Hvorfor bør du ha et kredittkort?

Søk om Ikano Visa

Et kredittkort er en måte du har penger tilgjengelig umiddelbart. I de tilfellene der kredittkortene er gebyrfrie, er det ofte slik at den tilgjengelige kreditten ikke koster noe før den blir tatt i bruk. Det vil si at kortet kan fungere som et nødkort i de tilfellene en uforutsett kostnad plutselig skulle dukke opp.

 

Et kredittkort kan komme med mange fordeler

Ved å utnytte fordelsprogrammene de aller fleste kredittkort kommer med, kan man spare mye. Eksempler på rabatter kan være i ulike butikker i detaljhandelen, ekstra bonus i bonusprogrammer som Eurobonus og Trumfbonus, rabatt på bensinstasjoner og mye mer. Dette kan for mange være en stor fordel.

En annen fordel kan være tryggheten kredittkortet kan gi den ene måneden hvor lønningen dessverre ikke strekker til fordi det dukker opp uventede kostnader. Fordi et kredittkort kommer med en gebyrfri periode vil du dermed ha muligheten til å tilbakebetale beløpet du har brukt innen neste lønningsdag helt kostnadsfritt. 

Mange kredittkort tilbyr ofte en reiseforsikring dersom hele eller deler av beløpet er betalt med kortet. I tillegg kommer kortet ofte med en svindelgaranti, som for eksempel vil si at dersom bookingsiden du booket gjennom viser seg å være en svindel, vil ikke dette være en risiko som påvirker deg.  På denne måten vil du slippe å bekymre deg over dette før du skal ut og reise og mens du er på reise. 

 

Finnes det noen ulemper med kredittkort?

Det behøver ikke være ulemper ved et kredittkort, med mindre du lar kredittkortet bli et hinder i hverdagen. Dette skjer som regel hvis du begynner å miste kontroll på forbruket, og bruker kreditten på kortet som egne penger uten å putte det inn i neste månedsbudsjett. På denne måten vil du kanskje oppleve å komme inn i en vond vane som er vanskelig å snu. 

I tillegg kan det være en ulempe om du har skaffet deg et billig kredittkort som ikke er særlig på sikt på grunn av skyhøye gebyrer og renter når kreditten ikke blir betalt ned tidsnok. 

Med andre ord er et godt tips å alltid se på kredittkortet sitt som lånte penger, og ikke noe man eier. 

Det er når du først lar tilbakebetalingen skje etter den gebyrfrie perioden at kredittkortet begynner å koste (med mindre det kommer med årsgebyr og månedsgebyr), og har du planer om å bruke kredittkortet som et slags lån, altså betale tilbake etter denne perioden, er det lurt å tenke på hva det koster å betale på etterskudd. I tillegg er det mange kredittkort som har gebyrer og renter ved minibankuttak, ved overtrekk, ved minibankuttak i utlandet, og hvert år og hver måned når kreditten er i bruk. Dermed er kanskje ikke det kredittkortet du skaffe deg så billig som du trodde.

 

Hva bør du tenke på?

Når du skal finne et kredittkort som passer for deg, kan det være lurt å være kritisk. Hvilket som passer best for deg og ditt forbruk er noe du bør vurdere før du går til anskaffelse av et. Derfor bør du velge et kredittkort som passer for deg og dine vaner. Man kan selvfølgelig gå til anskaffelse av et kredittkort med en lav rente, og tenke at det er billig. Men du bør sjekke hva den effektive renten er. Den som inkluderer alle gebyrer. 

Deretter bør du vurdere hvor mye kreditt du behøver. Er det for eksempel nødvendig å gå til anskaffelse av et med 50 000 kroner i kreditt, når du egentlig bare trenger 30 000 kroner? For mange kan fristelsen bli for stor, og derfor er det fornuftig å ikke ha tilgang til mer enn du har behov for. Det hjelper nemlig ikke at et kredittkort er billig i utgangspunktet hvis du bruker mer enn du klarer å betale tilbake. 

Hold søkeordene enkle.

Benytt flere ord for å begrense søket ditt.