VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Tilbake

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Tilbake

Hva er kredittkort?

Et kredittkort er et fysisk kort med en bestemt kredittramme. Kreditt vil si en ”økonomisk tillit” som gjør at du kan få lån eller kjøpe varer straks, uten å måtte betale for det med en gang. Hva du kan få innenfor denne rammen, vurderes individuelt, på samme måte som et vanlig forbrukslån. De fleste kredittkort har en gebyrfri periode på 40-60 dager, noe som kan gi forbrukeren en økonomisk frihet i en viss periode.

 

Hva er fordelene med kredittkort?


Fordelene kan være mange. Bruker man kredittkortet smart, kan man spare ved å benytte seg av en rekke ulike fordelsprogrammer som de forskjellige kredittkortene kan tilby. Eksempler kan være rabatter i favorittbutikkene dine, bonuspoeng, eller rabatt på bensinstasjoner. I tillegg kan det være en økonomisk frihet i en liten periode der månedens lønning ikke strekker til. På grunn av den gebyrfrie perioden, kan du rekke å betale ned den brukte kreditten innen neste lønn – Så lenge du bruker kortet forsvarlig. 

De fleste kredittkort kommer også med en reiseforsikring og andre typer forsikringer. Ofte er kravet at deler av reisen må ha vært betalt med kortet for at forsikringen skal gjelde.

I tillegg til de ulike fordelene, er det også tryggere å handle på nett og i utlandet med et kredittkort. Skulle kortet bli svindlet, vil det inneholde en svindelgaranti. Hos noen er det en liten egenandel hvis uhellet er ute. Det er likevel billigere enn å miste alt en eier og har på en vanlig brukskonto.
 

Hva er ulempene ved å bruke et kredittkort?


Ulempene med kredittkort kan være den høye renten det ofte kommer med. Det er riktig nok ingen etableringsgebyrer, og ofte er det heller ingen årsgebyrer, men fordi kortet er regnet som et kortvarig lån, er også den nominelle renten mye høyere enn ved et vanlig forbrukslån. Dermed kan den udisiplinerte gå på en smell ved å utsette regninger som helst skulle ha vært betalt allerede forrige måned. På denne måten vokser kredittkortgjelden i et raskt, og for noen, ukontrollert tempo. 

Her rådes det at man tar kontakt med banken idet man ser at det blir umulig å betale regningen.  Husk på at kreditt betyr ”økonomisk tillit”. Ordet ”tillit” er veldig viktig i denne sammenhengen. Så lenge du viser banken tillit og ærlighet, vil det som regel være en god løsning hvis et tilbakebetalingsproblem skulle oppstå. 


Smart bruk av kredittkort:

  • Tenk budsjett. Tenk nøye gjennom hvert kjøp. Et kredittkort er ikke designet for misbruk, men for forsvarlig bruk, og husk på at pengene er lånte penger som må tilbakebetales. Husk på at renten er høyere med et kredittkort enn ved andre lån, noe som kan gjøre det dyrere i lengden.
  • Betal tilbake før den gebyrfrie perioden er omme. På denne måten vil lånet være ”gratis”. 
  • Shop der du får rabatt. En rekke kredittkort kommer med fordelsprogrammer. For at kortet skal lønne seg på best mulig måte, gjelder det å ta i bruk disse rabattene.Kjøp reiser på kredittkortet for å få med reiseforsikring. Da har du en ting mindre å tenke på ved avreise.
  • Bruk kortet med fornuft. Det kan lønne seg å bruke det om du skal handle i utlandet eller på nett. Men bruk fornuften. Virker nettsiden eller butikken useriøs, kan det være klokt å la være. Dobbeltsjekk med andre forbrukere om du er i tvil.

     

Hvem kan få kredittkort?

På samme måte som ved innvilgelse av forbrukslån, settes det visse krav for at en kunde skal få innvilget en søknad om kredittkort. Her ser man på alder og forholdet mellom inntekt og den totale gjelden, i tillegg til andre risikofaktorer som kan si noe om kundens betalingsevne. Har man for eksempel betalingsanmerkninger, er sannsynligheten stor for at man får avslag på søknaden. 

Grunnen til at det settes strenge krav til forbrukslån og kredittkort, er fordi begge lånene er lån uten sikkerhet. Det vil si at banken ikke har noe sted å hente sikkerhet fra hvis lånet blir misligholdt. Lån med sikkerhet betyr at man setter pant i annen verdifull eiendom eller formue for å få innvilget lån, slik at banken da har en garanti for at lånet blir nedbetalt. Dermed kan de også tilby en lavere rente.

 

Skal du søke om kredittkort?

Har du bestemt deg for at kredittkort er noe for deg, gjør du det lurt i å gjøre litt research før du signerer en innvilget søknad. Eller før du søker idet hele tatt! Finn ut av hva det vil koste deg hvis du ikke betaler tilbake den fulle summen av brukt kreditt med en gang, og hvor lang gebyrfri periode du har.  Lykke til!