17 juli 2023

Øknomitips når du planlegger fest

Unge mennesker i hyggelig hageselskap

Gjennom sommeren er det mange som feirer mange ulike anledninger. Endt skolegang, bryllup, bursdager, avslutningsfester eller andre grunner til å samle familie og venner. Mange festligheter planlegges i lang tid i forkant, noe som gjør det lettere å ha forutsigbarhet, samt spare opp til utgiftene som en fest medfører. Om du planlegger for en fest i sommer og trenger tips og triks til hvordan du kan holde kostnadene nede, så er det bare å fortsette å lese.

Lokale – hvor skal festen være?

Et av de første valgene du må ta er hvor du skal ha festen. Valg av lokale kan påvirke begrensinger for andre valg du skal ta som for eksempel antall gjester og hva som skal serveres, og det påvirker også budsjettet..

  • Hjemme
    Å be gjestene hje, til deg er absolutt det rimeligste alternativet. Men det kommer jo an på hvordan du bor og hvor mange gjester du kan ta imot. Du må også ta høyde for at du må vaske og rydde både før og etter festen.
  • Leie partytelt
    Om du har en hage eller bakgård kan partytelt være et godt alternativ. Kostnaden for kjøp varierer både ut ifra størrelse og kvalitet. Å leie et partytelt kan være en god løsning dersom du kun skal bruke det én gang. Husk at stoler, bord, duker osv. ikke medfølger. Sjekk med familie, venner og naboer om det er noe du kan låne. Gjenbruk er aldri feil.
  • Leie et festlokale
    Om det finnes lokale i bygården eller sameiet er det ofte rimelig å leie disse. Hvis ikke finnes det ofte festlokaler i nærheten som kan leies. Sjekk med lokale lag og foreninger. I de fleste festlokaler har de både møbler og kjøkken, noe som gjør det lettere å forberede mat og drikke. Da kan du velge om du lager maten selv eller booker catering. Husk at lokalene som regel må rengjøres før du leverer det tilbake.
  • Booke en restaurant
    Om du vil slippe oppdekning, matlaging, rydding og vasking så kan alternativet være å booke bord på en restaurant. Skal du ha et større selskap kan det være mest aktuelt å booke en egen avdeling eller eget avlukke. Enkelte aktører tilbyr også underholdning.

Hva ønsker du å servere?

Som vert ønsker man å servere sine gjester noe godt, enten det er snacks eller en flere retters festmeny. Hva du serverer setter ofte rammene for festen..

  • Spleiselag
    Et godt og rimelig alternativ er at alle tar med seg en litt hver, enten om det er til kun seg selv, eller om man setter det sammen til en stor buffet.
  • Lage maten selv
    Lager du maten selv kan dette hjelpe til med å holde kostnadene nede i forhold til om du bestiller ferdig mat. Men dette krever både at du har muligheter til å oppbevare maten og kanskje tilberede på stedet med oppvarming. Det krevet også en del tid.
  • Catering
    Catering kan være så mangt, det finnes et stort utvalg av menyer, alt fra gryteretter, til tapas og fingerretter. Sjekk ut hva som er tilgjengelig i nærheten av deg. Det er store variasjoner i prisnivå, så gjør en grundig sjekk før du bestiller.
  • Bordservering
    Om du velger bordservering er dette som regel den mest kostbare varianten. Uansett om du booker en restaurant som stiller med egne servitører, eller om du booker catering med egne innleide servitører så er dette en kostbar løsning, men om du ønsker å delta på festen selv kan dette være en behagelig løsning.

Hva skal dere drikke?

Hva og hvordan man skal servere drikkevarer varierer. Det er lurt å tenke igjennom disse punktene:

  • By på all drikke
    Om du tilbyr drikke av alle typer til alle gjestene så kan det være vanskelig å beregne hvor mye man trenger. Sjekk med utsalgssted om det er mulig å returnere uåpnede flasker slik at du slipper å kjøpe inn for lite eller sitte igjen med et stort overskudd av drikkevarer
  • By på all drikke
    Om du tilbyr drikke av alle typer til alle gjestene så kan det være vanskelig å beregne hvor mye man trenger. Sjekk med utsalgssted om det er mulig å returnere uåpnede flasker slik at du slipper å kjøpe inn for lite eller sitte igjen med et stort overskudd av drikkevarer
  • Bonger
    En annen mulighet kan være å tilby drikkebonger til gjestene, slik at du har oversikt over hvor store utgiftene blir. Etter gjestene har brukt opp sine tildelte drikkebonger så betaler de før øvrig drikke i baren selv.
  • Drikke til maten
    Om du har bordservering er det vanlig å tilby ett glass til hver rett.
  • Åpen bar
    Dette alternativer ligner mye på første punkt, bortsett fra at man benytter seg av festlokalets servering av drikke. I dette tilfellet er det nær sagt umulig å planlegge og budsjettere, og i mange tilfeller blir dette et kostbart alternativ.

Hvor mange skal du invitere?

En måte å arrangere fest på lavt budsjett på kan være å begrense antall gjester. Tenk over hva slags arrangement du skal arrangere. For noen er det viktig å ha en stor fest med mange inviterte gjester og for andre er det viktigste å dele dagen med de aller nærmeste. Om du inviterer veldig mange kan det være vanskeligere å snakke med alle gjennom festen, og du får ofte en roligere fest om det er færre deltakere.

Dekorasjon – Sommerblomster

Enkle lys og pent brettede servietter kommer man langt med, men noen ganger ønsker man å ordne med det lille ekstra. På sommeren er sommerblomster med på å sette stemningen og pynte opp festbordet.

  • Plukke markblomster
    Har du markblomster i nærheten så er det et både nydelig og gratis alternativ å pynte opp med sesongens vakreste blomster.
  • Kjøpe blomster og arrangere de selv
    Kjøper du blomster selv så er det lett å sette de sammen slik at det passer festbordet og det bli akkurat slik du selv vil ha det. Blomster får du tak i både i matvarebutikken eller i blomsterhandelen. Her kan du google deg frem til masse tips og triks om hvordan du kan pynte festbordet.
  • Kjøpe ferdige blomsterdekorasjoner
    Om du vil ha profesjonelle blomsterdekorasjoner er det viktig å bestille dette i god tid. I enkelte perioder er det lang kø og høy etterspørsel hos blomsterhandlere. Pass også på at du er nøye med beskrivelsen av hvordan du ønsker det. Ta med inspirasjons bilder.

Innbydelser

Uansett hva slags type fest du skal ha er det viktig å be inn dine gjester så tidlig som mulig. På større arrangementer er det vanlig å be gjestene svare på om de kan komme eller ikke (S.u., en forkortelse for svar utbes). Sett gjerne en frist for når gjestene må svare, dette kan være viktig både i forhold til når du har frist på lokaler, catering osv.

  • E-post
    Enkleste og billigste måten å sende en personlig invitasjon på uten noen kostnad.
  • Facebook
    Du kan enkelt lage et Facebook-arrangement. Informasjon kan lett deles med alle gjestene og gjestene har muligheter for å skrive til dere og hverandre før festen. Her får du også en ryddig og enkel oversikt over hvem som har svart om de kommer eller ikke, og eventuelt de som ikke har svart.
  • Personlig brev
    Du kan kjøpe inn ferdige invitasjoner og fylle på med informasjon eller lagne egne invitasjoner fra bunn. I hobbybutikker finner du masse spennende du kan pynte invitasjonene med. Husk at konvolutter og porto kommer i tillegg.
  • Ferdigtrykte invitasjoner
    Her kan du bestille alt mulig, og det er lett å personalisere med bilder, fonter og stiler. Det er både proft og stilig og kommer ferdig levert fra trykkeriet. Husk at frakt ofte kommer i tillegg. Husk også å bestille konvolutter som passer til.

Ha en hyggelig fest!

Ikano Bank

Familieøkonomi


Hold søkeordene enkle.

Benytt flere ord for å begrense søket ditt.