VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Oppgrader til smarthus

Kom i gang med enkle grep

I et smarthus lar du teknologien håndtere oppgaver i boligen, helt eller delvis. Via smarttelefonen kan du for eksempel styre lys og varme, sjekke hva du har i kjøleskapet, fjernstyre døren når du ikke er hjemme, gjøre bruken av underholdning smidigere eller optimalisere energiforbruket i boligen. Det er nesten bare fantasien som setter grenser.


Hva er smarthus?

Gjennom Future Living-programmet gjør Prognosesenteret undersøkelser som gir løpende og oppdatert innsikt i boligmarkedet og norske boligkjøperes preferanser. I 2019 tok de for seg 5 hovedtemaer, hvorav ett av disse var smarthus. For å forklare oss hva dette er, har vi snakket med senior markedsanalytiker og produktsjef i Prognosesenteret, Andreas Brand.

I et smarthus er det installert teknologi for styring av forskjellige prosesser og oppgaver.  Sikkerhet, komfort, mindre energibruk og en enklere hverdag er målet. Dersom du har strøm og Internett, har du det som trengs for å komme i gang med smarthus. Du trenger ikke å oppgradere det elektriske anlegget, og du kan få installert smarthus på noen timer.
   –   I undersøkelsen kommer det frem at 6 av 10 kjenner til begrepet "smarthus", og nesten en femtedel av disse har teknologiske løsninger som gjør at de vil kalle sin neste bolig et Smarthus, forteller Andreas Brand.

Senior markedsanalytiker og produktsjef i Prognosesenteret


Andreas Brand, senior markedsanalytiker / produktsjef i Prognosesenteret.

 

Kjennskap til og utbredelse av smarthus

Prognosesenteret ©

Smarte funksjoner

I dag finnes det mange smarthus-løsninger, som styring av lys, varme, solskjerming i vindu, lyd og TV, en stemmestyrt dings som svarer på spørsmål og hjelper til med mye annet, nøkkelfri dørlås, overvåkningskamera, vannlekkasjesensor samt brann- og innbruddsalarm. – I undersøkelsen kom følgende frem som årsak for å investere i smarthus-teknologi, forteller Andreas Brand.

Prognosesenteret ©

Hvordan spare penger?

Du kan spare strøm og penger dersom du eksempelvis setter på en innstilling som skrur ned temperaturen på natta og når alle er ute av huset. Slå av Stand by-strømmen til apparater automatisk

Smarte forlengerkabler/«padder» til stikkontakter forvandler vanlige apparater til smarte enheter. Disse kan få fås i ulike varianter – typisk med 4 strømuttak og 2 USB-porter. Gjennom en app kan du stille inn tidsuret og styre tilkoblede enheter med stemmen. På denne måten kan du spare energi og penger, ved at eksempelvis TV-en og stereoanlegget slås helt av – ikke står i Stand by-modus – klokken 3 på natta. Stand by-strømmen står ofte for 5–10 % av strømforbruket i et hjem.


Smarte persienner

Når du ikke er hjemme på kalde dager, vil de smarte persienne åpne seg hvis de oppdager sollys – noe som vil bidra til å varme opp hjemmet ditt. Persiennene fungerer også i motsatt retning, når det er sommer og for mye sollys gjør hjemmet varmt, lukkes persiennene automatisk. Slik kan du spare energi og penger, ved at du minsker behovet for å varme opp boligen eller kjøle den ned.


Bevegelses- og lyssensor

Denne sensoren slår på lyset når den oppdager bevegelse i et rom, og slår av lyset dersom den ikke oppdager bevegelse, for eksempel på badet. Du kan også seriekoble flere rom sammen i en app – eksempelvis når du kommer hjem vil lysene i vindfanget, gangen og kjøkkenet slå seg på samtidig. Lyssensoren kan innstilles slik at den ikke slår på lyset dersom det er tilstrekkelig med dagslys. I tillegg kan du velge ulike oppsett for dag- og kveldstid.

Skal du bygge nytt hus?

Dersom du skal bygge nytt hus er det smart å tegne en skisse hvor alle dine smarthus-ønsker er inkludert – inne og ute. På denne måten er du godt forberedt i møte med arkitekten, byggmesteren og så videre.
Tenk nøye igjennom alt du vil ha på plass av smarte løsninger før du begynner byggeprosessen. For eksempel har du kanskje ikke elbil i dag, men sjansen er stor for at du kommer til å eie en i fremtiden, derfor er det lurt å tilrettelegge for ladestasjon.
 
   –   Betalingsviljen er høyest når det gjelder løsninger for inneklima og innbrudds- og brannsikkerhet. Disse løsningene er også de som flest forventer at skal være inkludert ved kjøp av ny bolig. En tredjedel kunne tenkt seg å betale mer for en bolig hvis den var utstyrt med smarthus-teknologi, avslutter Andreas Brand.
Det forventes at det kommer enda flere oppkoblingsmuligheter etter hvert som 5G-nettet rulles ut.
 
Mangler du litt penger til smarthus-løsningene som kunne gjort hverdagen enklere for deg? Et lån gir deg fleksibilitet og kan hjelpe deg med å få realisert planene, slik at du kan få nytte av dem.