VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Er det lurt å bruke forbrukslån til depositum?

Er du på utkikk etter leilighet, men syns det er vanskelig å finne en som ønsker et rimelig depositumsbeløp? I de mest populære utleieobjektene kan det at en potensiell leietaker kan stille med fullt beløp være avgjørende for om en er aktuell eller ikke. Dette fører til at mange mister sjansen til å leie det som kanskje er drømmeleiligheten.

Med høye månedspriser kan en depositumssum der utleier krever tre måneders husleie ofte ligge på 50 000 kroner, noe som tilsvarer en månedsleie på cirka 16500 kroner. Dette er ofte en vanlig sum i de mest populære områdene i for eksempel Oslo. Er man to, er dette en månedsleie som ofte er overkommelig. Det er derimot det høye depositumsbeløpet som kan bli vanskelig, selv for den som har dette stående på en sparekonto. Det kan for mange være veldig ubehagelig å låse opp alle sparepengene.

Da kan et rimelig forbrukslån være løsningen.


Hvordan fungerer et forbrukslån og kan det lønne seg?

Et forbrukslån er et lån en søker om uten å måtte stille med sikkerhet i eiendom, bil eller andre formuesgjenstander. Dette er også grunnen til at slike lån har en noe høyere rente enn lån der en må stille med sikkerhet fordi bankene ikke har noen annen form for å sikre seg et misligholdt lån annet enn kundens betalingsevne. Dermed settes det en høyere rente slik at banken sikrer seg kapital ved eventuelle tap.

Man kan oppnå bankens laveste rente ved å ha en god grunn til å ta opp et lån (som for eksempel et depositum der pengene blir låst på en konto), ha en god betalingshistorikk, god inntekt, og eventuelt ha med en medsøker. I bunn og grunn øker dette også sjansene for å få en høyere lånesum. Grunnen til dette er at din lånesøknad vil oppfattes som en lavere risiko, slik at banken har en større sikkerhet for at du faktisk kommer til å betale i tide. I tillegg kan også et høyere lånebeløp gi deg en lavere rente.

 

Hva bør du tenke på dersom du benytter et forbrukslån?

Dersom du bruker et forbrukslån for å få råd til depositumet til drømmeboligen, bør du planlegge budsjettet ditt nøye og prioritere akkurat dette lånet. Et forbrukslån kan ende opp med å koste mye mer enn forventet dersom du ikke prioriterer dette. Her er et godt råd at du betaler ned så mye som mulig på kortest tid. På denne måten vil pengene som står på depositumskontoen være dine, slik at du ved en senere anledning ikke behøver å ta opp et nytt lån for å få råd til neste depositum.

Du bør også undersøke markedet nøye for å finne det lånet som passer deg og dine behov best. Er du for eksempel opptatt av at du skal ha muligheten til å utsette lånet dersom det skulle være behov for dette, bør du se etter et lån som for eksempel kan tilby en slik forsikring eller eventuelt ikke har høye renter eller gebyrer ved en utsatt betaling.

I tillegg bør du merke deg alle kostnader og gebyrer. For selv om lånet i utgangspunktet har en rimelig nominell rente, er det den effektive renten som forteller deg noe om kostnadene. Dersom lånet virker for godt til å være sant, bør du sjekke ut prislisten, betingelser og vilkår før du skriver under på en søknad.

Det er også lov å diskutere en lavere rente om du klarer å presentere gode nok grunner. Vet du for eksempel at du skal øke i lønn eller om du kan låne med noen, kan dette være gode nok grunner til at du får en lavere rente.

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Nominell rente fra 7,9 % – 15,9 %, basert på individuell kredittvurdering.
Priseksempel refinansiering:  115 000 kr over 7 år til effektiv rente 14,88 % = kostnad: 65 781 kr, totalt: 180 781 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 15 år. 
Priseksempel forbrukslån: 65 000 kr over 5 år til effektiv rente 14,94 % = kostnad: 25 755 kr, totalt: 90 755 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 5 år.