VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Puss opp riktig før salg

Oppgrader boligen der det gir størst verdiøkning

Velg tiltak som funker!

34 % pusset opp i fjor, og enda flere planlegger å gjøre det i år, ifølge Prognosesenteret. Men brukes pengene der vi får igjen mest for dem når boligen legges ut for salg? Når man har et fem år gammelt kjøkken eller bad kan det være lett å drømme seg bort i interiør og trender, men bad og kjøkken har som regel en levetid på 10–15 år. Spør deg selv hvor mye bruk det er igjen og hvilke behov du egentlig har.

Oversikt over hva slags oppussingsprosjekter nordmenn driver med
Prognosesenteret ©

Du kan velge billige eller dyre produkter når du skal bytte ut for eksempel varmtvannsbereder eller servant, men du må uansett bruke håndverkere til alt som involverer vann og elektrisitet. Slike investeringer gir dermed ikke alltid den ønskede avkastningen ved et salg. Så lenge det ikke er funksjonsfeil eller mangler ved boligen er det ofte de utseendemessige og kosmetiske tiltakene som kan bidra til å gi et godt inntrykk av boligen ved salg, sier Kåre Elnan i Prognosesenteret.

Kåre Elnan, Prognosesenteret

Kåre Elnan, CCO og partner i Prognosesenteret.

Kort- eller langsiktig?

Stuen, gangen og de voksnes soverom er det vi oftest pusser opp. Oppussingen bør veies opp mot alder på den eksisterende innredningen og ditt eget tidsperspektiv. Planlegger du å bli værende i boligen i mange år, kan du uansett få igjen pengene i økt trivsel og komfort. Dersom bad eller kjøkken er nærmere femten år gammelt er det ingen dum investering å pusse det opp, men ikke forvent deg en direkte gevinst, sier Bjørn H. Nygaard.

Bjørn Nygård, Prognosesenteret

Bjørn H. Nygaard, nordisk leder forbrukerinnsikt i Prognosesenteret.

Har du derimot et kortsiktig perspektiv, holder det kanskje med et strøk maling på lister, vinduskarmer, gulv og tak, samt å bytte frontene på kjøkkenskapene. Da blir det straks freshere, og dette trenger ikke koste mange tusenlappene – synlige investeringer som løfter boligen betraktelig. Husk at du kan finne pent brukte og tilnærmet nye innredninger og hvitevarer på Finn.no. Slik kan du få et mer personlig preg uten de store investeringene, forteller Nygaard videre.

Smaken er forskjellig. Det er kjedelig og unødvendig å bruke 300 000 kroner på badet og 300 000 kroner på kjøkkenet, når den mest interesserte kjøperen kanskje ikke liker valgene og allerede før budrunden planlegger å bytte det ut, legger Nygaard til.

Store prosjekter - ikke alltid nødvendig når du skal selge

Dette gir boligen din reell verdiøkning

Etterisolering og tetting rundt vinduer og dører, utskifting av eldre vinduer og modernisering av oppvarmingssystemet er tiltak som har stor innvirkning på boligverdien. I tillegg økes trivselen mens du bor der selv, og mindre varmetap gjør også strømregningen hyggeligere.

Planlegging er halve jobben

Større prosjekter bør planlegges godt, både de praktiske og økonomiske sidene. Ta en realitetssjekk av behovene og ønskene som ligger bak prosjektet. Deretter klargjør behovet, for eksempel å få det varmere om vinteren eller gjøre det triveligere i kjelleren. Da kan du liste opp relevante, mulige tiltak, og prioritere innenfor disse.

Dette kan også gjøre det lettere å få gode råd fra eksperter. Hvis du for eksempel sier at du vil bytte vinduene, så gjør dem akkurat det. Hvis du derimot forklarer at du vil ha mindre trekk i boligen, får du kanskje også hjelp til å se på andre tiltak, som etterisolering, og vurdere disse opp mot hverandre. Samtidig blir det enklere å identifisere hva du ønsker å oppnå.

Budsjett

Mange har gått i klassiske oppussingsfeller – verstingen er kanskje når prosjekter står uferdig fordi det ikke er penger igjen til å fullføre før boligen legges ut for salg. Oppussing blir ofte dyrere enn vi tror, derfor lurt å sette av mer enn du faktisk trenger. Uheldig å begynne på mange prosjekter samtidig og ikke bli ferdig med noen av dem på grunn av optimistisk budsjettering.

Å bo i oppussingsprosjekt kan tære på både økonomien og humøret. En ting er at ting tar tid, men hvis du plutselig ikke skulle fått fullført badet, eller har revet ut vinduene uten å ha penger til å sette inn nye, vil det nok være lite populært. Anbefaler derfor en realistisk tilnærming til oppussingen.

Lag en plan og et budsjett for hvert prosjekt


Et godt råd er å ta med seg en festbrems når du skal handle. Ta gjerne med far eller svigerfar! Hvis du kjenner en som ofte sier «se på de fine stolene», bør du ikke ta med denne personen. Ta med en du vet vil stille kritiske spørsmål. 

Ta vare på kvitteringene. I løpet av et oppussingsprosjekt vil du mest sannsynlig kjøpe noe du ikke får bruk for. Med kvitteringen kan du levere det tilbake og få pengene igjen. I tillegg er det god dokumentasjon til bruk for neste kjøper av boligen.

Bruk eksperter

Sørg for å hente inn fagfolk til alt arbeid med vann, elektrisitet og spørsmål om konstruksjon. Ikke riv en vegg eller lag hull til et vindu uten å vite om det er bæring eller ikke i veggen.  

Sjekk pris flere steder

Legg ut det du ønsker å få gjort der hvor flere kan gi deg tilbud på samme jobben. Vær bevisst på at det ikke alltid den billigste som er best. Viktig å få gjort jobben til en god pris og med kvalitet i arbeidet. Det kan bli dyrt på lengere sikt om du prøver å spare noen penger i dag.

- Ikke betal hele jobben på forskudd. Betal gjerne litt underveis, så får du det du ønsker og forventer av en slik leveranse. Husk at hvis du bruker en profesjonell aktør, trenger de ikke penger på forskudd til å kjøpe inn utstyr. Når du har bilen på verkstedet, betaler du regningen når du henter den – ferdig reparert, sier Bjørn H. Nygaard.

Mangler du litt penger til prosjektet?

Et lån uten sikkerhet kan være løsningen dersom det dukker opp uvenede utgifter eller du rett og slett har vært litt optimistisk i budsjetteringen. Lån uten sikkerhet betyr at du ikke behøver å ta pant i bolig eller annen fast eiendom. Se hva det kan koste per måned.