VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Effektiv rente

Skal du ta opp et lån og er interessert i å vite hva det kommer til å koste deg, bør du sette deg inn i hva de forskjellige rentene er. Det er som regel to renter vi må forholde oss til når vi snakker om forbrukslån: Den nominelle og den effektive renten. Det som ofte blir nevnt i et låneforslag er den nominelle renten, men det er den effektive renten du bør forhøre deg om. Det er nemlig denne som sier noe om hva et lån kommer til å koste i realiteten.

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Nominell rente fra 7,9 % – 15,9 %, basert på individuell kredittvurdering. Lånebeløp fra 25 000 til 400 000. Løpetid for forbrukslån er fra 1 til 5 år.
180 000 kr o/5 år, nominell rente 8,9 %, effektiv rente 10,12 %, kostnad 47 785 kr, totalt 227 785 kr.
For å søke om lån må du være over 25 år, ha fast årsinntekt på 200 000 kroner, ha bodd i Norge i 3 år og ikke ha betalingsanmerkninger.

Nominell rente

Den nominelle renten er grunnrenten på lånet som ikke inneholder alle kostnadene. Ofte kaller bankene den nominelle renten for den pålydende renten. Det er denne renten man regner med når man skal beregne sparing, kapital og lån. Bankinnskudd og lån har en årlig nominell rente, og det vil si at dette er den årlige prosentvis renten man har på enten utestående eller innestående beløp.
Person går igjennom økonomien med  lupe

Hva er effektiv rente?

Når vi låner er det den effektive renten som forteller noe om lånet. Det er nemlig denne renten som inneholder alle kostnader pluss grunnrenten også kalt den nominelle renten. Antall betalingsterminer og lånets løpetid samt kapitaliseringstidspunkt kan også påvirke denne renten. Og i tilfeller der det er snakk om forbrukslån, har også kundens betalingsevne noe å si for hvilken rente man ender opp med å få. 

I noen tilfeller kan det også være snakk om årsgebyr, fakturagebyr, og andre typer kostnader. Sett deg derfor alltid godt inn i hva lånet du vurderer å søke virkelig kommer til å koste.

Viktige begreper å vite om når du skal sammenligne lån:

  • Etableringsgebyr: Mange banker krever at man betaler et etableringsgebyr i startfasen. Dette kan være et lite beløp som legges til den første fakturaen.
  • Termingebyr: Bankene legger til gebyr eller ekstra kostnader etter forskjellige terminer. Det kan være alt fra hver måned til et par ganger i året, avhengig av hvilken bank man har lån hos. Mange operer med en termin på tre måneder om gangen. 
  • Rentes-rente: Dette er noe som legges til etter at forfalte renter forblir ubetalte.

Den effektive renten sier noe om den totale kostnaden på ulike lån

På mange måter kan man si den effektive renten er den faktiske prisen på lånet, og det er derfor du bør ta hensyn til denne når du søker om lån. For å unngå ubehagelige overraskelser bør du derfor undersøke nøye, og alltid velge en seriøs bank.  Se også på den effektive renten om du velger å søke om kredittkort. Kredittkort kan være med på å gjøre hverdagen lettere med tanke på ulike fordelsprogrammer og ved uforutsette hendelser, men denne renten er ofte en god del høyere på kredittkort, og dette skyldes både kostnader som termingebyrer i tillegg til en høyere nominell rente og rentes-renter.
 
Når renten forblir ubetalt etter renteforfall, vil den øke på grunn av rentes-rente effekten i tillegg til forsinkelsesgebyrer, slik at regningen du ikke valgte å betale vil koste deg en del mer enn hva den gjorde i utgangspunktet. Dette kommer av at kredittkort er ment til å brukes som et kortsiktig lån eller som ”kreditt”. 

Ved et vanlig forbrukslån derimot er den nominelle og den effektive renten noe eller en del lavere. Derfor anbefales det at man søker om et slikt lån enn et kredittkort dersom man har behov for å låne penger til et spesifikt mål.

Forhør deg med banken

Er du usikker på hva et lån kommer til å koste deg kan du forhøre deg med banken i det du søker. Ved å ta kontakt med en bankrådgiver eller bankens kundeservice, vil du kunne få svar på alle spørsmål dersom du er i tvil. Husk også på at det er ikke bare kostnader som bestemmer renten, men også kundens betalingsevne. Det vil si at har du en betalingshistorikk som for eksempel inneholder betalingsanmerkninger eller at du ikke har stor betalingsevne, kan dette påvirke renten, og i verste fall føre til at lånesøknaden din blir avvist. 
Laptop med Ikano kaffekopp