10 juni 2023

Snakk med barna om penger

Far og sønn i sofa

 

Som foreldre er det mye vi ønsker for barna våre, og det er mye vi vil lære dem. En del av dette kommer automatisk ved at barna ser hvordan vi håndterer alle hverdagslige problemstillinger og det blir en naturlig atferd for dem. Men fungerer det slik når det gjelder økonomi og pengebruk? Hvordan kan vi gi barna en sunn holdning og en fornuftig tilnærming til penger? Her er noen tips.

Vis en positiv holdning selv

Penger gir muligheter til å gjøre morsomme ting. Pengene i seg selv er ikke morsomme, men det er hva du kan gjøre for dem som er viktig. Ved å sette ekte, oppnåelige mål, blir sparing morsomt for barn.

Ukepenger

Gi ukentlige eller månedlige penger avhengig av alder. Da lærer barna å styre sine egne penger. Vær tydelig på hva de trenger, og gi dem ansvar for å administrere sitt eget budsjett.

Som forelder må du passe på at du ikke glemmer ukepengene! Vær konsekvent. Hvis du ikke har kontanter, kan du åpne en konto for barnet ditt som du enkelt kan overføre eller vippse penger til. Flere banker tilbyr egne kort til barn.

La barnet forhandle om uke- eller månedspenger ved enkelte anledninger; kanskje når de fyller år eller når et nytt skoleår starter. Gi barnet mulighet til å argumentere saklig for hva de har behov for, hvor mye de skal spare og hvilke oppgaver de har ansvar for i hjemmet.

Vanlige summer var ifølge Nettavisen i 2022:

  • Under 7 år: 40 kroner
  • 7-9 år: 50 kroner
  • 10-13 år: 100 kroner
  • 14-16 år: 150 kroner
  • Over 16 år: 200 kroner
Kilde: YouGov-undersøkelse gjort av OBOS-banken

Start tidlig, og knytt læring til lek

Skap gjerne interesse for mulighetene penger kan gi i en tidlig alder. Ved å la barna få kontakt med penger og dele ditt syn på hvordan penger skal brukes fra tidlig alder, kan det bidra til å skape et godt beslutningsgrunnlag i fremtiden. 

Oppmuntre barnet til å leke butikk, spille monopol eller telle pengene i sparegrisen. Ved å leke med penger øker det både interesse og bevissthet, og kan også hjelpe til med mattekunnskapene.

Ta barna med på prioriteringer

God økonomi handler om å ha en sunn balanse mellom inntekter og utgifter. Det kan man få ved å prioritere det som er viktig. Skal du kose deg med noe du synes er spennende her og nå, eller bør du spare til noe du virkelig ønsker deg eller samler på? Ta barna med i diskusjoner, tilpasset deres alder. På denne måten blir barnet bevisst valgene det står ovenfor.

La barna gjøre feil, og forsterk positiv atferd

Å kjøpe noe feil eller kaste bort pengene, for deretter ikke ha råd til noe annet, kan være en nyttig lærdom. Neste gang tenker de seg forhåpentligvis om en ekstra gang. Snakk heller med barnet fra tid til annen og overvåk den økonomiske oppførselen. Veiled og gi råd og tips i stedet for å styre valgene.

Ros barnet når det viser kunnskap om økonomi eller sparing. La de føle seg flinke og kunnskapsrike. Oppmuntre til spareatferd ved å åpne egen sparekonto eller kanskje øke ukepengene under forutsetning at et visst beløp settes av til sparing.

Ikke betal barnet for hverdagslige gjøremål

Å holde orden på soverommet og å rydde bort etter seg ved spisebordet er gjøremål som hele familien bør ta del i, uten å få betalt for det. Hvis du betaler barnet for å gjøre ting det uansett burde gjøre, vil barnet begynne å forhandle med deg hele tiden.

Du kan imidlertid lage en liste over oppgaver utover det som er forventet. Hvis barnet tar på seg utvidede ansvarsområder er det rimelig å betale for innsatsen. For én familie kan det være å vaske vinduer, for en annen kan det ha ansvaret for et loppemarked.

Penger kan vokse

Selv om barn ikke alltid forstår hvordan, er det noen viktige grunnleggende prinsipper. Ved å spare så vokser pengene. For eksempel ved å sette dem på en sparekonto med renter. Når barnet blir eldre kan det også bli aktuet å snakke om ulike investeringer og andre plasseringer av sparepengene.

Hvorfor låner man penger?

Større barn og ungdommer, spesielt i videregående alder, er modne nok til å forstå begrepet lån. I hvilke situasjoner er det vanlig å låne? (ved f.eks. kjøp av bolig og bil, samt studielån) og hva det vil si å måtte starte nedbetaling og betale renter? Hvilke feller bør man unngå? 

Det er helt vanlig og helt trygt å låne penger i situasjoner der det gir stor nytteverdi. Det viktigste er å lære barna å passe på at inntektene alltid er større enn utgiftene, slik at man har kontroll på økonomien og en buffer dersom noe oppstår.

Ikano Bank

Familieøkonomi


Hold søkeordene enkle.

Benytt flere ord for å begrense søket ditt.