Forbrukslån, hva er det?

Søk om Ikano Lånet

Et forbrukslån er ikke veldig forskjellig fra andre typer lån du kan få i banken. Den eneste forskjellen er at et forbrukslån er et lån bankene kan gi deg uten at du trenger å stille med noen form for sikkerhet. Det vil si at du ikke behøver å sette pant i en formuesgjenstand, som for eksempel en bolig eller hytte. 
Dette gjør det lettere for de kundene som ikke har noe å stille med for å få lån,  men på den andre siden er det mer usikkert for banken å innvilge et lån. For at banken skal kunne  ta igjen for der noen lån blir misligholdt, eller ikke tilbakebetalt til rett tid, har forbrukslån en høyere rente enn for eksempel et boliglån eller andre typer lån der man stiller med sikkerhet.

Som med alle lån, skal den det innvilges lån til bli nøye vurdert etter hvilken betalingsevne han/hun har, og det er også slik renten blir satt. Når en kunde blir vurdert mot et forbrukslån der man ikke har noen sikkerhet, kan det være at noen banker vurderer kundens betalingsevne ekstra nøye. Det vil si at man setter inntekt opp mot total gjeld  (som forøvrig ikke skal være mer enn fem ganger brutto årsinntekt), og eventuelle andre faktorer som kan ha noe å si for hvor betalingsdyktig kunden er.Er det risikabelt å ta opp et forbrukslån?

Både ja og nei. Egentlig er det ikke nødvendigvis mer risikabelt enn et boliglån, bortsett fra at renten er høyere. Det betyr at et forbrukslån blir på sikt mye dyrere enn et boliglån når du velger å tilbakebetale over en lenger periode. Derfor gjelder det å ta noen forhåndsregler om du vurderer dette. 

Å ta opp et forbrukslån, eller lån, kredittkort eller smålån, forutsetter at du har kontroll på økonomien, og at du har en betalingsplan som fungerer for deg, din inntekt og ditt budsjett. Du bør være sikker på at du har evne og disiplin nok til å betjene et lån, og uansett om det kan være befriende med ekstra penger på konto, er det lurt å huske på at det er lånte penger som du skal betale tilbake på et tidspunkt. Derfor bør din lånesum være lik den summen du har behov for. Det vil si at du bør ikke la deg bli fristet til å låne ”litt ekstra” hvis det ikke er nødvendig.

 

Når kan det være en god idé å ta opp et forbrukslån?

Hvis du har behov for refinansiering: Har du mistet litt oversikt over gjelden din fordi du har gjeld hos mange ulike banker, kan det lønne seg å ta opp et refinansieringslån. Det vil si at du får samlet alt på en faktura som vil gi deg bedre oversikt og en bedre effektiv rente. Den effektive renten blir påvirket av mange forskjellige gebyrer som for eksempel termingebyrer. Har du alt samlet i et lån, vil du derimot kun få de gebyrene som dette lånet har. Dermed vil du på sikt kunne spare penger. 

Når boligen din trenger en oppussing, eller når du trenger å pusse opp før du skal selge. En runde med oppussing kan øke verdien på boligen, og dermed kan du få igjen det du låner når du selger.

Når uhellet er ute eller når noe uforutsett skjer. Livet er uforutsigbart, og noen ganger kan man ha behov for litt ekstra økonomisk støtte. Det kan være et samlivsbrudd eller skilsmisse hvor lønn og økonomi ikke strekker til, eller at bilen må repareres, at vaskemaskinen har gått i stykker,  eller andre uforutsette hendelser. 

For å gjøre drømmer til virkelighet: Det kan være en ferie, et bryllup, drømmesofaen eller TV'en du alltid har ønsket deg. Av og til ønsker vi at ting skal skje litt fortere enn hvor lang tid det tar å spare opp til dette, og dermed kan et forbrukslån gi deg finansieringshjelp, slik at du kan betale på etterskudd.

Vurderer du å ta opp et forbrukslån, men har flere spørsmål, kan du ta en titt på Ikano Lånet, hvor du også finner en Lånekalkulator, og spørsmål og svar. 
 

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Mitt lån

180 000 kr o/5 år, effektiv rente 10,12 %, kostnad 47 785 kr, totalt 227 785 kr.
For å søke om lån må du være over 25 år, ha fast årsinntekt på 200 000 kroner, ha bodd i Norge i 3 år og ikke ha betalingsanmerkninger.

Hold søkeordene enkle.

Benytt flere ord for å begrense søket ditt.