VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Hvordan fungerer forbrukslån i Norge?

I Norge er ikke forbrukslån veldig ulikt andre typer lån du kan få i banken. Den største forskjellen er at et forbrukslån er et lån bankene kan gi deg uten at du trenger å stille med noen sikkerhet. Det betyr at banken ikke kan sette pant i en formuesgjenstand, som for eksempel en bolig eller hytte for å sikre seg eventuelle tap der kunden har misligholdt lånet. Dette gjør det lettere for de kundene som ikke har noe å stille med for å få lån,  men på den andre siden er det mer usikkert for banken å innvilge et lån. 

For at banken skal kunne ta igjen for de kundene som har lån som ikke er tilbakebetalt til rett tid, har forbrukslån en høyere rente enn andre typer lån der man stiller med sikkerhet.

 

Hvordan får man forbrukslån i Norge?

Ved alle lån skal den det innvilges lån til bli nøye vurdert etter hvilken betalingsevne han eller hun har, og ved et forbrukslån er det også slik renten blir satt. Når en kunde blir vurdert mot et forbrukslån der man ikke har noen sikkerhet, kan det være at noen banker vurderer kundens betalingsevne ekstra nøye hvis de for eksempel har en del kunder som ikke betjener lånet slik de skal. I tillegg til å sette inntekt opp mot total gjeld, som ifølge Finanstilsynet ikke skal være mer enn fem ganger brutto årsinntekt, kan også eventuelle andre faktorer vitne om hvor betalingsdyktig kunden er.

For kundens del er ikke forbrukslån nødvendigvis mer risikabelt enn et boliglån, bortsett fra at renten er høyere. Det betyr at et forbrukslån blir på sikt mye dyrere enn et boliglån når du velger å tilbakebetale over en lenger periode. Derfor gjelder det å ta noen forhåndsregler om du vurderer dette, som for eksempel å bare låne kortsiktig når en låner. 

Andre forutsetninger kan være det å tenke på at å ta opp et forbrukslån, eller lån, kredittkort eller smålån, forutsetter at du har kontroll på økonomien, og at du har en betalingsplan som fungerer for deg, din inntekt og ditt budsjett. Du bør passe på at du har disiplin nok til å betjene lånet i alle mulige situasjoner. Også gjelder det å ikke låne mer enn du behøver. Uansett om det kan være befriende med ekstra penger på konto, er det lurt å huske på at det er lånte penger som du skal betale tilbake på et tidspunkt. Derfor bør din lånesum være lik den summen du har behov for. Det vil si at du bør ikke la deg bli fristet til å låne ekstra hvis det ikke er nødvendig. 

 

Hva låner folk flest i Norge til?

Når en har behov for refinansiering: Har du mistet litt oversikt over gjelden din fordi du har gjeld hos mange ulike banker, kan det lønne seg å ta opp et refinansieringslån. Det vil si at du får samlet alt på en faktura som vil gi deg bedre oversikt og en bedre effektiv rente. Den effektive renten blir påvirket av mange forskjellige gebyrer som for eksempel termingebyrer. Har du alt samlet i et lån, vil du derimot kun få de gebyrene som dette lånet har. Dermed vil du på sikt kunne spare penger. 

Nordmenn er kongene av oppussing, og når boligen din trenger en oppussing, eller når du trenger å pusse opp før du skal selge. En runde med oppussing kan øke verdien på boligen, og dermed kan du få igjen det du låner når du selger.

For å gjøre drømmer til virkelighet: Det kan være en ferie, et bryllup, drømmesofaen eller TVen du alltid har ønsket deg. Noen ganger vil vi at ting skal skje litt fortere enn hvor lang tid det tar å spare opp til dette, og dermed kan et forbrukslån gi deg finansieringshjelp, slik at du kan betale på etterskudd.

Når uhellet er ute: Livet er uforutsigbart, og noen ganger kan man ha behov for litt ekstra økonomisk støtte. Det kan være et samlivsbrudd eller skilsmisse hvor lønn og økonomi ikke strekker til, eller at bilen må repareres, at vaskemaskinen har gått i stykker,  eller andre uforutsette hendelser. 

Vurderer du å ta opp et forbrukslån, men har flere spørsmål, kan du ta en titt på Ikano Lånet, hvor du også finner en Lånekalkulator, og spørsmål og svar. 
 

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Nominell rente fra 7,9 % – 15,9 %, basert på individuell kredittvurdering.
Priseksempel refinansiering:  115 000 kr over 7 år til effektiv rente 14,88 % = kostnad: 65 781 kr, totalt: 180 781 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 15 år. 
Priseksempel forbrukslån: 65 000 kr over 5 år til effektiv rente 14,94 % = kostnad: 25 755 kr, totalt: 90 755 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 5 år.