Billig i Sverige
Mange nordmenn foretrekker å ta turen over til söta bror for å gjøre storhandelen ettersom det ofte er mye å spare. Til tross for at mange varer er billigere ved grensa kontra Norge, kan det være faktorer som gjør at prisnivået ikke nødvendigvis er så mye lavere likevel. Endringer i økonomien som inflasjon, svak kronekurs og økte priser er noen faktorer som kan påvirke hvor mye man kan spare på Sverigeturen. Her kan du lese mer om hva du bør tenke på før du fyller handlevogna på supermarkedet.
Hva er billig i Sverige?
Først og fremst bør du kartlegge hva som er billig i Sverige. Generelt sett er Sverige et billigere land enn Norge, så det er nesten alltid penger å spare. Ifølge Smarte Penger er dette noen av varene som er billigere i Sverige enn i Norge: kjøtt og kylling, melkeprodukter og ost, godteri, matintoleranseprodukter, brus og lignende, tobakk og alkohol, apotekvarer og helsekost. Sjekk også om det er noe du ikke bør bruke penger på mens du er der.
Hva lønner det seg å kjøpe i Sverige?
For nordmenn er det mange varer som er billigere å kjøpe i Sverige enn i Norge, takket være skatteregler og kostnadsstrukturen. Dette er varene du sparer mest på:
- Godteri, snacks og brus: Prisene på disse produktene er ofte lavere i Sverige, blant annet på grunn av ulike avgifter som ikke gjelder i Sverige og generelt lavere priser.
- Alkohol: Alkohol er generelt billigere i Sverige, selv om det fremdeles selges via Systembolaget (den svenske statseide alkoholforhandleren). Norske avgifter er en av grunnene til høyere pris i Norge.
- Dagligvarer: Kjøtt, meieriprodukter og andre basisvarer er ofte billigere i Sverige. Generelt ligger Norge fra 28 % til litt over 50 % over Sverige i prisnivå på matvarer.
- Tobakk: Prisen på tobakksprodukter som sigaretter og snus er lavere i Sverige.
- Bensin/Diesel: Prisen på drivstoff er generelt lavere i Sverige enn i Norge, noe som kan gjøre det lønnsomt å fylle tanken før du reiser hjem. Husk å sjekke de gjeldende kvotereglene for hva du kan ta med tilbake til Norge for å unngå problemer ved grensekontrollen.
Lag en handleliste og sett opp budsjett
For å tjene mest mulig på turen er det viktig å sette opp et budsjett og lage en handleliste. Da har du kontroll over hvor mye penger du har til rådighet, samt en tydelig plan for hva som skal kjøpes. De fleste har erfart at man fort må betale mer dersom man ikke har lagt en plan på forhånd.
Sjekk prisen på varer før du drar
Selv om du vet hvilke varegrupper som er billigere hos svenskene, kan det være lurt å sjekke de norske prisene på forhånd. Da vet du om det faktisk lønner seg å legge enkelte varer i handlevogna eller ikke. Sjekk handlelisten du har laget opp mot dine lokale butikker, samt tilbudsaviser og sammenligningstjenester i Sverige. Da vet du hva ting koster, og du får oversikt over hva som faktisk er lønnsomt å kjøpe på det aktuelle tidspunktet.
Skal du betale med norske eller svenske kroner?
Mange lurer på om man skal «betale i norske eller svenske» kroner. Svaret er at uansett hvor i verden du befinner deg så bør du betale med den lokale valutaen. Årsaken er at kronekursen, som den norske summen er beregnet i, kan gjøre varene mye dyrere enn om du velger lokal valuta. Dette er fordi utsalgsstedet selv kan velge hvilken kurs de opererer med, også kalt DCC (Dynamic Currency Conversion).
Se etter gode tilbud og bruk rabattene
For å spare mest mulig bør du være på utkikk etter gode tilbud og rabatter. Alt fra kundeklubber, nyhetsbrev og kundeaviser er nyttige kilder til å finne rimeligere produkter. Ta turen når tilbudene trer i kraft.
Ikano Visa – 2 % rabatt på dagligvarer
Ikano Visa er et kredittkort som gir deg 2 % rabatt på dagligvarer uansett hvilken matvarekjede du handler hos, både i Norge og i Sverige - eller i et hvilket som helst annet land. Du får også 2 % rabatt når du bruker Ikano Visa hos Shell i Norge. Det kommer godt med på reisen. For å få fullt utbytte av kortet, anbefaler vi at du betaler innen forfall. Betaler du etter den rentefrie perioden, påløper en nominell rente på 22,28 %. Priseksempel: 15 000 kr o/12 md gir eff. rente 24,55 %, kostnad 2 001 kr, totalt 17 001 kr. .