Spar penger på mat – våre beste sparetips

Spar penger på mat med Ikano Visa. Her lages fredagspizzaen.

Nordmenn bruker mye penger på dagligvarer. Du kan spare store summer med enkle grep. Her får du våre beste sparetips.

Nordmenn bruker store summer på mat

Rundt 11 % av nordmenns forbruk går til mat og alkoholfrie drikkevarer. I tillegg viser tall at Norge er 50 % dyrere enn andre land i Europa. Da er det lurt å spare de pengene man kan. Heldigvis finnes det mange enkle grep du kan gjøre.

Spar penger på mat med Ikano Visa

Slik kan du spare flere tusen kroner

  • Handle mat 1-2 ganger i uken
  • Skriv en handleliste
  • Benytt deg av matvarekjedenes kundekort
  • Se etter tilbud (men prøv å ikke gå utenom listen)
  • Frys varer som snart går ut på dato
  • Sammenlign prisene på det du kjøper mest
  • Sammenlign prisen per kilo – ikke per stykk
  • Unngå å handle når du er sulten

1. Handle mat 1-2 ganger i uka

Handle én eller maks to ganger i uka. Finn en fast dag hvor det passer å storhandle. Kjøp alt av mat, drikke og andre varer dere trenger til en uke. Da slipper du småhandling, der det er lett å kjøpe med ting du ikke egentlig trenger. Småkjøp unngår du også ved å gjøre storhandelen i Sverige. 

2. Skriv en handleliste

For at storhandlingen skal bli effektiv, er det viktig å ha en plan. Planlegg hva dere skal spise, og lag en handleliste.  Hvis du holder deg til handlelisten din, unngår du småkjøp du ikke trenger. Vær konsekvent når du skal kjøpe mat – da går det også raskere i butikken.

Hold deg til handlelisten når du kjøper inn ukens dagligvarer

Hold deg til handlelisten når du kjøper dagligvarer

3. Benytt deg av lojalitetsprogrammer

De fleste matvarekjedene har lojalitetskort – enten fysiske eller digitale – som gir ulike fordeler og rabatter til lojale kunder. Noen gir deg rabatter på alle varer, andre fokuserer på for eksempel frukt og grønt.

Hos enkelte kjeder får du dessuten digitale kuponger, med avslag på produkter du kjøper ofte, eventuelt produkter som ligner disse eller hører godt sammen med ditt handlemønster.

4. Planlegg handelen etter tilbud (men hold deg til handlelisten)

Planlegg etter butikkenes tilbud. Husk likevel:

  • Alt er ikke billig selv om det er på tilbud
  • Du trenger ikke alt som er på tilbud
  • Sjekk kiloprisen – kanskje du finner et merke som er billigere, selv uten tilbud?

Ikke gå utenom handlelisten; da kan vinningen gå opp i spinningen. Kjedenes apper gir oversikt over generelle tilbud og egne kupongtilbud tilpasset deg. Sjekk også apper som samler alle tilbud på ett sted. 

Kjøp varer når de er på tilbud - og frys ned for senere bruk

Benytt deg av tilbud og lojalitetskort når du handler

5. Bruk opp og frys varer som snart går ut på dato

Matsvinn er et globalt problem, og det er viktig å redusere matsvinnet for å redde klimaet. Dediker en egen hylle i kjøleskapet til rester og matvarer som snart går ut på dato. Da glemmer du ikke matvarer som bør brukes opp eller flyttes til fryseren.

Kjøp gjerne matvarer med kort utløpsdato, for her kan du gjøre gode kupp. Hold deg til handlelista, men om du finner noe du spiser ofte, kan du putte det i fryseren straks du kommer hjem. 

6. Sammenlign prisene på det du kjøper mest

Er du sikker på at din hovedbutikk har best priser på det du kjøper mest av? Matvarekjedene fokuserer på ulike ting. Kiwi mener de er gode på frukt og grønt. Hvis du kjøper mye grønnsaker er dette kanskje butikken for deg.

Rema 1000 gir deg tilbud på blant annet frukt og grønt gjennom Æ-appen. Følg også VGs matbørs. Du sparer penger på å velge den butikken som passer dine matvaner best.

Spar ekstra mye penger på frukt og grønt med lojalitetskort sammen med Ikano Visa

Spar ekstra mye på frukt og grønt med Ikano Visa

7. Sammenlign prisen per kilo – ikke per stykk

Mat i butikken har to priser: prisen for varen og prisen per kilo. Pris per stykk sier deg hva du kommer til å betale for varen. Pris per kilo forteller hva en kilo av varen ville kostet. Denne prisen sier om varen er billig eller dyr.

Når du sammenligner varer, bør du alltid se på kilopris. Ofte er det billigere å kjøpe stort enn lite; da kan du kanskje fryse ned halvparten?

8. Unngå å handle når du er sulten

Det er lett å falle for fristelser – spesielt når man er sulten. Da kjøper man kjøper gjerne mer mat. Eller kanskje er du ikke egentlig sulten, men fristes av noe som lukter godt i ferskvaredisken? Da bør du vurdere å handle på nett.

Ifølge en undersøkelse gjort av Schibsted Marketing Services i samarbeid med Oda.no, handler 27 % dagligvarer minst 4 ganger i uken. Ved å planlegge handelen, og handle på nett, kan man spare seg for mange fristelser.