Alt du trenger å vite om serielån og annuitetslån

Søk om Ikano Lånet

Når vi snakker om lån, hører man ofte begrepene serielån og annuitetslån. Dette er ulike måter å strukturere nedbetalingen av gjelden på og brukes først og fremst om boliglån

Her har vi samlet noen fordeler og ulemper med både serielån og annuitetslån, slik at du kan finne det alternativet som er riktig for deg. 

 

Hva er forskjellen på serielån og annuitetslån?

Et serielån er et lån med variable terminbeløp. Beløpet på avdraget holder seg konstant, men etter hvert som du betaler ned gjelden vil rentebetalingen bli stadig mindre. Det fører også til at det totale månedsbeløpet sakte men sikkert reduseres.

På et annuitetslån vil terminbeløpet være det samme hele veien, så lenge renten ikke endrer seg. I stedet er det forholdet mellom avdrag og renter som endres, slik at etter hvert som du betaler ned på lånet vil rentebeløpet bli mindre, mens avdragene blir større. 

Med et serielån vil du betale høyere summer i starten av nedbetalingstiden. Det fører til at du betaler ned gjelden raskere, noe som gir lavere rentekostnader totalt sett i forhold til et annuitetslån. 

 

Hvilket lån skal jeg velge?

Så, hvilket lån lønner det seg å velge av serielån og annuitetslån? 

Selv om du blir kvitt gjelden raskere, er det ikke nødvendigvis slik at det vil lønne seg for deg å velge et serielån. Hvilket lån som er det beste lånet for deg avgjøres av flere faktorer. Ulempen med et serielån er at terminbeløpet er ganske høyt i starten. Dersom du for eksempel er nyetablert er det ikke sikkert du har en like fleksibel økonomi som kan dekke disse utgiftene. Dette er årsaken til at de fleste velger å gå for et annuitetslån. 

Et alternativ er å betale ekstra på annuitetslånet, slik at gjelden reduseres raskere. Har du allerede valgt et annuitetslån, er det også fullt mulig å bytte til serielån senere, mot et etableringsgebyr. 

 

Hva bør du tenke på før velger lån?

Før du velger lånetype bør du vurdere din egen økonomiske situasjon. Har du god inntekt eller er godt etablert, kan serielån være det beste alternativet. Så fremt du har råd til å betale høyere summer i starten, vil du tjene på dette i lengden. 

Dersom inntekten er mindre og økonomien trangere, vil et annuitetslån være best egnet for din livssituasjon. Da får du en forutsigbar gjeldspost å forholde deg til. Vær likevel oppmerksom på at også terminbeløpet på et annuitetslån kan endre seg underveis dersom rentenivået endres. 
Hvem kan søke om Ikano Lånet?

Hos Ikano Bank kan du låne opptil 400 000 uten sikkerhet til en nominell rente fra 7,9 prosent. For å søke lån gjennom Ikano Bank må du imidlertid oppfylle visse kriterier. Disse er til beskyttelse for både banken og deg som låntaker. 

Våre minstekrav er:
  • Du må ha fylt 25.
  • Du har ingen betalingsanmerkninger.
  • Du har minimum 200.000 kroner i fast årsinntekt.
  • Du har bodd i Norge i minimum 3 år.
Før vi kan gi deg et lånetilbud, gjør vi en kredittsjekk av deg. Denne er i henhold til Finanstilsynets retningslinjer for forbrukslån uten sikkerhet, og sikrer at du faktisk har mulighet til å betjene lånet. Du kan lese mer om disse retningslinjene her


Slik søker du om Ikano Lånet


Gjennom vårt søknadsskjema på nett kan du enkelt søke om forbrukslån hos Ikano Bank. Her fyller du ut ønsket lånebeløp og løpetid. Ved positivt svar må du godkjenne lånet med en elektronisk signering gjennom BankID og laste opp nødvendig dokumentasjon som selvangivelse og lønnsslipp. 

Endelig rente baseres på en individuell kredittvurdering av din personlige økonomi og sikkerhet. Fra du har signert søknaden tar det som regel et par virkedager så er pengene inne på konto. 

Har du spørsmål knyttet til serielån og annuitetslån? Ta gjerne kontakt med oss, enten på telefon +47 66 85 86 66 eller gjennom vårt kontaktskjema
 

Hvor mye vil du låne?

kr
år

Mitt lån

Nominell rente fra 7,9 % – 15,9 %, basert på individuell kredittvurdering.
Priseksempel refinansiering:  115 000 kr over 7 år til effektiv rente 14,88 % = kostnad: 65 781 kr, totalt: 180 781 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 15 år. 
Priseksempel forbrukslån: 65 000 kr over 5 år til effektiv rente 14,94 % = kostnad: 25 755 kr, totalt: 90 755 kr. Minimum nedbetalingstid 1 år, maksimum nedbetalingstid 5 år.

Hold søkeordene enkle.

Benytt flere ord for å begrense søket ditt.