Forbrukslån eller kredittkort?

Søk om Ikano Lånet

Om du bør søke om et kredittkort eller et forbrukslån avhenger av hva du behøver penger til, og når du har muligheten til å tilbakebetale. Det kan derfor være smart å sette seg inn i hva forskjellen på et forbrukslån og et kredittkort er for å finne ut av hva som passer best for deg. 

Hva er et kredittkort?

I motsetning til et forbrukslån, kan man se på et kredittkort som et kortsiktig lån som kommer med en ”rentefri” periode på 40-50 dager. Det vil si at du rekker å få lønn innen renten begynner å løpe, slik at hvis du har behov for å låne en liten sum en måned lønnen ikke strekker til, vil du ha nok tid til å tilbakebetale før renten begynner å løpe, eller før kreditten begynner å koste. Dette betyr også at det å ha tilgang på kreditten, altså den som ikke har blitt brukt, ikke koster noe annet enn eventuelle gebyrer som følger med kortet. Ved et lån derimot vil du få månedlige krav på tilbakebetaling på hele lånet. 

Kredittkort kommer også med en rente uavhengig av kundens betalingsevne, og er derfor ofte en del høyere enn ved et forbrukslån. 

Det å ”eie” et kredittkort kommer med en rekke fordelsprogram og andre fordeler:

Mange kort kommer for eksempel med en reiseforsikring, og som oftest er kravet at deler av reisen må ha vært betalt med kortet for at forsikringen skal gjelde.

Fordelsprogram som ofte følger med kan være rabatter i matbutikker, på bensinstasjoner, og andre butikker og bransjer, Trumfbonus og andre bonusprogram.

Andre fordeler er at det er tryggere å handle på nett og i utlandet med et kredittkort. Skulle kortet bli svindlet, vil det inneholde en svindelgaranti. Hos noen er det en liten egenandel hvis uhellet er ute. Det er allikevel billigere enn å miste alt en eier og har på en vanlig brukskonto. 

Hva er et forbrukslån?

Forbrukslån er som oftest et lån du får uten å måtte stille med det bankene vil kalle for sikkerhet. Det vil si at du ikke trenger å sette pant i bolig eller andre formuesgjenstander, noe som gjør det mer risikabelt for bankene å låne deg penger. Dermed blir renten høyere på et forbrukslån enn det den for eksempel er når du skal søke boliglån. På denne måten vil bankene kunne ta igjen for det de risikerer i det tilfellet lånet skulle bli misligholdt. 

Renten på et forbrukslån blir satt etter hvilken betalingsevne kunden har. Det vil si at man setter inntekt opp mot total gjeld, og eventuelle andre faktorer som kan vitne om hvor betalingsdyktig kunden er. 

Fordelen med et forbrukslån er at du har muligheten til å låne et høyere beløp til en lavere rente og du kan tilbakebetale over en lengre periode. 

 

Når bør du søke om et forbrukslån eller kredittkort?

Du bør søke om et forbrukslån når du trenger et fullstendig og bestemt beløp som du behøver en lenger nedbetalingsperiode på, som for eksempel ved oppussing eller når du skal arrangere et bryllup eller en stor ferie, eller andre situasjoner i livet der det kan lønne seg å låne. 

Trenger du derimot ikke låne så mye og har mulighet til å bruke kort tid på å tilbakebetale er kredittkort noe for deg. Her vil du alltid ha tilgang til den ubenyttede kreditten, og bortsett fra eventuelle gebyrer, er dette kostnadsfritt så lenge du holder deg innenfor betalingsperioden. I tillegg kan du som nevnt få mange unike fordeler og rabatter ved å bruke kortet smart. Ved å sette deg inn i hva de ulike kredittkortene kan tilby, vil du kunne finne et kredittkort tilegnet deg og dine behov.
 

Hold søkeordene enkle.

Benytt flere ord for å begrense søket ditt.