Sparing i usikre tider
Styringsrenten har klatret oppover i en stund. Boliglånsrenten har fulgt tett etter. Strømprisene...er det snakket mer enn nok om allerede. Matvarene likeså. Det er lenge siden vi har sett lignende inflasjon, og når det blir dyrere å bo og å leve påvirkes naturligvis hverdagsøkonomien; deriblant evnen til å spare penger. Å bygge eller øke bufferkonto virker mer fornuftig, men kanskje også mer krevende, enn på lenge. Hvordan legge til side midler av noen særlig betydning? Vi forsøker å gi deg noen tips om smart sparing.
Hvordan sparer man mest og best?
Definer først for deg selv hva som er målet med sparingen din. Trenger du en sikkerhet, i tilfelle det skulle dukke opp uventede utgifter? Ønsker du å sette av litt ekstra for de måneder der du ikke har tilstrekkelig for å dekke dine løpende utgifter? Det kan være så enkelt som et tannlegebesøk, eller det kan være reparasjon- og oppgradering av hus og hjem.
Eller kanskje du sparer til noe hyggelig, som for eksempel sommerferie med familien? En egen reisekonto kan være smart.
Mange har også en form for sparing til barna, for å gi dem en enklere og tryggere start på det kommende voksenlivet. For denne typen sparing kan du akseptere lengre bindingstid, kanskje også en litt høyere risiko, dersom forventet avkastning er høyere over tid. Noen velger derfor å spare i fond eller aksjer.
Når du har ditt sparebehov og -formål klart for deg har du også forutsetninger for å velge en passende form for sparing, enten det er en brukskonto, en høyrente- / sparekonto eller for eksemple et aksjefond.
Hvor lenge bør pengene stå
Jo lenger du velger å la pengene stå, jo bedre avkastning vil du normalt kunne forvente. Hvordan vite hva som er optimalt?
- Om du bygger buffer er det upraktisk å binde opp pengene i noe særlig tid; da vil du ha dem tilgjengelig, selv om du kanskje ikke har rukket å få dem til å vokse betydelig. En sparekonto kommer ofte med maksimalt antall uttak per år; vurdér hvor fleksibel du ønsker at kontoen skal være.
- Sparer du til bolig har du sannsynligvis en tidshorisont basert på omtrent hvor lang tid det vil ta å spare opp nødvendig egenkapital; kanskje inntil 5 år? Om banken vet at de kan beholde pengene dine i en lengre periode vil du få desto bedre rente.
- Åpner du sparekonto til et lite barn kan det være lurt å "låse" pengene for en lenger periode; kanskje helt til det blir aktuelt å overføre pengene til barnet. Sparing til barn kan godt være et lavt beløp per måned, som automatisk trekkes fra brukskonto. Over tid vil renters rente sørge for at pengene vokser betydelig.
Hvor mange uttak trenger jeg?
Om du allerede før du starter sparingen vet at det kan bli behov for å ta ut penger én eller flere ganger det første året bør du sikre at løsningen du etablerer tillater hyppige uttak. Går inn i en avtale som begrenser antall uttak kan du ende opp med å måtte betale gebyrer for å kunne benytte pengene dine når du trenger dem. Hvis sparingen derimot kommer i tillegg til løpende reserver så kan du sannsynligvis trygt forplikte deg til en rimelig begrensning.
Hva er egentlig en god innskuddsrente på sparepenger?
Det er dette du må holde oppsyn med, for å sikre at du plasserer pengene hos en aktør som gir deg best mulig avkastning. Men det finnes hjelp! For eksempel kan du sjekke Finansportalens sammenligningstjeneste for bankinnskudd.
Også her bør du vurdere varigheten på spareavtalen. Forplikter du deg til å la pengene stå i f.eks ett år vil du samtidig miste muligheten til å flytte dem dit innskuddsrenten til en hver tid er høyest.
Hva innebærer innskuddsgaranti?
Den norske innskuddsgarantiordningen ble innført i 1996. Den generelle innskuddsgarantien gjelder kundeinnskudd på opptil 2 millioner kroner per innskyter per bank. I tillegg gjelder en ubegrenset garanti i inntil 12 måneder for visse typer innskudd, bl.a. knyttet til boligkjøp, særlige livshendelser, forsikringsutbetalinger og visse erstatninger. Innskuddsgarantiordningen administreres av Bankenes sikringsfond.