Dette betyr renten på kredittkort

Søk om Ikano Visa

Har du noen gang lurt på hvorfor det står to forskjellige renteeksempler i reklamene til mange kredittkort? Det står ofte nominell rente og effektiv rente. Som regel reklameres det med den nominelle renten, og vi kan ofte tenke at dette høres rimelig ut. Men før en bestemmer seg for at det er dette kredittkortet en vil søke på, bør en undersøke nærmere. Det er den effektive renten en bør se etter, da det er denne som forteller deg noe om de totale kostnadene av lånet eller kredittkortet. Hva den store forskjellen er, skal vi ta en nærmere titt på.

 

Nominell rente

Når den nominelle renten blir nevnt, er dette en markedsbasert rente som er satt. Dette kan vi kalle for en slags grunnrente som ikke inneholder alle kostnadene ved et lån eller et kredittkort. 

Den nominelle renten inneholder ikke gebyrer som for eksempel termingebyr, årsgebyr, etableringsgebyr eller rentes-rente.
Eksempler på hva disse tre kan innebære er:
  • Termingebyr/månedsgebyr: Dette er gebyrer som blir lagt til etter hver måned eller et par ganger i året.
  • Etableringsgebyr: Noen kredittkort kommer med et etableringsgebyr. Det vil si at i det du tar i mot kortet påløper det et gebyr. 
  • Årsgebyr: Noen kredittkort kommer med et årsgebyr, som er et beløp du betaler en gang i året for å ha kredittkortet.
  • Rentes-rente: Når renter forblir ubetalte etter forfall er dette en rente som blir lagt til.

 

Effektiv rente

Dette er på mange måter den delen som forteller deg noe om de faktiske kostnadene. Denne renten inneholder alle gebyrer i tillegg til grunnrenten/den nominelle renten. 

Selv om kredittkort på mange måter kan være et gode i hverdagen (med tanke på ulike fordelsprogrammer og uforutsette hendelser der en skulle behøve ekstra kreditt), er denne renten ofte en god del høyere på kredittkort. Dette skyldes at den nominelle renten er litt høyere enn ved et tradisjonelt forbrukslån, i tillegg til de ulike kostnadene og gebyrene. Og når renten forblir ubetalt etter forfall, vil det i mange tilfeller påfølge en rentes-rente effekt og forsinkelsesgebyrer.

 

Hvorfor kan renten være høyere på kredittkort?

Hvorfor renten er høyere på kredittkort enn mange tradisjonelle forbrukslån, kommer av at banken anser slik utlån av kreditt som risikabelt. Dessuten blir ikke renten satt på samme måte som ved et tradisjonelt lån der en ser på kundens kredittvurdering. Som oftest blir kundens kredittvurdering kun brukt til å vurdere om kunden kan anses som betalingsdyktig nok til å anvende et kredittkort. 

I tillegg er kredittkort ment som et kortsiktig lån. Det vil si at om du skulle ha behov for et større beløp og en betalingsplan som går over en lenger periode, anbefales det at en søker om et forbrukslån istedenfor.

 

Hvilke kostnader bør en være klar over?

Det kan komme andre kostnader i tillegg til de vi har nevnt ovenfor. Eksempler på disse kan være en løpende rente ved uttak i minibank og i utland, gebyr ved overføring til bankkonto, purregebyr, fakturagebyr, og løpende rente ved betalingsutsettelse. 
Ønsker du noen flere råd om kredittkortbruk kan du lese mer her.
 

Hold søkeordene enkle.

Benytt flere ord for å begrense søket ditt.