Hvordan håndtere studentøkonomien?
Som kommende student kan tanken før studiestart dreie deg om valg av studier, studentbolig og spenningen i å treffe mange nye mennesker. For mange innebærer også studentlivet at man før første gang skal ha ansvaret for egen økonomi.
Studiestøtte
Studier ved godkjente høyskoler og universiteter gir rett til studiestøtte fra Lånekassen til å ta 480 studiepoeng. Det tilsvarer 8 år med fulltidsstudier. Med litt planlegging og smarte løsninger skal det være mulig å få studiestøtten til å strekke til, men det er vanskelig. Norsk studentorganisasjon NSO mener studiestøtten må økes slik at det blir like muligheter til utdanning. I følge NSO går en heltidsstudent i minus med mange tusen kroner hver måned med dagens nivå på studiestøtte, noe som gir ulike muligheter til å fokusere på studiene ettersom noen får støtte hjemmefra mens andre må bruke mye studietid på deltidsjobber.
Basislån fra Lånekassen
Alle studenter kan få basislån, ofte kalt studielån. Dette er da et lån og ikke et stipend. Dersom du ikke bor hjemme med dine foreldre, og består utdanningen, ikke har inntekt og din formue er under gitte grenser, så kan inntil 40 % av lånet bli omgjort til stipend.
Renter
Lånet fra Lånekassen er rente- og avdragsfritt så lenge du er i fulltidsutdanning. Dersom du går fra å være fulltidsstudent til å bli deltidsstudent, eller du ikke lenger får studielån, så blir rentene lagt på, og du må du begynne på tilbakebetalingen. Lykke til med både studier og økonomi!