VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Hva er serielån og annuitetslån?

Skal du gjøre et større innkjøp og vurderer å ta opp et lån? De aller fleste kommer til et punkt i livet hvor behovet for kapital melder seg, og man må gå i banken og låne penger. Hvis det er første gang du skal ta opp et lån, syns du kanskje det er forvirrende å forholde seg til alle bankens ord og uttrykk. Hva er rentekostnad? Hva er terminbeløp? Og hva er forskjellen på serielån og annuitetslån? Her gir vi deg en innføring i hva du bør vite når du skal ta opp lån.

Hva er et lån?

Å ta opp et lån betyr at noen stiller kapital (penger) eller annen formuesgjenstand til disposisjon, mens du påtar deg en forpliktelse til å levere eller betale tilbake lånet i henhold til avtalevilkårene som er inngått. Det finnes en rekke forskjellige benevnelser på lån avhengig av hva som er formålet med lånet. Noen av disse er:
  • Forbrukslån
  • Boliglån
  • Billån
Dersom du er ute etter et forbrukslån, kan du lese mer om det her. 

Når du tar opp et lån forplikter du deg også til å betale for lånet. Kostnaden på et lån kalles renter. Rentene tjenes inn av den som er utlåner, og oppgis vanligvis som prosent per år av lånebeløpet. Nedbetalingen av et lån skjer i form av terminbeløp, som består av en andel renter (kostnad) og en andel avdrag (det du betaler tilbake på selve lånet). 

Her kan du lese mer om renter på lån.

 

Hva er serielån og annuitetslån?

Når vi snakker om forskjellige lånetyper er det ikke så viktig hva lånet kalles, som hvordan det skal betales tilbake. I samarbeid med banken kommer dere fram til en nedbetalingsplan som passer for begge parter. Som låntaker kan du få valget mellom et serielån og annuitetslån. Hva du velger har betydning for renter og avdrag i hvert terminbeløp, og hvor mye lånet kommer til å koste deg totalt. 

Et serielån har variable terminbeløp. Beløpet på avdragene holder seg konstant, mens rentebeløpet blir stadig mindre etter som gjelden synker. Dermed vil også det totale terminbeløpet være synkende gjennom lånets løpetid. 

Et annuitetslån har faste terminbeløp hver måned, men andelen renter og avdrag varierer. Etter hvert som lånet nedbetales vil andelen renter bli mindre, mens andelen avdrag blir større. Terminbeløpet holder seg konstant helt til lånet er nedbetalt.

 

Hva er det billigste alternativet?

Om du bør velge serielån eller annuitetslån, er en individuell beslutning du tar i samarbeid med utlåner. Det er andelen renter som bestemmer hvor mye lånet kommer til å koste deg totalt, og derfor lønner det seg å ha kortest mulig nedbetalingstid. Dette er ikke alltid en realistisk løsning. Husk at terminbeløpene må være av en slik størrelse at du klarer å håndtere dem hver måned, i tillegg til å betale for mat, strømregning, forsikring og andre utgifter du måtte ha. Det er din personlige økonomi og fremtidige økonomi som avgjør om serielån eller annuitetslån er det billigste alternativet. 

Når du søker om lån gjør banken en vurdering av deg basert på blant annet: 

  • Alder
  • Betalingsanmerkninger
  • Fast årsinntekt
  • Formue
  • Gjeld
På bakgrunn av denne informasjonen vil du motta et tilbud fra banken. Det er gratis å søke, og tilbudet er uforpliktende slik at du kan søke hos flere banker.

 

Hva hvis jeg ikke kan betale terminbeløpene?

Å ta opp et lån forutsetter at du har kontroll på økonomien. Uansett hvor god kontroll du har, kan det oppstå situasjoner der din private økonomi endrer seg på en slik måte at du ikke klarer å håndtere nedbetalingen lenger. Dette kan for eksempel skje ved samlivsbrudd eller kritisk sykdom i familien. Før du tar opp et lån, anbefaler vi at du setter deg godt inn i hva som vil skje dersom du ikka kan betale tilbake. Dette gjelder både for serielån og annuitetslån. 

Hos Ikano Bank oppfordrer vi deg til å ta kontakt så raskt som mulig, dersom du ikke klarer å håndtere nedbetalingen. Sammen finner vi en løsning tilpasset din situasjon.
 

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Nominell rente fra 7,9 % – 15,9 %, basert på individuell kredittvurdering. Lånebeløp fra 25 000 til 400 000. Løpetid for forbrukslån er fra 1 til 5 år.
180 000 kr o/5 år, nominell rente 8,9 %, effektiv rente 10,12 %, kostnad 47 785 kr, totalt 227 785 kr.
For å søke om lån må du være over 25 år, ha fast årsinntekt på 200 000 kroner, ha bodd i Norge i 3 år og ikke ha betalingsanmerkninger.