26 juli 2023

Gode tips når du skal kjøpe bolig

Tips når du skal kjøpe bolig

Å kjøpe din første bolig er både spennende og nervepirrende. Fra den første jakten på en bolig som passer deg og din families ønsker og behov, til den altfor spennende ventetiden og håpe at du vinne budrunden, og til slutt å signere kontrakten og kjenne på lengselen etter å flytte inn. For at boligkjøpet skal bli en vellykket handel er det noen viktige punkter å tenke på underveis.

Det første du bør gjøre er å tenke på hvor mye du ønsker og har råd til å betale for boligen. Før du begir deg inn på en budrunde er det viktig at du har kontaktet banken og sjekket hvor mye du kan få i lån, og ber om et finansieringsbevis.

Myndighetene krever at du har minst 15 % i egenkapital. Du kan låne inntil 5 ganger din egen inntekt. Ved kjøp av hytte eller sekundærbolig er det krav til 40 % i egenkapital. Dersom du har usikker inntekt kan man stille med kausjonist som kan garantere for betalingene.

Undersøk alltid boligen nøye

Der er vanskelig å vite hva man skal sette seg inn i før man undersøker boligen man ønsker å kjøpe. Januar 2022 kom det en ny lov som regulerer både salg og kjøp av brukte boliger – avhendingsloven. Du er pliktig å undersøke boligen nøye selv om kravene til selger har blitt skjerpet.

Noen av de viktigste tingene du bør sjekke er fukt, og da spesielt på bad og kjøkken, samt el-anleggets tilstand. Kjøper du enebolig eller fritidsbolig er det i tillegg viktig å sjekke tilstanden på tak, yttervegger og eventuell kjeller. Dersom man kjøper leilighet er dette borettslaget eller sameiets ansvar.

Prospektet

Sett deg godt i prospektet og tilstandsrapporten, der skal alle feil og mangler fremkomme. Se forbi alle svulstige beskrivelser av alt det positive med tidsriktige farger osv, og vær oppmerksom på omtalen rundt oppussing og vedlikehold. Det er stor forskjell på overflateoppusset og totalrenovert. Disse begrepene brukes ofte om hverandre og kan lett misforstås.

Takst og tilstandsrapport

Takst er en takstmanns vurdering av boligens tekniske verdi utfra en kontroll av boligen som utføres av en godkjent takstmann. Tilstandsrapporten er også gjennomført av takstmann, og er en nøye og detaljert beskrivelse av boligen.

Visning

Still alltid godt forberedt på visning! Tenk på hva du bør spørre om. Om du er førstegangskjøper er det lurt å ta med seg noen som har kjøpt bolig tidligere for å få tips til hva man bør undersøke og spørre om.

Budrunde

Før du begir deg inn på en budrunde er det viktig å sette et tak for hvor mye du er villig til å by på denne boligen. Sett en frist og husk at det ikke er noen angrerett på boligkjøp.

Lykke til med boligjakten!

Ikano Bank

Bolig


Hold søkeordene enkle.

Benytt flere ord for å begrense søket ditt.