 år, ha fast årsinntekt på 200 000 kroner, ha bodd i Norge i 3 år og ikke ha betalingsanmerkninger.

Hold søkeordene enkle.

Benytt flere ord for å begrense søket ditt.