23 april 2023

Husk dette når du kjøper bruktbil

Viktige ting å tenke på når du kjøper bruktbil

På tide å kjøpe bil? Uansett om du skal ha bilen til hverdagskjøring eller kun bruke den til ferier og helger, er bilkjøp stort og kan føles litt overveldende. Vi gir deg råd om hva du bør vurdere når du skal kjøpe bil, forklare hvordan du kan finne en bruktbil som har lav klimapåvirkning og hvordan du kan beregne et eventuelt billån.

Lavere pris

Å kjøpe en ny bil har mange fordeler og kjøpet er godt organisert, noe som gir deg trygghet. Det finnes ofte en del valg for å tilpasse bilen slik du ønsker. Men prisen er også deretter. En bruktbil har som regel lavere innkjøpspris - fordi den er brukt.

Lavere klimaavtrykk

Miljøaspektet og livssyklusutslippene til biler er mye diskutert. Ifølge Motor.no finnes det ingen miljøvennlige biler, men noen er bedre enn andre. Det kan være lurt å se etter en bruktbil som ikke er mer enn tre år gammel og har kjørt maks 6 000 mil. Hvis du vurderer en elbil, betales klimagjelden til industrien tilbake etter ca 1,5 til 2 år. Og ifølge samme kilde slipper en gjennomsnittlig elbil i Europa i gjennomsnitt ut halvparten så mye karbondioksid i løpet av de første 15 000 milene som en gjennomsnittlig fossildrevet bil. Så – en brukt elbil for de som vil kjøre så grønt som mulig? Bare vær obs på at brukte elbiler sannsynligvis ikke har de samme effektive batteriene som nyere elbiler.

Sjekkliste

Bruktbil kan kjøpes både gjennom privatpersoner og bilforhandlere. Å kjøpe bruktbil fra en privatperson kan føles mindre organisert sammenlignet med å gå til en bilforhandler. Derfor har vi laget en liste med tips som er verdt å vurdere om du skal kjøpe bruktbil. Det er mange forskjellige ting å ta hensyn til når du skal kjøpe bil, men huker du av for alle tipsene på listen har du kommet et godt stykke på vei mot en tryggere handel.

  • Se etter rust
  • Prøv alltid bilen skikkelig for å kjenne på girkassen, bremsene, AC og annet utstyr. Bilen bør prøvekjøres i minst 30 minutter. Lytt etter merkelige lyder fra girkasse, motor og bremser.
  • Sjekk mønsterdybden på dekkene som er inkludert i kjøpet. Etter loven skal sommerdekk ha en mønsterdybde på minimum 1,6 mm og vinterdekk minimum 3 mmpå dekk til biler under 3500 kg. NAF anbefaler for øvrig minimum 3 mm på sommerdekk og minimum 4 mm på vinterdekk. Dersom dekkene ikke er innenfor godkjent mønsterdybde, men du fortsatt vil ha bilen, må du iberegne kostnadene som følger med nye dekk.
  • Påse at selgeren faktisk eier kjøretøyet. Det kan du gjøre med Statens Vegvenens SMS-tjeneste eller ved å logge deg inn på Din side. Sjekk også ID-en til selger slik at personen er den som hen utgir seg for å være.
  • Sjekk at bilen er fri for heftelser før du skriver under. Du kan sjekke om det er heftelser registrert på bilen på Brønnøysundregistrene.
  • Kontroller at serviceboken er riktig fylt ut og at den er godkjent ved inspeksjon.
  • Skriv kjøpekontrakt! Det er viktig at både kjøper og selger signerer kontrakten og at begge får et signert eksemplar. Du finner mange kontrakter til bruktbilkjøp på nett. Her er noen forslag:
    Forbrukerrådet
    Finn.no 
    NAF
  • Husk forsikring! Kjøretøyet må forsikres fra vedtaksdatoen, altså salgsmeldingen godkjennes av alle parter. Dersom du ikke har forsikring på plass innen 3 dager fra vedtaksdatoen vil du få gebyr for hver dag kjøretøyet er uforsikret.
  • Husk å sende inn salgsmelding til Statens vegvesen. Kjøper må også betale omregistreringsavgift.

Ikano Bank

Familieøkonomi


Hold søkeordene enkle.

Benytt flere ord for å begrense søket ditt.