VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Hva er finansiering?

Når vi snakker om finansiering, snakker vi som oftest om det å skaffe eller gi kapital til et bestemt formål. For noen kan det være snakk om bil, bryllup eller drømmeferien, og for andre kan det være det å finansiere en nyetablert bedrift. Og i noen tilfeller kan det også være snakk om det å refinansiere flere kredittkort, smålån eller boliglån. I denne artikkelen skal vi ta for oss det å finansiere ved hjelp av et forbrukslån og hva dette innebærer.

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Nominell rente fra 7,9 % – 15,9 %, basert på individuell kredittvurdering.
Priseksempel refinansiering:  115 000 kr over 7 år til effektiv rente 14,88 % = kostnad: 65 781 kr, totalt: 180 781 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 15 år. 
Priseksempel forbrukslån: 65 000 kr over 5 år til effektiv rente 14,94 % = kostnad: 25 755 kr, totalt: 90 755 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 5 år.

Forbrukslån

Trenger du økonomisk støtte og finansiering i form av lån, men er usikker på hvordan det fungerer? Uansett hva det er du skal finansiere, vil det for de aller fleste komme perioder i livet der en har bruk for litt ekstra støtte. Og for mange er et lån i banken den eneste måten de kan skaffe seg denne kapitalen på. Er dette tilfelle for deg, bør du sette deg grundig i hva et forbrukslån betyr og hvordan det fungerer. 
Laptop med dame hender

Hva er forbrukslån?

Forbrukslån er lån man får i banken, som regel uten å måtte stille med sikkerhet. Det vil si at du som kunde ikke behøver å stille med sikkerhet i eiendom eller eiendeler. Selv om dette kan høres befriende ut for noen at banken ikke har krav på noe du allerede eier, er det også en liten ulempe ved dette, og det er det at disse lånene ofte er litt dyrere. Uten noen form for sikkerhet har nemlig ikke banken noe de kan kreve i de tilfellene lånet skulle bli misligholdt. Dette innebærer stor risiko for långiveren eller banken, og for å unngå å tape på dette, blir banken nødt til å kreve en høyere rente på forbrukslånet de kan tilby. 

Kort oppsummert:

  • Forbrukslån er et lån uten sikkerhet
  • Ikke behov for sikkerhet i eiendom
  • Ofte mer kostbart enn boliglån grunnet mangel på sikkerhet

Hvordan regner man ut renten?

Person går igjennom økonomien med  lupe
Renten blir satt etter både marked og kundens betalingsevne. Det vil si at der en kunde ikke kan vise til en veldig sikker betalingshistorikk, høy gjeld og eventuelt en lav inntekt, vil banken ofte kvalifiseres som en høy-risiko-kunde. Det betyr at sannsynligheten for at kunden tilbakebetaler for eksempel ved forfall eller i det hele tatt, er ikke like høy som ved en kunde som kan bevise det motsatte. Derfor blir banken nødt til å kreve en høyere rente som en form for sikkerhet.
Vi snakker ofte om to typer renter når vi snakker om forbrukslån. Det er den nominelle og den effektive renten. Forskjellen på disse to er at den nominelle renten er det som kalles for grunnrenten. Den effektive renten er denne renten pluss alle kostnader. Den kan også være påvirket av hvor lang en nedbetalingsperiode skal være samt kundens kredittvurdering. Det er med andre ord denne du skal se etter når du skal finne ut av hvor mye lånet kommer til å koste deg. Denne inneholder gebyrer som etableringsgebyr og termingebyr og eventuelle andre kostnader. 

Når du skal søke om lån til finansiering, bør du derfor forhøre deg med banken om den effektive renten, og i tillegg sette opp et regnestykke for å se hva det kommer til å koste deg i lengden.

Refinansiering

Nå som vi har sett på hva de forskjellige rentene er, kan vi ta en titt på det som heter refinansiering. Har du mange ulike kredittkort og smålån, taper du mest sannsynlig en del på å betale på skyhøye renter og gebyrer. Ved å samle alt under ett lån, vil banken få mulighet til å tilby deg en rente og eventuelle faste gebyrer. Sammen kan dere se på en nedbetalingsplan som fungerer for deg, i tillegg til å regne på hvor mye du egentlig taper på å ikke allerede ha alt samlet under ett. Tar du frem penn og papir og setter opp et lite regnestykke, vil du nok bli overrasket over sluttsummen. Mange er nemlig ikke klar over hvor mye de egentlig taper på å ha mange ulike små kredittlån. 
Kvinne skaffer seg oversikt over egen økonomi

Ønsker du hjelp til finansiering?

Vi i Ikano Bank er behjelpelig med lån til hva enn det skulle være. Vi tilbyr lån inntil 400 000 kroner med en rente som begynner på 7,90%. Både våre fornøyde kunder og ulike tester gjort av mediene har bevist gang på gang at vi er en seriøst bank som forstår våre kunders behov.