Avdragsfritt lån - fordel eller ulempe

Søk om Ikano Lånet

I dag har bankene mulighet til å gi deg et avdragsfritt lån. Hensikten er å gi deg større fleksibilitet når du for eksempel skal inn på boligmarkedet, men er det egentlig lønnsomt?

 

Avdragsfrie lån - fleksibilitet i boligmarkedet

Et avdragsfritt lån er et lån hvor du kun betaler rentene på selve lånet, ikke avdragene. Særlig i takt med de stadig økende boligprisene, er avdragsfrie lån blitt et populært valg blant unge boligkjøpere som skal begi seg ut på boligmarkedet for første gang. Ettersom boliglånet ofte sliter mest på økonomien i den første tiden etter låneinngåelsen, er tanken at avdragsfrihet skal gjøre det lettere for unge etablerende å betjene lånet i et boligmarkedet med høye priser. 

Betingelsene for avdragsfritt lån ble strammet noe inn i den nye boliglånsforskriften som trådte i kraft januar 2017. De nye reglene er begrunnet med et ønske om å øke husholdningenes buffer ved et potensielt boligprisfall. I dag skal ikke et avdragsfritt lån overstige 60 prosent av boligens verdi. Tidligere lå denne grensen på 70 prosent. 

De nye reglene for boliglån inkluderer:
  • Lånet skal ikke utgjøre mer enn 85 prosent av boligens verdi på innvilgelsestidspunktet.
  • Kundens samlede lån skal ikke overstige fem ganger brutto inntekt.
  • Kunden må tåle en renteøkning på fem prosentpoeng fra det aktuelle rentenivået.
  • Det er ikke lenger avdragsfrihet på lån med over 60 prosent pant i boligen. 
Den nye forskriften er midlertidig og gjelder i første omgang frem til 30.juni 2018. 

 

Avdragsfritt lån - fordel eller ulempe?

Før man vurderer avdragsfritt lån bør man imidlertid tenke seg godt om. Avdragsfrihet er først og fremst innført for å gi større fleksibilitet boligmarkedet eller i økonomisk trange perioder. Avdragsfrie lån bør derfor være forbeholdt korte perioder av livet. Har du mulighet til å betale avdrag, vil de fleste banker anbefale deg at du gjør nettopp det.

Med et avdragsfritt lån sitter du hele tiden på en viss risiko. Dersom prisene i boligmarkedet faller, kan en høy belåning føre til at du ender opp med et større lån enn det boligen faktisk er verdt. Dersom rentene plutselig øker, vil du også ende opp med et mye dyrere lån enn det du utgangspunktet tok opp. 

 

Avdragsfrihet for å dempe en økonomisk krise?

Noen vurderer kanskje å ringe banken å be om avdragsfrihet på lånet når det dukker opp uforutsette utgifter. Kanskje ryker bilmotoren eller kjøleskapet sier takk og farvel? 

Har du ikke allerede en tilstrekkelig buffer på sparekontoen, vil det ikke være rom for å spare i flere måneder for å dekke disse utgiftene. Et avdragsfritt lån virke som løsningen for å lette det økonomiske trykket. 

Og ja, avdragsfrihet kan absolutt lette trykket. Det kan også gi deg muligheten til å beholde huset ved et eventuelt samlivsbrudd. Husk likevel at selv om du reduserer de månedlige utgiftene i en periode, vil ikke skyldnerne forsvinne. 

Dersom du vurderer å be banken om avdragsfritt lån, bør du tenke gjennom følgende:

  • Hva skal pengene brukes til? Sørg for at det er av verdi.
  • Hvor mye har du igjen på boliglånet?
  • Hvor mye gjeld kan du leve med?
Som nevnt ovenfor, har du ikke mulighet til å utsette avdragene før boliglånet er innenfor 60 prosent av lånetaksten. Dette er for din egen sikkerhet. Selv om avdragsfrie lån kan høres både smart og fristende ut, koster det som regel mer enn det ser ut til. 

 

 

Alternative lånemuligheter


Et alternativ ved uforutsette utgifter kan være et lån med gunstige renter. Hos Ikano Bank kan du låne 400 000, til en nominell rente fra 7,9 prosent. Du kan enkelt søke forbrukslån gjennom vår lånesøknad online. Du fyller bare ut hvor mye du ønsker å låne samt ønsket nedbetalingstid. Når søknaden er mottatt hos oss, vil vi foreta en kredittsjekk av deg og endelig rente og lånebeløp blir avgjort basert på en individuell vurdering. 

Dersom du mottar et tilbud om lån må du signere søknaden med BankID og laste opp nødvendig dokumentasjon. Hvis alt er i orden vil du få pengene utbetalt i løpet av et par virkedager. Det er også fullt mulig å søke med en medsøker. Det vil normalt øke sjansene dine for å få innvilget lånet. 


Trenger du et alternativ til avdragsfritt lån? Ta gjerne kontakt med oss, enten på telefon +47 66 85 86 66 eller gjennom vårt kontaktskjema

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Mitt lån

180 000 kr o/5 år, effektiv rente 10,12 %, kostnad 47 785 kr, totalt 227 785 kr.
For å søke om lån må du være over 25 år, ha fast årsinntekt på 200 000 kroner, ha bodd i Norge i 3 år og ikke ha betalingsanmerkninger.

Hold søkeordene enkle.

Benytt flere ord for å begrense søket ditt.