VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake
01 juli 2023

Bruk av bankkort i utlandet

Ikano kredittkort leveres fra en hånd til en annen

Skal du på ferie til utlandet? Ved å sette deg inn i lokale regler og bankens valutagebyrer, kan du spare gode penger på reisen. Skal du bruke bankkort eller kredittkort i utlandet? Eller skal du ta ut kontanter og veksle fra norske kroner til utenlandsk valuta på flyplassen? Du har i utgangspunktet flere muligheter når det kommer til betaling på reisen. Hvilken som passer best, avhenger av en rekke faktorer. I denne artikkelen tar vi for oss de viktigste aspektene ved bruk av bankkort i utlandet.

Forberedelser før reisen

Før du reiser, er det viktig å forberede bankkortet ditt for bruk i utlandet. Sjekk at kortet har en gyldighetsperiode som varer hele reisen, i tillegg til at du husker PIN-koden i tilfelle du skulle få bruk for den på turen. Sjekk også at kortet er åpnet for bruk i det aktuelle landet du reiser til.

Sist men ikke minst – sørg for å ha en reserveløsning i bakhånd, som for eksempel et ekstra betalingskort, kontanter i lokal valuta eller tilgang til mobile betalingstjenester. Hold øye med saldoen underveis for å ikke overskride eventuelle beløpsgrenser.

Valutaveksling og gebyrer

Gebyrer og valutapåslag avhenger av hvor og hvordan du bruker kortet, i tillegg til om du bruker et debet- eller kredittkort. Når du bruker bankkortet ditt i utlandet, vil transaksjonene vanligvis bli konvertert til lokal valuta.

Det kan imidlertid påløpe valutapåslag for denne konverteringen. Vær også oppmerksom på uttaksgebyr ved bruk av minibank i utlandet.

Skal du ta ut penger, har du normalt 3 valg:

  • Ta ut pengene i utlandet
  • Ta ut pengene i valutaminibanken på flyplassen
  • Veksle til utenlandske penger

For å unngå unødvendige gebyrer, bør du sjekke valutavekslingsratene og gebyrene hos banken din før du reiser.

Slik får du mest valuta for kortet

For å få mest mulig ut av bankkortet ditt bør du være oppmerksom på hvor og hvordan du bruker det. Dette vil være knyttet til destinasjon og dine individuelle behov.

Noen steder kan det være billigere å ta ut penger fra minibanker, mens andre steder kan det være bedre å betale direkte med kortet. Unngå mange små uttak eller varekjøp, da hver transaksjon kan medføre et gebyr.

Sett deg inn i den lokale valutaen for å danne et realistisk bilde av hva ting koster. Normalt er det flere fordyrende ledd knyttet til uttak av penger, men sjekk dette opp mot gebyrene på kortet ditt.

Lokale skikker og regler

Bruk av bankkort kan variere fra land til land. I noen land er det vanlig å betale med kort, mens i andre er kontanter fortsatt vanligste betalingsmåte. Sørg for å undersøke de lokale skikkene før du reiser, og ha alltid litt lokal valuta på hånden i tilfelle kortet ditt ikke blir akseptert. Gjør en kjapp research på eventuelle gebyrer knyttet til det spesifikke landet du reiser til.

Lokal eller norsk valuta?

Det store spørsmålet er ofte: skal du belastes i norske kroner eller lokal valuta? Mange steder vil man bli tilbudt å betale i norsk valuta. Dette kalles dynamisk valutakonvertering. Det kan høres tiltalende ut, men det vil ofte føre til høyere gebyrer da konverteringsratene gjerne er ugunstige. Generelt anbefales det å benytte lokal valuta. Lokal valuta er standard i EU, men det kan være lurt å dobbeltsjekke når du betaler.

Husk sikkerhet når du bruker bankkortet

Sikkerheten bør alltid være i fokus når du bruker bankkortet ditt, også i utlandet. Noen greie huskeregler inkluderer:

  • Ikke la kortet ditt ligge lett tilgjengelig.
  • Skjul alltid PIN-koden din når du taster den inn.
  • Hvis kortet ditt blir stjålet, meld umiddelbart fra til banken din.

Ha telefonnummeret til kredittkortselskapet ditt lett tilgjengelig i tilfelle du mister kortet ditt eller det blir stjålet.

Bruk av mobilbank og apper

Mobilbank og betalingsapper kan være svært nyttige når du reiser. De lar deg sjekke saldoen din, overføre penger og betale regninger – uavhengig av hvor du befinner deg.

Velger du å bruke utenlandske apper bør du sikre mobilen din med en sterk kode eller fingeravtrykk, og kun bruke sikre nettverk når du logger på banktjenestene dine.

Hva gjør man ved eventuelle problemer?

Hvis du opplever problemer med bankkortet ditt i utlandet, bør du først prøve å kontakte banken din. De kan ofte hjelpe deg med å løse problemet. Hvis det ikke fungerer, kan du prøve å bruke et annet kort, ta ut penger fra en minibank eller bruke en mobil betalingsløsning.

Ikano Visa – fleksibel løsning på reisen

Ønsker du å bruke kredittkort på reisen, kan Ikano Visa være en god løsning. Ikano Visa har blant markedets beste renter på kredittkort. Kortet inkluderer reise- og avbestillingsforsikring, som kan komme godt med når du skal bestille reisen.

Du kan bruke kredittkortet alle steder som aksepterer Visa, og du har en rentefri periode på inntil 50 dager. Les mer om Ikano Visa For å søke om Ikano Visa må du oppfylle følgende:

  • Ha fylt 23 år
  • Ha fast årsinntekt på minst 200 000
  • Ha ryddig økonomi
  • Ikke ha betalingsanmerkninger

For å få fullt utbytte av kortet, anbefaler vi at du betaler innen forfall. Betaler du etter den rentefrie perioden, påløper en nominell rente på 22,28 %. Priseksempel: 15 000 kr o/12 mnd gir eff. rente 24,55 %, kostnad 2 001 kr, totalt 17 001 kr.

Forbered deg, tenk sikkerhet og nyt turen

Å bruke bankkort på ferie trenger ikke å være komplisert, men det krever litt forberedelse og kunnskap. God forberedelse kan gi deg en bedre opplevelse. Ved å følge disse rådene, kan du få en problemfri og trygg reiseopplevelse.

God tur!

Ikano Bank

Sparing

Reise

Personlig økonomi

Forbruker