VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake
07 oktober 2023

Kutt energiforbruket

Lavt energiforbruk

Vi nordmenn følte oss nærmest sjokkskadet da vi kikket på strømregningene høsten 2022. Prisene svevde på historiske høye nivåer, og det ble nødvendig for regjeringen å opprette støtteordning for at Ola og Kari Nordmann skulle kunne komme gjennom vinteren uten å blakke seg. Vi har senere fått vite at prisnivået sannsynligvis vil holde seg høyt; at det muligens er den nye normalen. Da blir det ekstra viktig å kunne ta grep på å redusere strømregningen. Her har du noen forslag. Ved å kutte forbruket skåner vi samtidig miljøet!

Bytt til LED-pærer

Når du bytter en vanlig pære med en LED-pære sparer du i gjennomsnitt 80 % av energiforbruket. I tillegg har LED-pæren mye lengre levetid enn vanlige lyspærer. Sørg bare for å velge en pære som passer omgivelsene.

Skru helt av

Dropp standby på TV’en og dvalemodus på PC’en – det trekker strøm i det skjulte. En skjøteledning med strømbryter gjør at det er lett å skru av alle tilkoblede apparater med ett enkelt klikk.

Dropp all oppvask for hånd

Oppvaskmaskinen vasker bedre, er mer effektiv og bruker mindre vann enn hvis du vasker opp for hånd. Skrap av matrestene, skyll raskt dersom det er helt nødvendig, fyll maskinen og bruk et energisparende program.

Bruk vannkoker

Vannkokeren trekker en del strøm i den korte tiden den holder på, men den bruker faktisk mindre energi enn kokeplaten gjør på å varme opp en kjele - spesielt hvis du slurver med bruk av lokk.

Tilpass innetemperaturen

Ved å senke innetemperaturen med kun én grad kan du kutte ditt energiforbruk med inntil 5 %. I tillegg kan inneklimaet bli bedre. Blir det gulvkaldt kan du jo finne frem noen deilige, varme tøfler?

Tilpass forbruk til spotpris

Hvis du har en strømleverandør som tilbyr faktisk spotpris kan du spare en god del penger på å følge med på hvilke tidspunkter det er billigst å bruke strøm hos leverandøren. Dette forutsetter gjerne at leverandøren har en tjeneste, for eksempel en app, som viser dette og kanskje til og med sender deg varslinger. 

Det kan for eksempel være billigere å dusje sent på kvelden før du legger deg, enn midt i morgenrushet. På samme måte kan det være fornuftig å sette på vaskemaskinen midt på dagen, om du for eksempel sitter på hjemmekontor. Det frarådes imidlertid å la hvitevarer kjøre når du sover eller ikke er hjemme.

Invester i smartløsninger

Det enkle er ofte det beste, men det trenger ikke være så komplisert å få på plass grunnleggende løsninger for tidsstyring av bl.a oppvarming. Da slipper du å holde panelovner gående hele dagen. I stedet kan du sørge for at de starter på et passend tidpunkt, slik at boligen er behagelig å komme hjem til når førstemann returnerer fra skole eller jobb. 

Solceller

Det har skjedd en enorm teknologisk utvikling innenfor solcellemarkedet. Om du har gode solforhold kan det være en god investering å installere solceller på deler av taket. Da vil du kunne bli delvis selvforsynt med "grønn" og bærekraftig strøm.

Det vil riktignok gå en stund før du har spart inn investeringen, men selv om du ikke skulle bli boende i en årrekke kan solcellene gi deg et konkurransefortrinn, slik at boligen din blir mer attraktiv på markedet og du kan oppnå en bedre pris.

Varmepumpe

På samme måte som for solceller krever varmepumpe en investering, men den er litt mindre, alt etter hvilke type du velger. Varmepumpe gir deg en behagelig og jevn temperatur i boligen. På varme sommerdager kan den dessuten hjelpe deg å kjøle ned, litt som med air condition.

Trenger du ekstra fleksibilitet?

Om du trenger finansiering av energibesparende tiltak og ikke har ønske om eller mulighet til å refinansiere boliglånet kan du søke et lån hos oss, der du ikke trenger å stille sikkerhet  eiendom. Et lån på inntil fem år kan gi deg den fleksibiliteten du trenger for å oppgradere og på sikt spare strømutgifter. Du kan lese mer og prøve lånekalkulatoren vår her.

Ikano Bank

Sparing

Spare

Forbruker