VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Slik kan du pusse opp rimelig

Få boligen til å virke nyoppusset med enkle grep

Små steg

I perioder der vi er mye hjemme er det lett å legge merke til ting som burde vært fikset eller forbedret i boligen og hagen. Kanskje har vi også bedre tid til å få gjort noe med det. Ikke gap over altfor mye på én gang; del gjerne opp arbeidet i flere små prosjekter og ta ett om gangen. Ellers kan det virke overveldende, og da ender man fort opp med å ikke få gjort noen ting.

Maling

Ifølge Prognosesenteret er maling det vanligste av innendørs oppussingsprosjekter hos nordmenn. Det koster ikke så mye, og det er et overkommelig prosjekt å ta fatt på for de fleste. Et malingsstrøk gjør seg også før boligsalg; gjerne i en annen farge enn hvit for å skille seg litt ut, men samtidig ikke for vågalt. Husk at du kan velge å bare male én vegg, gjerne i en farge som matcher putene og gardinene. 

Du kan male møblene, gulvet, taket eller veggene. Om du har fliser på kjøkkenet kan du male disse med spesialmaling. Å bytte ut flisene er heller ikke så vanskelig eller dyrt. Du kan også legge nye fliser utenpå de gamle. Husk å vaske godt over før du setter i gang med disse prosjektene.

Små rom burde males i lyse farger for å virke større enn de er. I store rom kan du bruke mørkere farger. Dersom listene og karmene har hakk eller er slitte, kan du enkelt male et lite strøk. Dette får hele boligen til å virke nyere.

Pynt

Noen nye puter og planter gir raskt et bedre helhetsinntrykk. De kan dessuten enkelt byttes ut ved jevne mellomrom, slik at boligen stadig føles ny og fresh. Bytt for eksempel ut puter, gardiner og andre tekstiler etter sesong. Putene kan gjerne matche én eller flere av veggene og / eller gardinene.


Puter kan freshe opp boligen
Oversikt over hva slags oppussingsprosjekter nordmenn driver med
Prognosesenteret ©

Frisk opp badet

Har du plass kan du gjerne sette inn en krakk eller stol med en fin pute oppå. I åpne hyller gjør det seg med en bunke myke håndklær i farger som passer resten av inventaret. Bytt også gjerne ut gardinene dersom badet har et vindu. En ny badematte fornyer også. Kanskje et stort bilde over badekaret eller et lite bilde over doen? Bilder i svart-hvitt harmonerer som regel godt med resten av interiøret. Du kan også sette inn en liten statue eller en annen dekorativ figur. Har du badekar kan en badeand og en kurv med såpestykker gjøre seg godt på kanten.

Badeand - som pynt eller leke

Plassér noen blomster eller grønne planter på badet. Husk å velge arter som trives i varm og fuktig luft og som klarer seg uten dagslys, Er du usikker kan kunstige varianter være et godt alternativ.

Du kan kjøpe duftpinner, duftlys, luftrenser-spray eller WC-blokker for å skape en friskere atmosfære. Til sammen gir grepene et personlig preg, samtidig som det er enkelt å variere, slik at badet stadig føles litt nytt.Kjøkken

Du trenger ikke å rive ned og bytte ut alle kjøkkenskapene for at de skal fremstå som nye. Du kan eksempelvis male dem i en annen farge eller bytte ut frontene, gjerne med en annen type overflate og mønster. Nye knotter på skapene gir også kjøkkenet en ny «look». Disse forbedringene er rimelige og ikke så vanskelig å gjøre på egenhånd.

Kjøkkenbenken er en stor flate, som får mye fokus og som utsettes for jevnlig slitasje. Det er enklere å bytte den ut enn mange tror. Du kan enten kjøpe en ferdig tilpasset plate, eller skjære den til selv, dersom du velger et materiale som kan sages med en vanlig sag. Om du dropper de dyreste materialene er dette et kostnadseffektivt tiltak for å friske opp kjøkkenet.

Inspirasjon

Det finnes mange nettsider med artikler, nyttige tips og inspirerende bilder, blant annet ByggeBolig.no. Du finner også mye informasjon om trender, farger og produkter hos Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI). Er du bare ute etter bilder kan du bruke sosiale medier, som Instagram og Pinterest. Der legger både privatpersoner og profesjonelle aktører ut inspirerende bilder.

Budsjett

Oppussing blir ofte dyrere enn man hadde sett for seg. Derfor er det smart å sette av mer enn du i forkant regner med å bruke. Det er uheldig å begynne på mange prosjekter samtidig og ikke bli ferdig med noen av dem på grunn av optimistisk budsjettering.

Finn ut hva slags verktøy du trenger og om du skal sette bort hele eller deler av arbeidet til profesjonelle fagfolk. Kanskje har du planker eller maling fra tidligere prosjekter, og kanskje du kan låne verktøy av en venn eller nabo.

Å bo i oppussingsprosjekt kan tære på både økonomien og humøret. Én ting er at det tar tid, men hvis du plutselig ikke skulle fått fullført badet, eller har revet ut vinduene uten å ha penger til å sette inn nye, vil det nok være lite populært hos resten av familien. Sørg for en realistisk tilnærming til oppussingen.

Kronestykke. Husk å sette av nok penger til oppussingen.

Utsett betalingen med IKEA Kort

Investering i en hyggelig stue gir verdi umiddelbart. Kanskje kan det være et alternativ å dele opp eller utsette betalingen over tid. Med IKEA Kort har du mulighet til å kjøpe varer på ditt IKEA-varehus eller på ikea.no og utsette betalingen i inntil 9 måneder. Du kan også overføre penger til bankkontoen din. Det er ingen årsavgift eller etableringsgebyr, og du kan få inntil 150 000 kroner i kreditt. Priseksempel: 35 000 kr o/12 md gir eff. rente 21,97 %. Kostnad 4 304 kr. Totalt 39 304 kr.