22 februar 2023

Økende rentenivå - hva bør du som boligeier tenke på?

Räntehöjning

I tillegg til økte levekostnader i form av redkordhøye priser på strøm, dagligvarer og drivstoff er styringsrenten, og dermed også boliglånsrenten for de aller fleste boligeiere, på full fart oppover. Hvor mye kan vi forvente at den vil øke? Hvor stor økning vil din økonomi kunne tåle? Bør man binde renten? Her er noen råd til deg som er boligeier i en usikker tid.

Vær forberedt på flere rentehopp

Selv om norsk økonomi absolutt har begynt å respondere på grepene Sentralbanken har tatt de siste månedene, så er det fortsatt behov for kontroll og retning. Dermed må vi ta høyde for at styringsrenten settes opp i flere runder de neste månedene. 

Fast eller flytende rente? 

Når styringsrenten er markant økende vil det for mange bli aktuelt å binde renten på hele eller deler av gjelden på egen bolig. Det finnes aldri noe fasitsvar. Over tid viser de fleste statistikker at flytende rente lønner seg i kroner og øre. Har du en mer romslig økonomi er det derfor ofte gunstig å ha is i magen.

Har du derimort en svært stram økonomi kan fastrente være den tryggheten man trenger for å sove godt om natten, og den tryggheten har også en verdi. Så hvor lenge bør du i så fall binde renten? Ingen fasitsvar her heller, dessverre. Normalt vil man ikke forvente store svingninger på kort sikt, og dermed er det kanskje begrenset verdi i å binde renten for korte perioder, mens tryggheten og forutsigbarheten er større ved en lengre bindingstid. Slik verden ser ut i 2022 er det imidlertid så mange usikkerhetsmomenter at det er ekstra vanskelig å spå utviklingen, også på kort sikt. Dermed kan det være økt en trygghet også ved kortere bindingstider.

Er det vanskelig å velge? Du kan få i pose og sekk. Ta opp to lån med pant i boligen din, der det ene har fastrente og det andre har flytende. Fordelingen kan du diskutere med din kontaktperson / rådgiver i banken.

Ta kontroll - vær i forkant

Kjenner du på den allmenne uroen som har spredt seg i befolkningen den siste tiden? Ta kontroll ved å skaffe best mulig oversikt over økonomien:  

  • Vær i forkant av endringene! Beregn hva ulike rentenivåer på ditt boliglån vil utgjøre og hvor mye du kan klare før månedsregnskapet kanskje til og med går i minus. Planlegg eventuelle grep du kan ta dersom det skulle gå såpass langt.

  • Legg til side litt sparepenger mens du kan. Selv om vi kjenner de økte prisene på kroppen er det en risiko for at det kan bli verre, og dermed kan det være gull verdt å ha litt oppsparte midler tilgjengelig.

  • Se over betingelsene på lån og kreditter. Samle gjeld i færrest mulig lån, til best mulig rente og med minimalt alt gebyrer.

  • Finn frem til måter å spare penger i hverdagen. Velg en strømavtale med reell spotpris og sørg for å bruke størst mulig andel av strømmen i det tidsrommet der spotprisen er lavest. Kutt alle unødvendige abonnementer, innkjøp og andre utgifter.

Best mulig boliglånsrente

Banken din ringer deg ikke for å spørre om du ønsker deres laveste tilgjengelige rente. Det må du selv passe på å spørre dem om. Kanskje har du nedbetalt såpass mye på eksisterende lån at du kan oppnå bedre betingelser i en annen bank? Kanskje kan du få gode vilkår gjennom eventuell fagforening?  

Kjøpe eller selge bolig?

Akkurat nå er markedet tregt, grunnet renteøkningen og usikkerheten. I visse tilfeller er det likevel vanskelig å vente med kjøp og salg. Samlivsbrudd eller familieforøkelse er eksempel på situasjoner der det kan være kritisk å få gjennomført begge deler. Skal du både selge og kjøpe bolig innenfor samme område så blir du værende i samme marked og kan forvente tilsvarende prisutvikling på både kjøp og salg. Det kan likevel kjennes risikabelt både å selge først og å kjøpe først.  Sørg da for å ha en plan for mellomfinansiering, og kanskje til og med en forsikring som beskytter deg dersom du ikke får solgt etter planen. Kanskje er det også lurt å se på nødløsninger i leiemarkedt parallelt med at du legger din bolig ut for salg, i tilfelle du ikke finner noe nytt innen overtakelse finner sted?

Ikano Bank

Bolig


Hold søkeordene enkle.

Benytt flere ord for å begrense søket ditt.