Fastrente - for deg som ønsker en forutsigbar økonomi

Søk om Ikano Lånet

Dersom du skal ta opp et nytt lån, lurer du kanskje på om det vil være mest lønnsomt med en fastrente eller flytende rente på lånet. I perioder der det generelle rentenivået går opp, vil det helt klart være gunstig å inngå en avtale om fastrente. Faller rentenivået, vil en flytende rente være det billigste alternativet.

 

Fastrente - et forutsigbart lån

Å gå for et lån med fastrente kan være et godt alternativ for deg som ønsker stabile utgifter på lånet. Da vet du akkurat hvor mye du skal betale på lånet hver måneden, noe som gir deg full kontroll på privatøkonomien. Har du heller ikke råd til særlige svingninger i økonomien, vil en fastrente helt klart være det tryggeste alternativet.

Det er stort sett førstegangsetablerere som har størst lån, og derfor også større behov for å binde renten. For dem kan en fastrente gi en ekstra trygghet, men dette forutsetter også at du binder renten i lang nok tid, helst fra 5-10 år. 

En avtale om fastrente bindes som regel til en fast rentesats i 3, 5 eller 10 år. 

 

Fast eller flytende rente?

Både teori og praksis tilsier at en flytende rente over tid vil være billigere enn fastrente. Forskjellene øker også jo lengre bindingstid du har på lånet. Jo mer etablert man er i arbeidslivet og på boligmarkedet, desto større takhøyde har man for svingninger i rentemarkedet. 

Samtidig finnes det ikke noe eksakt svar på hvor stort påslag en fastrente vil gi i forhold til en flytende rente, men normalt vil den ligge på rundt 0,5 prosentpoeng på en periode over 10 år. Med en bindingstid på et år derimot vil det ikke være store prisforskjeller. 

Dersom du har rom for litt svingninger i økonomien, vil et lån med flytende rente som regel være et gunstigere alternativ. Så lenge lånet ikke overstiger den samlede årsinntekten, vil de fleste fint tåle en renteøkning på flere prosent. Her kan du lese mer om basisrenten for den flytende renten på det norske markedet

Til syvende og sist vil det være store individuelle forskjeller på hvilken rente som passer din situasjon best.Ta derfor en nøye vurdering av din økonomi, og forhør deg gjerne med banken før du bestemmer deg.

 

Velg begge deler

Når du betaler på et lån med fastrente, slipper du å bekymre deg for fremtidige renteoppganger. På den andre siden innebærer det også at du ikke får oppleve gleden av en potensiell rentenedgang. 

Men du må ikke velge enten eller. Et mulig alternativ er å binde renten på deler av lånet, mens man beholder en flytende rente på resten. Mange velger å gå for et slikt alternativ på boliglånet for eksempel. Dersom du velger å binde deg til en fastrente på halve lånet, vil du sikre deg mot de største utgiftshoppene - samtidig som du vil få en gunstig flytende rente på resten. 

En kombinasjon vil også gi deg muligheten til å betale ned ekstra på lånet i perioder der det dukker opp ekstra penger, som for eksempel et arveoppgjør eller en bonus på jobb. Denne muligheten har du ikke dersom du binder hele lånet med en fastrente. 

 

Slik søker du lån hos Ikano Bank


Hos Ikano Bank tilbyr vi lån med flytende rente. Det innebærer at våre lån følger det generelle rentenivået i Norge, i tillegg til en individuell kredittvurdering av din betalingsevne. Du kan låne opptil 400 000, med en nominell rente fra 7,9 prosent. 

For å få en oversikt over hva et lån gjennom oss vil koste deg, anbefaler vi at du tar en titt på vår lånekalkulator. Her fyller du inn ønsket lånesum og nedbetalingstid, så vil kalkulatoren regne ut alle kostnader knyttet til lånet. Husk at dette kun er et estimat. Den endelige renten bestemmes først etter vi har foretatt en kredittvurdering av deg. Lånekalkulatoren vil likevel gi deg en god pekepinn på hva du kan forvente deg - slik at du kan velge en lånesum du fint kan leve med.

Fra lånekalkulatoren kan du enkelt gå videre til vårt søknadsskjema på nett. Alle søknader behandles individuelt, og ved positivt svar vil du bli bedt om å godkjenne tilbudet med BankID - i tillegg til å laste opp nødvendige dokumenter som selvangivelse og lønnsslipp. 

Lurer du på om du skal velge fastrente eller flytende rente? Ta gjerne kontakt med en av våre kunderådgivere, enten på telefon +47 66 85 86 66 eller gjennom vårt kontaktskjema

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Mitt lån

180 000 kr o/5 år, effektiv rente 10,12 %, kostnad 47 785 kr, totalt 227 785 kr.
For å søke om lån må du være over 25 år, ha fast årsinntekt på 200 000 kroner, ha bodd i Norge i 3 år og ikke ha betalingsanmerkninger.

Hold søkeordene enkle.

Benytt flere ord for å begrense søket ditt.